PRAVILNIK
O SLUŽBENOJ ODEĆI I NAČINU UPOTREBE I TRAJANJU SLUŽBENE ODEĆE CARINSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 67/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način upotrebe i trajanja službene odeće, radna mesta na kojima carinski službenici nose službenu odeću i vrsta službene odeće.

Član 2

Službeno odelo carinskih službenika je carinska uniforma i radno odelo, sa oznakama.

Carinska uniforma je zimska i letnja.

Zimska carinska uniforma za muškarce sastoji se od: vetrovke sa uloškom, kišnog mantila sa kapuljačom, bluzona sa pantalonama, štepanog prsluka, kombinezona, odela (sako i pantalone), košulje dugih rukava, kravate, polo majice dugih rukava, vunenog džempera, vunenog pulovera bez rukava, šapke, beretke, kačketa, podkape, vunenog šala, kožnih rukavica, dubokih kožnih cipela sa gumenim đonom, kožnih kratkih čizama sa gumenim đonom i kožnog kaiša.

Letnja carinska uniforma za muškarce sastoji se od: bluzona sa pantalonama, kombinezona, odela (sako i pantalone), košulje kratkih rukava, kravate, polo majice kratkih rukava, šapke, beretke, kačketa, plitkih kožnih cipela sa kožnim đonom, plitkih kožnih cipela sa gumenim đonom i kožnog kaiša.

Zimska carinska uniforma za žene sastoji se od: vetrovke sa uloškom, kišnog mantila sa kapuljačom, bluzona sa pantalonama, štepanog prsluka, kombinezona, odela (blejzer, suknja i pantalone), košulje dugih rukava, marame, polo majice dugih rukava, vunenog džempera, vunenog pulovera bez rukava, pokrivke za glavu, kačketa, podkape, vunenog šala, kožnih rukavica, kožnih kratkih čizama sa gumenim đonom, kožnih dubokih cipela sa gumenim đonom i kožnog kaiša.

Letnja carinska uniforma za žene sastoji se od: bluzona sa pantalonama, kombinezona, odela (blejzer, suknja i pantalone), košulje kratkih rukava, marame, polo majice kratkih rukava, pokrivke za glavu, kačketa, plitkih kožnih cipela sa kožnim đonom, plitkih kožnih cipela sa gumenim đonom i kožnog kaiša.

Član 3

Boje carinske uniforme su: siva - odelo (sako, odnosno blejzer i pantalone, odnosno suknja), kišni mantil, vetrovka, bluzon sa pantalonama, štepani prsluk, šapka, beretka, kačket i ženska pokrivka za glavu; svetlosiva u kombinaciji sa srednjesivom - košulja i polo majica; teget - kravata i marama; tamnoteget - džemper, pulover bez rukava, podkapa i šal i crna - rukavice, kaiš, zimska i letnja obuća.

Član 4

Zimsko radno odelo carinskih službenika koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa i unutrašnje kontrole je tamno plave boje i sastoji se od: duže jakne sa kapuljačom, kombinezona i majice dugih rukava sa patent zatvaračem, pantalona, majice, polo majice, košulje, vunenog džempera, prsluka, kratke jakne, kape, podkape, rukavica, torbe, opasača/podopasača, pododela (donji veš) i čizama.

Letnje radno odelo carinskih službenika koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa i unutrašnje kontrole je tamno plave boje i sastoji se od: jakne, kombinezona i pantalona, majice, košulje, prsluka, kape, torbe, opasača/podopasača i čizama.

Član 5

Radno odelo carinskih službenika koji obavljaju poslove u carinskoj laboratoriji je bele boje i sastoji se od: radnog mantila, rukavica za rad i zaštitne obuće.

Član 6

Radno odelo zaposlenih koji rade u bifeu je crne boje i sastoji se od: odela (sako, odnosno blejzer, prsluk i pantalone, odnosno suknja), košulje bele boje, kravate, odnosno ešarpe i zaštitne obuće;

Radno odelo zaposlenih koji rade u kuhinji je bele boje i sastoji se od: radnog mantila, radne kape, radne bluze sa pantalonama, odnosno sa suknjom, rukavicama za rad i zaštitne obuće;

Radno odelo zaposlenih koji rade na poslovima tehničkog održavanja je plave boje i sastoji se od radnog kombinezona i zaštitne obuće;

Radno odelo zaposlenih koji rade na poslovima održavanja čistoće je plave boje i sastoji se od: radnog mantila, rukavica za rad i zaštitne obuće.

