ODLUKA
UPOTREBI I ČUVANJU PEČATA I ŠTAMBILJA U PRAVOBRANILAŠTVU GRADA BORA

("Sl. list grada Bora", br. 27/2019)

Opšte odredbe

Član 1

Ovim Odlukom utvrđuje se izgled i broj primeraka pečata i štambilja koji su u upotrebi u Pravobranilaštvu grada Bora, način korišćenja, lice kome su pečati povereni na upotrebu, čuvanje, evidencija i uništavanje pečata i štambilja kao i druga pitanja koja se odnose na upotrebu istih.

Sadržina, oblik, veličina i broj pečata

Član 2

Sadržina, oblik i veličina pečata koji se koriste u Pravobranilaštvu grada Bora (u daljem tekstu: Pravobranilaštvo) izrađeni su u skladu sa Rešenjem Ministarstva za državnu upotrebu i lokalnu samoupravu RS broj: 031-05-239/2018-11 od 20. avgusta 2018. godine.

Pravobranilaštvo koristi pečate za otisak hemijskom bojom koji su istovetni po sadržaju i to:

1.Veliki pečat sa prečnikom od 32 mm i tekstom:

- Republika Srbija

- Grad Bor-Pravobranilaštvo grada Bora

- U dnu pečata: Bor

- U sredini pečata je mali grb Republike Srbije

2. Mali pečat sa prečnikom od 24 mm - iste sadržine.

Član 3

Upotreba pečata u Pravobranilaštvu teče od 25.10.2018. godine, nakon dobijanja statusa grada Bora od 20.06.2018. godine, odredbom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS ("Sl. glasnik RS", br. 47/2018).

Pečat se čuva i njime se rukuje u službenim prostorijama Pravobranilaštva, a izuzetno se može koristiti van službenih prostorija kada treba izvršiti radnju van sedišta organa (nap. kod nadležnog suda, notara itd....).

O upotrebi pečata van službenih prostorija odlučuje gradski pravobranilac.

Po završetku radnog vremena pečati se zaključavaju u posebnoj fioci (ladici).

Član 4

Na odluke, podneske, pravilnike, rešenja, zaključke, mišljenja, izjašnjenja i druga pismena koja se dostavljaju sudovima, strankama i drugim organima i organizacijama stavlja se otisak velikog pečata.

Mali pečat upotrebljava upisničar Pravobranilaštva za pojedine radnje i postupanja za koje je njegova upotreba podesnija (npr. overa evidencije u radnoj knjižici i sl.).

Veliki i mali pečat se poveravaju na čuvanje i upotrebu upisničaru.

Zaposleni kome je poveren pečat na čuvanje i rukovođenje dužan je da ga čuva na način koji onemogućava neovlašćeno korišćenje. U slučaju promene zaposlenog odgovornog za upotrebu i čuvanje pečata, primopredaja pečata se konstatuje zapisnički.

Nestanak ili gubitak pečata

Član 5

Nestanak ili gubitak pečata bez odlaganja se prijavljuje nadležnom ministarstvu.

Zahtev za oglašavanje pečata nevažećim podnosi se "Službenom glasniku Republike Srbije" u roku od 3 dana od dana saznanja za nestanak ili gubitak pečata.

U slučaju kasnijeg pronalaska pečat će se uništiti.

Zamena nestalog ili izgubljenog pečata

Član 6

Nestali ili izgubljeni pečat Pravobranilaštva zamenjuje se na osnovu saglasnosti nadležnog ministarstva, novim pečatom.

Stavljanje pečata van upotrebe

Član 7

Pečat koji je postao neodgovarajući zbog istrošenosti, oštećenja ili promene naziva organa stavlja se van upotrebe i mora s uništiti.

Uništavanje pečata vrši Komisija obrazovana posebnom odlukom Pravobranioca.

Uništavanje pečata sa gumenom podlogom vrši se njegovim spaljivanjem o čemu se sačinjava zapisnik sa potrebnim odobrenjima (datum uništenja pečata, njegovu oznaku, sadržaj i redni broj pod kojim je upisan u evidenciju o pečatima). Zapisnik potpisuje predsednik i članovi komisije o uništavanju pečata.

Dostavljanje podataka o izrađenim pečatima

Član 8

Otisak izrađenog pečata kao i datum početka njegove upotrebe dostavlja se nadležnom ministarstvu u roku od 10 dana od dana izrade pečata.

Štambilj

Član 9

Za pojedine kratke i česte zabeležbe, oznake, naredbe, uputstava za rad, podneske u sudskim sporovima i slična postupanja upotrebljavaju se štambilji (opšti prijemni, zavodni i štambilj pravne pomoći) čiji otisci predstavljaju sastavni deo ove odluke. Dimenzije štambilja su 60mm x 30mm.

Po završetku radnog vremena štambilji se čuvaju na isti način kao i pečati shodno čl. 3. ove odluke.

Evidencija pečata i štambilja

Član 10

U Pravobranilaštvu se vodi evidencija o pečatima i štambiljima koja sadrži podatke o broju pečata, datumu upotrebe istih, podatke o uništavanju, nestalim ili izgubljenim pečatima, kao i otiske pečata i štambilja.

Završne odredbe

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Bora".