ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOORDINACIONOG TELA ZA EFIKASNU ZAŠTITU PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 121/2014, 18/2015, 48/2016, 105/2016 i 65/2019)

1. Obrazuje se Koordinaciono telo za efikasnu zaštitu prava intelektualne svojine u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Koordinaciono telo).

2. Zadatak Koordinacionog tela je da, na polju operativne zaštite prava intelektualne svojine u Republici Srbiji, prati i usmerava pojedine poslove iz delokruga više organa državne uprave radi obezbeđivanja efikasne zaštite prava intelektualne svojine.

3. Koordinaciono telo ima predsednika i članove Koordinacionog tela.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu je predsednik Koordinacionog tela.

Članovi Koordinacionog tela po položaju su:

1) pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Sektor za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem;

2) pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija - Sektor tržišne inspekcije;

3) pomoćnik direktora Poreske uprave - Sektor za izdvojene aktivnosti;

4) pomoćnik direktora Uprave carina - Sektor za kontrolu primene carinskih propisa;

5) pomoćnik ministra zdravlja - Sektor za inspekcijske poslove;

6) šef Odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U radu Koordinacionog tela mogu da učestvuju, po pozivu, stručnjaci iz različitih oblasti, kao i predstavnici drugih organa i organizacija, kada se raspravlja o temama iz njihovog delokruga.

Koordinaciono telo može da obrazuje radne grupe radi razmatranja pitanja od značaja za efikasnu zaštitu prava intelektualne svojine, kao što su: stvaranje jedinstvene baze podataka, metodologija statističkog izveštavanja, programi obuke, podizanje svesti javnosti o štetnosti povreda prava intelektualne svojine i sl.

4. Koordinaciono telo podnosi Vladi godišnji izveštaj po pravilu u prvom tromesečju tekuće godine za prethodni izveštajni period. Sastavni delovi godišnjeg izveštaja Koordinacionog tela su odgovarajući statistički i uporedni podaci, kao i predlog mera i aktivnosti za unapređenje zaštite prava intelektualne svojine na teritoriji Republike Srbije.

5. Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Koordinacionog tela obavlja Zavod za intelektualnu svojinu.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".