Član 7

Oznake na carinskoj uniformi su: amblem sa znakom Uprave carina, oznaka na dugmadima i oznake na epoletama.

Oznaka na radnom odelu carinskih službenika koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa i unutrašnje kontrole su: amblem sa znakom Uprave carina, amblem sa zastavom Republike Srbije, oznake na epoletama i natpis "CARINA/CUSTOMS".

Oznake na radnom odelu carinskih službenika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja pored oznaka i natpisa navedenih u stavu 2. ovog člana je i natpis "ODELJENJE ZA SUZBIJANJE KRIJUMČARENJA".

Oznake na radnom odelu carinskih službenika Odeljenja za unutrašnju kontrolu pored oznaka i natpisa navedenih u stavu 2. ovog člana je i natpis "UNUTRAŠNJA KONTROLA".

Član 8

Amblem sadrži znak Uprave carina i izvezen je na platnu dimenzija 70 x 60 mm, odnosno 50 x 43 mm.

Amblem dimenzija 70 x 60 mm prišiva se na gornji deo spoljnog dela nadlaktice levog rukava vetrovke sa uloškom, košulje, polo majice, vunenog džempera, bluzona i kombinezona carinske uniforme.

Amblem dimenzija 70 x 60 mm prišiva se na gornji deo spoljnog dela nadlaktice levog rukava polo majice, košulje, vunenog džempera i kombinezona radnog odela carinskih službenika koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa i carinskih službenika Odeljenja za unutrašnju kontrolu.

Amblem dimenzija 50 x 43 mm prišiva se na sredinu čeonog dela beretke i kačketa.

Amblem dimenzija 50 x 43 mm izrađuje se i u obliku značke koja se pričvršćuje za sredinu čeonog dela šapke i pokrivke za glavu pomoću dva vijka dimenzija 2,5 x 5 mm sa dve navrtke dimenzija 8 x 2,5 mm.

Član 9

Amblem sa zastavom Republike Srbije, izvezen je na tkanini dimenzija 55 x 90 mm i prikačen čičak trakom na gornji deo spoljnog dela nadlaktice desnog rukava polo majice, košulje, vunenog džempera i kombinezona radnog odela carinskih službenika koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa i carinskih službenika Odeljenja za unutrašnju kontrolu.

Član 10

Oznaka na dugmadima je istog izgleda kao znak Uprave carina, bez ispisa.

Dugmad iz stava 1. ovog člana mogu se prišivati:

1) na sako i blejzer i veličine su 22 mm;

2) na džep sakoa i veličine su 17 mm;

3) na naramenice sakoa i blejzera, kao i sa obe strane šapke i pokrivke za glavu i veličine su 15 mm.

Član 11

Oznake na epoletama su trake i petlja. Trake su širine 6 mm, odnosno 14 mm i ušivaju se na epoletu sa razmakom od 6 mm. Traka koja je najbliža dnu epolete ušiva se na 10 mm od dna. Petlja je prečnika 25 mm i ušiva se na epoletu od sredine ivice trake koja je najbliža vrhu epolete.

Carinski službenici nose epolete, i to:

1) upravnik carinarnice i načelnik odeljenja - dve trake širine 14 mm, jedna traka širine 6 mm i petlja;

2) koordinator poslova u carinarnici i stručni konsultant upravnika - dve trake širine 14 mm i jedna traka širine 6 mm;

3) ostali rukovodioci užih unutrašnjih jedinica - četiri, tri, odnosno dve trake širine 6 mm, u zavisnosti od stepena stručne spreme u koje je razvrstano radno mesto i petlja;

4) carinski službenici raspoređeni na radno mesto sa visokim obrazovanjem od najmanje 240 ESPB - četiri trake širine 6 mm;

5) carinski službenici raspoređeni na radno mesto sa visokim obrazovanjem od 180 ESPB - tri trake širine 6 mm;

6) carinski službenici raspoređeni na radno mesto sa srednjom stručnom spremom - dve trake širine 6 mm.

Duge epolete, sa oznakama iz stava 2. ovog člana, nose se na naramenicama sakoa, odnosno blejzera.

Kratka epoleta sa oznakama iz stava 2. ovog člana otisnuta je na tkanini dimenzija 85 x 60 mm i prikačena čičak - trakom na prednjoj desnoj strani gornjih delova radnog odela, osim jakne radnog odela carinskih službenika koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa i carinskih službenika Odeljenja za unutrašnju kontrolu.

Član 12

Natpis "ODELJENJE ZA SUZBIJANJE KRIJUMČARENJA" iz člana 7. stav 3. ovog pravilnika je srebrne boje, otisnut na tkanini dimenzija 290 x 150 mm i prikačen čičak - trakom na leđnom delu jakne radnog odela carinskih službenika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja, odnosno otisnut je na leđnom delu polo majice slovima srebrne boje, veličine 25 mm.

Natpis "UNUTRAŠNJA KONTROLA" iz člana 7. stav 4. ovog pravilnika je srebrne boje, otisnut na tkanini dimenzija 290 x 70 mm i prikačen čičak - trakom na leđnom delu jakne radnog odela carinskih službenika Odeljenja za unutrašnju kontrolu, odnosno otisnut je na leđnom delu polo majice slovima srebrne boje, veličine 25 mm.

Natpis "CARINA/CUSTOMS" iz člana 7. stav 2. ovog pravilnika je srebrne boje, otisnut na tkanini dimenzija 120 x 70 mm i prikačen čičak - trakom na prednjem desnom gornjem džepu jakne radnog odela carinskih službenika koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa i carinskih službenika Odeljenja za unutrašnju kontrolu.

Član 13

Carinski službenik u carinskoj uniformi obavlja poslove:

1) carinskog nadzora;

2) carinskog pregleda;

3) kontrole carinsko-robne dokumentacije i carinjenje robe;

4) kontrole putničkog prometa;

5) prodaje robe i evidenciju opreme i inventara;

6) obezbeđenje objekata.

Član 14

Upravnik carinarnice nosi carinsku uniformu kada direktor odredi da potrebe posla to zahtevaju.

Koordinator poslova u carinarnici i stručni konsultant upravnika carinarnice nose carinsku uniformu kada upravnik carinarnice odredi da potrebe posla to zahtevaju.

Član 15

Carinski službenik u sedištu Uprave carina sledeće poslove obavlja u civilnoj odeći, a po potrebi posla - u carinskoj uniformi:

1) kontrola primene carinskih propisa;

2) interna revizija;

3) naknadna kontrola;

4) utvrđivanje porekla robe;

5) unutrašnja kontrola.

Carinski službenik koji obavlja administrativno-tehničke poslove u vezi sa poslovima iz stava 1. tač. 1)-5). ovog člana, ne nosi carinsku uniformu.

Carinski službenik koji radi na poslovima kontrole primene carinskih propisa i unutrašnje kontrole, po potrebi posla i po nalogu rukovodioca, može da nosi i radno odelo.

Član 16

Zaposleni koji obavlja poslove u carinskoj laboratoriji te poslove obavlja u radnom odelu.

Član 17

Letnja carinska uniforma nosi se od 15. aprila do 14. oktobra tekuće godine, a zimska carinska uniforma od 15. oktobra tekuće godine do 14. aprila naredne godine.

Upravnik carinarnice može da odredi da se letnja, odnosno zimska carinska uniforma nosi i van perioda iz stava 1. ovog člana, u zavisnosti od vremenskih uslova na području određene carinarnice.

Rukovodilac organizacione jedinice može da odredi da se letnje, odnosno zimsko radno odelo carinskog službenika koji radi na poslovima kontrole primene carinskih propisa i unutrašnje kontrole nosi i van perioda iz stava 1. ovog člana, u zavisnosti od vremenskih uslova na terenu.

