ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA EKSPLOATACIJE KOLUBARSKOG LIGNITSKOG BASENA

("Sl. glasnik RS", br. 64/2019)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena (u daljem tekstu: izmene i dopune Prostornog plana).

2. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Beograda - gradske opštine Obrenovac i Lazarevac, kao i delove teritorija opština Aranđelovac, Ub i Lajkovac.

Na teritoriji gradske opštine Obrenovac obuhvata katastarske opštine: Piroman, Brović, Konatice i Poljane.

Na teritoriji gradske opštine Lazarevac obuhvata katastarske opštine: Vrbovno, Leskovac, Stepojevac, Cvetovac, Sokolovo, Veliki Crljeni, Junkovac, Arapovac, Mirosaljci, Sakulja, Vreoci, Šopić, Medoševac, Zeoke, Baroševac, Strmovo, Prkosava, Rudovci, Mali Crljeni, Bistrica, Lukavica, Lazarevac, Petka, Stubica, Šušnjar, Dren, Burovo, Kruševica i Trbušnica.

Na teritoriji opštine Ub obuhvata katastarske opštine: Ub, Ruklada, Lončanik, Milorci, Murgaš, Brgule, Liso Polje, Kalenić, Šarbane, Radljevo, Stublenica, Trnjaci i Paljuvi.

Na teritoriji opštine Lajkovac obuhvata katastarske opštine: Mali Borak, Skobalj, Jabučje, Lajkovac, Rubribreza, Nepričava i Ćelije.

Na teritoriji opštine Aranđelovac obuhvata katastarske opštine: Progoreoci i Partizani.

Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu - Grafički prikaz izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu izmena i dopuna Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je sagledana mogućnost zamenskih kapaciteta za kopove koji prestaju sa radom u narednom periodu do 2020. godine (Polje "B", "Tamnava-istočno polje" i Polje "D") sa povećanjem proizvodnje na 36 miliona tona uglja godišnje. Predviđene su sledeće aktivnosti: završetak investicionog programa na površinskom kopu "Tamnava-Zapadno polje" i dostizanje nivoa proizvodnje od 12 miliona tona godišnje; zamena zastarele opreme na Polju "B", prelazak u Polje "C" sa postepenim povećanjem kapaciteta na tri, zatim na pet miliona tona uglja godišnje; proširenje eksploatacionih granica površinskog kopa Polje "D" i dislokacija sela Vreoci; priprema koridora za izmeštanje reke Kolubare, pruge Beograd-Bar i državnog puta II reda M 22 (Ibarska magistrala) i pripreme za otvaranje površinskih kopova Polje E, Radljevo i Polje G (Južno polje);

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 11/15); u kojoj se ističe da će se razvoj energetske infrastrukture na području izmena i dopuna Prostornog plana zasnivati na: uspostavljanju efikasnog sistema planskog upravljanja i eksploatacije izgrađenih energetskih resursa, uz primenu savremenih rešenja i modernizaciju postojećeg sistema prenosa, izgradnje novih i distribuciju energije prema međunarodnim standardima; stvaranju uslova za kontinuirano, pouzdano i racionalno napajanje električnom energijom područja i intenziviranje korišćenja obnovljivih izvora energije;

3) Strategiji razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine ("Službeni glasnik RS", broj 101/15) sa Uredbom o utvrđivanju Programa ostvarivanja Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine za period od 2017. do 2023. godine ("Službeni glasnik RS", broj 104/17).

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana biće zasnovana na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, i drugim važećim propisima Republike Srbije.

5. Vizija i dugoročni cilj razvoja donošenja izmena i dopuna Prostornog plana je obezbeđenje prostornih uslova za ostvarivanje posebne namene područja.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na: obezbeđenju uslova za eksploataciju Kolubarskog lignitskog basena; promenu pravila uređenja i pravila građenja (regulacionih rešenja) za sledeće prostorne celine posebne namene, odlagalište jalovine u površinskom kopu "Tamnava - istočno polje" zbog obezbeđenja prostora za izgradnju kompleksa "Strelišta" i proširenje vodoizvorišta "Suva separacija" - Vreoci zbog planiranog povećanja kapaciteta izvorišta; izmene i dopune planskih rešenja utvrđenih postojećim planovima generalne regulacije na području KO Medoševac, KO Sakulja, KO Junkovac, KO Arapovac, KO Mirosaljci, KO Strmovo, KO Prkosava, KO Baroševac i KO Mali Crljeni, čime će se obezbediti planski osnov za prenamenu pojedinačnih parcela u okviru istočnog dela Kolubarskog lignitskog basena; izrada pravila uređenja i pravila građenja koja će obezbediti planski osnov za formiranje kaseta za pepeo i šljaku u okviru unutrašnjeg odlagališta površinskog kopa "Tamnava - zapadno polje" i po potrebi, izradu pravila i uređenja građenja za druge prostorne celine, lokacije i koridore posebne namene.

Izradom izmena i dopuna Prostornog plana, stvoriće se odgovarajući planski osnov u smislu direktnog sprovođenja izdavanjem lokacijskih uslova u skladu sa zakonom.

7. Rok za izradu radne verzije Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbediće JP "Elektroprivreda Srbije".

9. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, posebne organizacije i imaoci javnih ovlašćenja, dužni su da na zahtev nosioca izrade izmena i dopuna Prostornog plana, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji, dostave uslove i sve raspoložive podatke, bez naknade.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organi, odnosno organizacije ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 15 dana u zgradama jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Izmena i dopuna Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 48/19) čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka izmena i dopuna Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuju izmene i dopune Prostorni plan.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA