MEMORANDUM
O SARADNJI

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2019)

između

Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, sa sedištem u Nemanjinoj 22-26 u Beogradu, Republika Srbija (u daljem tekstu: Ministarstvo), koga zastupa Mladen Šarčević, ministar.

i

Ambasade Francuske u Srbiji, sa sedištem u ulici Pariska 11, u Beogradu, Republika Srbija (u daljem tekstu: Ambasada), koju zastupa Frederik Mondoloni, ambasador.

i

Francuskog instituta u Srbiji, sa sedištem u Zmaj Jovinoj 11, u Beogradu, Republika Srbija (u daljem tekstu: Institut), koji zastupa Žan-Batist Kizen, direktor.

U skladu sa članom 9. Sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske, potpisanom 8. aprila 2011. godine, a u cilju jačanja i promovisanja obrazovne saradnje između Republike Francuske i Republike Srbije u pogledu promocije rodne ravnopravnosti i borbe protiv diskriminacije.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ambasada Francuske u Srbiji i Francuski institut u Srbiji (u daljem tekstu "strane potpisnice") definišu sledeće:

Član 1

Ambasada Francuske u Srbiji i Francuski institut u Srbiji promovišu u svim svojim aktivnostima saradnje načela rodne ravnopravnosti i borbe protiv svih oblika diskriminacije.

Ove vrednosti deli i podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, posebno kroz učestvovanje u različitim programima koje pokreće samostalno, kao i u programima organizacija civilnog društva ili međunarodnih organizacija koje podržava ili u kojima i samo učestvuje.

Strane potpisnice su saglasne da sarađuju u svim aktivnostima koje će moći da doprinesu ovim načelima, u skladu sa obostranim ljudskim kapacitetima i finansijskim sredstvima.

Član 2

Ambasada Francuske u Srbiji i Francuski institut u Srbiji pokrenuće u 2019. godini pilot projekat namenjen učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, u okviru koga će se realizovati konkurs: učenici će imati zadatak da zabeleže, kroz crteže, kratak tekst, kratak video zapis ili fotografiju, borbu protiv rodnih stereotipa i svake vrste nasilja nad ženama.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije doprineće ovom projektu time što će objaviti konkurs na svom Internet sajtu i kroz sve vidove komunikacije koje su mu na raspolaganju, uz cirkularno pismo namenjeno srednjoškolskim ustanovama.

Strane potpisnice će se osloniti i aktivnosti, koje u toj oblasti pružaju organizacije civilnog društva koje se bave pitanjima sprečavanja nasilja nad ženama.

Član 3

Komisija, na čijem čelu će biti predstavnik ili predstavnica Ambasade Francuske biće zadužena za utvrđivanje pravila konkursa, odabir kandidatura i izbor pet pobednika konkursa.

Ova komisija biće sastavljena od jednog predstavnika ili predstavnice:

Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije;

- Ambasade Francuske u Srbiji;

- Francuskog instituta u Srbiji;

- Organizacije civilnog društva koja se bave pitanjima sprečavanja nasilja nad ženama;

- Učenika srednjih škola.

Komisija će donositi odluke konsenzusom između članova komisije. U slučaju da nijedan konsenzus ne bude moguć, predsednica ili predsednik Komisije biće nadležan da izabere pobednike konkursa.

U svakom slučaju, svaki projekat koji širi poruke suprotne načelima rodne ravnopravnosti i poštovanja neće biti prihvaćen.

Član 4

Radovi pobednika konkursa biće izloženi u prostorijama Francuskog instituta u Srbiji u Beogradu, uz mogućnost da to bude na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra.

U zavisnosti od tehničkih mogućnosti, moći će da budu izloženi i u ograncima Francuskog instituta u Nišu i Novom Sadu, kao i u svakom javnom prostoru pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Strane potpisnice su saglasne i da, u skladu sa obostranim ljudskim kapacitetima i finansijskim sredstvima, medijski podrže pomenute projekte.

Oni mogu biti i podsticaj za putujuću izložbu vezanu za borbu protiv rodnih stereotipa i seksualizacije žena u javnom prostoru, koju bi osmislio i organizovao Francuski institut u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i organizacije civilnog društva.

Član 5

Ovaj memorandum se zaključuje na period od godinu dana, uz automatsko produžavanje po isteku navedenog perioda.

Odredbe postojećeg memoranduma mogu se dopunjavati razmenom pisama između strana potpisnica o kojima su sve strane postigle saglasnost.

Ovaj memorandum može biti otkazan na zahtev jedne od strana potpisnica, podnet najmanje mesec dana pre dana otkazivanja.

Memorandum stupa na snagu danom potpisivanja.

Potpisano u Beogradu 15. jula 2019. godine u tri originalna primerka, na srpskom i francuskom jeziku, pri čemu su oba teksta podjednako verodostojna.

Za Ministarstvo prosvete,
nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije,
Mladen Šarčević, s.r.
ministar

 

Za Ambasadu Francuske u Srbiji,
Frederik Mondoloni, s.r.
ambasador

 

 

 

Za Francuski institut u Srbiji,
Žan-Batist Kizen, s.r.
direktor

 

 

Tekst na francuskom jeziku možete pogledati OVDE