Član 18

Trajanje pojedinih delova carinske uniforme je:

1) vetrovka sa uloškom (jedan komad) - tri godine;

2) kišni mantil sa kapuljačom (jedan komad) - pet godina;

3) muško zimsko odelo - sako i pantalone - tri godine;

4) muško letnje odelo - sako i pantalone - tri godine;

5) žensko zimsko odelo - blejzer, suknja i pantalone - tri godine;

6) žensko letnje odelo - blejzer, suknja i pantalone - tri godine;

7) epolete - duge (jedan par) - tri godine;

8) epolete - kratke (jedan par) - tri godine;

9) košulja dugih rukava (četiri komada) - jedna godina;

10) košulja kratkih rukava (četiri komada) - jedna godina;

11) pokrivke za glavu, šapke, beretke (jedan komad) - dve godine;

12) kravata muška (dva komada) - dve godine;

13) marama ženska (dva komada) - dve godine;

14) vuneni džemper, pulover, šal, podkapa (jedan komad) - dve godine;

15) kožne rukavice (jedan par) - pet godina;

16) duboke kožne cipele sa gumenim đonom - muške (jedan par) - tri godine;

17) kožne kratke čizme sa gumenim đonom - ženske (jedan par) - tri godine;

18) plitke kožne cipele sa kožnim đonom - muške (jedan par) - tri godine;

19) plitke kožne cipele sa kožnim đonom - ženske (jedan par) - tri godine;

20) plitke kožne cipele sa gumenim đonom - muške (jedan par) - tri godine;

21) plitke kožne cipele sa gumenim đonom - ženske (jedan par) - tri godine;

22) kombinezon (jedan komad) - četiri godine;

23) bluzon sa pantalonama - tri godine;

24) štepani prsluk (jedan komad) - četiri godine;

25) polo majica kratkih rukava (četiri komada) - jedna godina;

26) polo majica dugih rukava (četiri komada) - jedna godina;

27) kačket (jedan komad) - četiri godine;

28) kožni kaiš (jedan komad) - pet godina.

Trajanje pojedinih delova carinske uniforme za carinske službenike iz čl. 14. i 15. ovog pravilnika je dvostruko duže od perioda trajanja iz stava 1. ovog člana.

Član 19

Trajanje pojedinih delova zimskog radnog odela carinskog službenika koji radi na poslovima kontrole primene carinskih propisa i unutrašnje kontrole je:

1) duža jakna sa kapuljačom (jedan komad) - dve godine;

2) kombinezon (jedan komad) - dve godine;

3) majica dugih rukava sa patent zatvaračem (dva komada) - jedna godina;

4) pantalone (dva para) - dve godine;

5) majica (četiri komada) - jedna godina; 

6) polo majica (četiri komada) - jedna godina;

7) košulja (dva komada) - jedna godina;

8) vuneni džemper (jedan komad) - dve godine;

9) prsluk (jedan komada) - tri godine;

10) kratka jakna (jedan komad) - dve godine;

11) kapa (jedan komada) - tri godine;

12) podkapa (jedan komada) - tri godine;

13) rukavice (jedan par) - tri godine;

14) torba (jedan komad) - četiri godine;

15) opasač/podopasač (jedan komad) - četiri godine;

16) pododelo (donji veš) (jedan komad) - jedna godina;

17) čizme (jedan par) - dve godine.

Trajanje pojedinih delova letnjeg radnog odela carinskog službenika koji radi na poslovima kontrole primene carinskih propisa i unutrašnje kontrole je:

1) jakna (jedan komad) - dve godine;

2) kombinezon (jedan komad) - dve godine;

3) pantalone (dva para) - dve godine;

4) majica (četiri komada) - jedna godina;

5) košulja (četiri komada) - jedna godina;

6) prsluk (jedan komad) - tri godine;

7) kapa (jedan komad) - tri godine;

8) torba (jedan komad) - četiri godine;

9) opasač/podopasač (jedan komad) - četiri godine;

10) čizme (jedan par) - dve godine.

Član 20

Trajanje pojedinih delova radnog odela za carinske službenike koji obavljaju poslove u carinskoj laboratoriji je:

1) radni mantil (dva komada) - tri godine;

2) zaštitna obuća (dva para) - tri godine.

