ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Niša", br. 69/2019)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se boravišna taksa koju plaća korisnik usluge smeštaja koji izvan svoga mesta prebivališta koristi uslugu smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj za korišćenje komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture na teritoriji grada Niša.

Član 2

Pod ugostiteljskim objektom za smeštaj, u smislu Zakona, podrazumeva se: hotel i podvrste hotela, motel, turističko naselje i podvrsta turističkog naselja, pansion, kamp, kampiralište, hostel, prenoćište, konačište, botel, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba, kao i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja.

Član 3

Boravišnu taksu korisnik usluga plaća za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj u iznosu od 130,00 dinara.

Boravišnu taksu od korisnika usluge naplaćuje subjekt koji pruža uslugu smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Boravišna taksa se naplaćuje istovremeno sa naplatom usluge smeštaja. Davalac smeštaja dužan je da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse.

Član 4

Izuzetno od člana 3. ove odluke, boravišnu taksu plaća ugostitelj koji kao fizičko lice pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu.

Visina godišnjeg iznosa boravišne takse iz stava 1. ovog člana za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektu domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu utvrđuje se rešenjem Uprave Grada Niša nadležne za poslove lokalne poreske administracije, na osnovu akta Vlade Republike Srbije kojim se propisuju bliži uslovi i načini visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i način i rokovi plaćanja.

Član 5

Davalac smeštaja je dužan da sredstva od naplaćene boravišne takse uplaćuje do petog u mesecu za prethodni mesec, na propisan uplatni račun javnih prihoda.

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse u roku od 15 dana, računajući od dana utvrđene obaveze, na propisan uplatni račun javnih prihoda.

Član 6

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od nadležne lekarske komisije;

3) osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije, i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize, multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, osobe obolele od maligne bolesti, insulin zavisne šećerne bolesti, psihoze, epilepsije, hemofilije, trajne hronične bubrežne insuficijencije na dijalizi, osobe koje se leče u vezi sa HIV infekcijom, tuberkulozom, cističnom fibrozom, autoimunim sistemskim bolestima, kao i pratilac navedenih osoba;

4) učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od 7 do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 7

Sredstva od naplaćene boravišne takse na teritoriji grada Niša prihod su budžeta Grada Niša.

Član 8

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate i prinudne naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije predviđeno ovom odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija, ako zakonom kojim se uređuje oblast ugostiteljstva nije drukčije određeno.

Član 9

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni list Grada Niša", br. 26/2014).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".