PREPORUKA

O UTVRĐIVANJU MERA ZA OTKLANJANJE ŠTETE KOJA SE NANOSI EKOSISTEMIMA USLED NEODRŽIVOG KORIŠĆENJA I BACANJA PROIZVODA IZRAĐENIH OD PLASTIKE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 39/2019)

1. Radi obezbeđivanja zaštite i adekvatnog upravljanja prirodnim vrednostima, s ciljem sprečavanja uzroka degradacije, zagađivanja ili uništavanja životne sredine, jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine preporučuje se:

1) da svojim planovima i programima upravljanja prirodnim resursima i dobrima, u skladu sa zakonom, utvrde mere za otklanjanje štete koja se nanosi ekosistemima usled neodrživog korišćenja i bacanja proizvoda izrađenih od plastike, do kraja 2020. godine.

2) da se aktima - koje donesu radi sprovođenja ove preporuke - utvrde uslovi korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga, zahtevi u pogledu materijala od kojih je kesa proizvedena, kao i prava i obaveze trgovaca u vezi s korišćenjem kesa prilikom isporuke robe na mestu prodaje.

3) da podstiču inovativne mehanizme i modalitete, koji su neophodni za pronalaženje pristupačnih alternativa neškodljivih po životnu sredinu.

2. Ova preporuka objaviće se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".