PRAVILNIK
O POSTUPKU IZDAVANJA SLUŽBENE LEGITIMACIJE CARINSKIM SLUŽBENICIMA

("Sl. glasnik RS", br. 67/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se postupak izdavanja službene legitimacije carinskim službenicima.

Član 2

Obrazac službene legitimacije carinskih službenika je pravougaonog oblika dimenzija 60 x 96 mm, tvrdo plastificiran, sa vodoravno odštampanim tekstom na zaštićenom papiru i tonskom podlogom svetlo plave boje.

Prednja strana obrasca službene legitimacije sadrži:

1) u gornjem delu - dve trake zlatno-žute boje, širine od po 4 mm (odvojene 2 mm od gornje ivice obrazca, sa razmakom od 2 mm između njih);

2) ispod druge trake zlatno žute boje, na sredini obrasca, natpis (ispisan crnim slovima): "REPUBLIKA SRBIJA", ispod toga, na sredini - tekst (ispisan crnim slovima): "Ministarstvo finansija", a ispod tog teksta, na sredini - tekst (ispisan crnim slovima): "UPRAVA CARINA";

3) ispod teksta "UPRAVA CARINA", na sredini, tekst (ispisan tamno crvenim slovima): "SLUŽBENA LEGITIMACIJA", a ispod toga, na sredini - tekst (ispisan crnim slovima): "CARINSKI SLUŽBENIK";

4) ispod teksta: "CARINSKI SLUŽBENIK", sa leve strane, reč: "Ime", sa označenim mestom za upisivanje imena carinskog službenika, a ispod toga, sa leve strane - reč: "Prezime", sa označenim mestom za upisivanje prezimena carinskog službenika;

5) ispod reči: "Prezime", zaštitni hologram sa stilizovanim grbom Republike Srbije, ispod toga - tekst "(Datum izdavanja)", sa označenim mestom za upisivanje datuma izdavanja službene legitimacije, a ispod toga - oznaku "M. P." (mesto za mali pečat Ministarstva finansija - Uprave carina, prečnika 20 mm);

6) ispod teksta: "CARINSKI SLUŽBENIK", sa desne strane, mesto za fotografiju u boji, dimenzija 25 x 30 mm, a ispod toga - tekst: "Identifikacioni broj" sa označenim mestom za upisivanje identifikacionog broja koji se sastoji od pet cifara i označava lični identifikacioni broj carinskog službenika;

7) na sredini obrasca, desno od mesta označenog za pečat ("M. P."), reč: "Direktor", sa označenim mestom za potpis direktora;

8) u donjem delu obrasca jednu traku zlatno žute boje, širine 6 mm (odvojena od donje ivice obrasca 2 mm).

Poleđina obrasca službene legitimacije carinskih službenika sadrži:

1) u gornjem levom uglu - dijagonalnu traku tamno crvene boje sa mikrotekstom: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA" širine 8 mm;

2) ispod trake, na sredini, reč (ispisanu crnim slovima): "OVLAŠĆENJE", a ispod toga, na sredini - ispisan tekst (crnim slovima):

"Imalac ove legitimacije ovlašćen je da u obavljanju poslova svog radnog mesta preduzima službene radnje i mere propisane Carinskim zakonom, Zakonom o carinskoj službi i drugim propisima."

3) u donjem delu, na sredini, serijski broj (ispisan crnom bojom) službene legitimacije.

Poleđina obrasca službene legitamicije carinskih službenika, koji su na osnovu člana 28. stav 1. Zakona o carinskoj službi ("Službeni glasnik RS", broj 95/18) ovlašćeni da nose oružje i municiju, pored teksta iz stava 3. tačka 2. ovog člana, posle tog teksta sadrži, na sredini, i tekst:

"Imalac ove legitimacije ima pravo i obavezu da nosi službeno oružje, a može ga upotrebiti pod uslovima i na način koje je propisao ministar."

Član 3

Zahtev za izdavanje službene legitimacije podnosi rukovodilac organizacione jedinice u kojoj je carinski službenik raspoređen (rukovodilac sektora, rukovodilac organizacione jedinice koja je van sastava sektora i upravnik carinarnice).

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži: ime i prezime, jedinstven matični broj građana (u daljem tekstu JMBG), identifikacioni broj, naziv organizacione jedinice i radno mesto carinskog službenika, datum podnošenja zahteva i potpis rukovodioca organizacione jedinice, odnosno upravnika.

