PRAVILNIK
O STIPENDIJAMA ZA STUDENTE KOJI SE OBRAZUJU ZA OBAVLJANJE NEDOSTAJUĆIH ZANIMANJA OD NAROČITOG ZNAČAJA ZA ODREĐENU ŠKOLSKU GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 65/2019)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi za dodelu stipendija, kriterijumi za utvrđivanje redosleda, način ostvarivanja prava na stipendiju, način vođenja evidencije o odobrenim stipendijama za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za određenu školsku godinu.

II USLOVI I KRITERIJUMI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA STIPENDIJU ZA STUDENTE KOJI SE OBRAZUJU ZA OBAVLJANJE NEDOSTAJUĆIH ZANIMANJA OD NAROČITOG ZNAČAJA ZA ODREĐENU ŠKOLSKU GODINU

Uslovi za ostvarivanje prava

Član 2

Pravo na stipendiju za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za određenu školsku godinu, imaju studenti druge i treće godine studija visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili autonomna pokrajina, sa ostvarenih najmanje 60 ESP bodova, položenim svim ispitima iz prethodnih godina studija (osnovne akademske studije) koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji tokom studiranja ostvare prosečnu ocenu najmanje 7,50 i imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Kriterijumi za utvrđivanje redosleda

Član 3

Redosled studenata za dodelu stipendije za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za određenu školsku godinu, utvrđuje se na osnovu:

1) uspeha ostvarenog tokom prve, odnosno prethodnih godina studija,

2) rezultata psihološke procene koju sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba).

Studenti koji ispunjavaju uslove iz člana 2. ovog pravilnika upućuju se u Nacionalnu službu radi psihološke procene sposobnosti za rad sa učenicima.

Studenti koji na osnovu procene Nacionalne službe u potpunosti ili u većoj meri zadovoljavaju zahteve za obavljanje nedostajućih zanimanja se dalje, u okviru svake od oblasti u kojoj nedostaju zanimanja, rangiraju na osnovu proseka ostvarenog u prethodnim godinama studija.

Rangiranje se vrši na osnovu dostavljene kompletne dokumentacije.

III NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA NA STIPENDIJU ZA STUDENTE KOJI SE OBRAZUJU ZA OBAVLJANJE NEDOSTAJUĆIH ZANIMANJA OD NAROČITOG ZNAČAJA ZA ODREĐENU ŠKOLSKU GODINU

Član 4

Pravo na stipendiju za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za određenu školsku godinu ostvaruje student na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: Ministarstvo), u skladu sa zakonom.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: uslove za dodelu stipendija, kriterijume za utvrđivanje redosleda kandidata, način sprovođenja konkursa, broj stipendija koje se dodeljuju, mesto održavanja psihološke procene, visinu stipendije, potrebna dokumenta i rokove za prijavljivanje na konkurs i odlučivanje o dodeli stipendija.

Član 5

Studenti koji konkurišu za stipendije za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za određenu školsku godinu, podnose prijavu sa potrebnom konkursnom dokumentacijom Ministarstvu, preporučenom poštom ili neposredno preko pisarnice Ministarstva.

Dokumentaciju iz stava 1. ovog člana studenti su obavezni da dostave i elektronskim putem, na adresu elektronske pošte, naznačene u konkursu.

Član 6

Ministarstvo, nakon provere dokumentacije o ispunjenosti uslova prijavljenih studenata, upućuje zahtev Nacionalnoj službi radi organizovanja psihološke procene.

Psihološka procena kandidata organizuje se u roku od 30 dana od dana zaključenja konkursa.

Rezultate testiranja Nacionalna služba dostavlja Ministarstvu.

Član 7

Predlog rang liste o dodeli stipendija za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za određenu školsku godinu, utvrđuje Komisija na osnovu uspeha ostvarenog u toku prethodnih godina studija i rezultata psihološke procene, za svaku od oblasti u kojoj postoje nedostajuća zanimanja.

Komisiju iz stava 1. ovog člana imenuje ministar nadležan za poslove obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: ministar).

Komisija utvrđuje predlog rang liste iz stava 1. ovog člana u roku od 30 dana od dana dostavljanja rezultata psihološke procene za studente.

Član 8

Student ima pravo prigovora na predlog rang liste u roku od osam dana od dana objavljivanja rang liste na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Student podnosi prigovor Ministarstvu.

Prigovor mora biti obrazložen, odnosno uz njega mora biti dostavljena odgovarajuća dokumentacija.

Član 9

Komisija, iz člana 7. ovog pravilnika, razmatra prigovore i utvrđuje konačnu rang listu sa predlogom studenata za dodelu stipendija za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja, u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora iz člana 8. ovog pravilnika.

Član 10

Odluku o dodeli stipendija za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za školsku godinu donosi ministar za svaku školsku godinu, u roku od 15 dana od dana objavljivanja konačne rang liste na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Odluka iz stava 1. ovog člana konačna je.

Član 11

Na osnovu konačne odluke o dodeli stipendije, student koji se obrazuje za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za određenu školsku godinu, zaključuje sa Ministarstvom ugovor, kojim se bliže uređuju prava i obaveze u vezi sa korišćenjem stipendije.

Član 12

Stipendija za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za određenu školsku godinu dodeljuje se u skladu sa obavezama studenta utvrđenih ugovorom.

Stipendija se isplaćuje se u 12 jednakih mesečnih rata, u mesečnom novčanom iznosu, koji utvrđuje ministar za svaku školsku godinu, u skladu sa zakonom.

IV EVIDENCIJA O ODOBRENIM STIPENDIJAMA

Član 13

Ministarstvo vodi evidenciju o odobrenim stipendijama za studente koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanja od naročitog značaja za određenu školsku godinu.

Evidencija se vodi posebno za svaku školsku godinu.

Evidencija se vodi na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Član 14

U evidenciju iz člana 13. ovog pravilnika unose se podaci na osnovu ličnih isprava i ostale konkursne dokumentacije.

Evidencija se vodi i u elektronskoj formi, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".