Zahtev za izdavanje službene legitimacije (sa dve fotografije u boji carinskog službenika, dimenzija 25 h 30 mm) dostavlja se nadležnoj organizacionoj jedinici za ljudske resurse u sedištu Uprave carina.

Član 4

Nadležna organizaciona jedinica za ljudske resurse u sedištu Uprave carina:

1) unosi u legitimaciju ime i prezime carinskog službenika, njegov indentifikacioni broj i datum izdavanja;

2) izrađuje i dostavlja legitimacije organizacionim jedinicama;

3) vodi evidencije o zaduženim, vraćenim (razduženim) i nestalim službenim legitimacijama svih organizacionih jedinica.

Obrasce službene legitimacije nabavlja nadležna organizaciona jedinica u Sektoru za finansijske, investicione i pravne poslove u sedištu Uprave carina.

Član 5

Zaduženje, vraćanje (razduživanje) i prijava nestanka službene legitimacije obavljaju se u organizacionoj jedinici u kojoj je carinski službenik raspoređen, na odgovarajućem reversu, povratnici i prijavi, koji se izrađuju u tri primerka, od kojih je:

1) prvi primerak - za carinskog službenika;

2) drugi primerak - za dosije carinskog službenika, nakon stavljanja identifikacionog broja u pasivnu evidenciju;

3) treći primerak - za nadležnu organizacionu jedinicu za ljudske resurse u sedištu Uprave carina.

Član 6

Ako carinski službenik ošteti službenu legitimaciju, dužan je da je odmah, preko neposrednog rukovodioca i uz pismeno obrazloženje, dostavi rukovodiocu organizacione jedinice iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika.

Ako carinski službenik izgubi ili na drugi način ostane bez službene legitimacije, dužan je da o tome odmah obavesti neposrednog rukovodioca i službenu legitimaciju oglasi nevažećom u službenom glasilu, dokaz o oglašavanju uz pismeno obrazloženje dostavi rukovodiocu organizacione jedinice iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika.

Nadležni rukovodilac organizacione jedinice uz zahtev za izdavanje duplikata, odnosno nove službene legitimacije sa dve nove fotografije u boji propisanih dimenzija, dostavlja nadležnoj organizacionoj jedinici za ljudske resurse u sedištu Uprave carina i dokaze iz st. 1. i 2. ovog člana.

Član 7

U slučaju oštećenja službene legitimacije izdaje se duplikat.

U slučaju bitne promene lika ili promene imena i prezimena carinskog službenika izdaje se nova službena legitimacija.

U slučaju gubitka službene legitimacije identifikacioni broj se briše iz aktivne evidencije, a evidentira se u pasivnoj evidenciji, dodeljuje se novi i izdaje nova službena legitimacija.

Član 8

Oštećene, kao i pronađene, a oglašene nevažećim službene legitimacije dostavljaju se nadležnoj organizacionoj jedinici za ljudske resurse u sedištu Uprave carina, radi uništavanja.

Član 9

Vraćene (razdužene) službene legitimacije poništavaju se bušenjem u nadležnoj organizaciona jedinica za ljudske resurse u sedištu Uprave carina.

Član 10

Carinski službenik vraća službenu legitimaciju:

1) ako mu je prestao radni odnos;

2) ako je raspoređen na radno mesto na kojem nema status carinskog službenika;

3) ako je raspoređen na druge poslove za čije obavljanje je propisana drugačija službena legitimacija;

4) za vreme mirovanja prava i obaveza iz radnog odnosa;

5) za vreme suspenzije.

Član 11

Službene legitimacije koje su privremeno vraćene (mirovanje prava i obaveza iz radnog odnosa, suspenzija) čuvaju se u nadležnoj organizacionoj jedinici za ljudske resurse u sedištu Uprave carina, u metalnoj kasi.

Član 12

Sadržina i izgled službene legitimacije carinskih službenika (obrazac) odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 13

Službene legitimacije koje su izdate carinskim službenicima do dana početka primene ovog pravilnika, bez ovlašćenje za nošenje oružja, nastavljaju da važe, a nove će se izdavati u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Službene legitimacije koje su izdate carinskim službenicima, sa ovlašćenjem za nošenje oružja, na obrascu propisanom ovim pravilnikom, izdaće se u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Do zamene službenih legitimacija, važiće službene legitimacije izdate u skladu sa ranije važećim propisima.

Član 14

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrascu službene legitimacije ovlašćenih carinskih službenika ("Službeni glasnik RS", br. 18/04, 55/04 i 99/12).

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac službene legitimacije carinskih službenika