Član 21

Trajanje pojedinih delova službene odeće iz ovog pravilnika računa se od dana kada je carinski službenik primio odeću.

Član 22

Službena odeća daje se na upotrebu bez naknade.

Član 23

Službena odeća, osim za vreme obavljanja poslova radnog mesta, može se nositi samo prilikom dolaska na rad, odnosno odlaska sa rada.

Član 24

Carinski službenici nose jednoobraznu carinsku uniformu, o čemu se stara rukovodilac organizacione jedinice.

Član 25

Carinski službenik iz člana 13. stav 1. tač. 1)-4), člana 14. i člana 15. stav 1. tač. 2)-4) ovog pravilnika uz carinsku uniformu na glavi nosi šapku (muškarac) ili pokrivku za glavu (žena).

Carinski službenik iz člana 15. stav 1. tač. 1) i 5) ovog pravilnika uz carinsku uniformu na glavi nosi beretku (muškarac) ili pokrivku za glavu (žena).

Šapku, beretku ili pokrivku za glavu carinski službenik ne mora da nosi u zatvorenoj prostoriji.

Član 26

Prilikom nošenja carinske uniforme sako, odnosno blejzer mora da bude zakopčan, košulja uvučena u pantalone, odnosno u suknju i zakopčana, dugme na okovratniku košulje - zakopčano, a rukavi na košulji - zakopčani na manžetnama. Zavrtanje ili podizanje dugih rukava nije dozvoljeno.

Carinski službenik nosi oko vrata kravatu (muškarac), odnosno maramu (žena).

Carinski službenik iz čl. 13. i 14. i člana 15. stav 1. tač. 1)-5) ovog pravilnika uz carinsku uniformu, za vreme letnjeg perioda, može da nosi košulju kratkih rukava sa kravatom, odnosno maramom, bez sakoa, odnosno blejzera.

Kada se nosi bluzon sa pantalonama, ne nosi se kravata, a dugme na okovratniku košulje može biti otkopčano.

Uz carinsku uniformu nose se crne čarape (muškarac), odnosno jednobojne unihop čarape (žena), ali ne dezenirane, odnosno mrežaste.

Član 27

Carinski službenik službenu odeću održava čistom i urednom.

Član 28

Carinski službenik službenu odeću ne može otuđiti, niti na njoj vršiti izmene u kroju, boji i oznakama.

Član 29

Ako carinski službenik odsustvuje sa rada duže od šest meseci, po bilo kom osnovu, trajanje službene odeće, odnosno pojedinih delova službene odeće produžava se za vreme za koje je carinski službenik odsustvovao sa rada.

Član 30

Po isteku vremena trajanja službene odeće iz ovog pravilnika ona prelazi u svojinu carinskog službenika kome je data na upotrebu.

Član 31

Carinski službenik vraća službenu odeću ako mu je prestao radni odnos pre isteka trajanja te odeće.

Izuzetno, od stava 1. ovog člana, carinskom službeniku može se odobriti da zadrži službenu odeću uz plaćanje naknade.

Visina naknade iz stava 2. ovog člana utvrđuje se prema nabavnoj ceni službene odeće i vremenu njene upotrebe.

Odredbe st. 1. i 2. ovog člana ne primenjuju se u slučaju smrti carinskog službenika, odnosno ostvarivanja prava na penziju.

Član 32

Carinski službenik u slučaju kada službena odeća, u skladu sa odredbama ovog pravilnika, pređe u njegovu svojinu, sa službene odeće skida i predaje carinarnici, odnosno nadležnoj organizacionoj jedinici u sedištu Uprave carina sve službene oznake.

Član 33

Ako carinski službenik službenu odeću, odnosno njen pojedini deo otuđi, uništi ili znatno ošteti svojom krivicom, sam nabavlja novu službenu odeću, odnosno njen pojedini deo.

Ako je službena odeća ili njen pojedini deo uništen ili znatno oštećen bez krivice carinskog službenika, carinskom službeniku daje se nova službena odeća, odnosno njen pojedini deo.

Član 34

Izgled carinske uniforme dat je u prilogu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 35

Službena odeća sa pripadajućim obeležijima, koja je izdata carinskim službenicima do dana početka primene ovog pravilnika ostaje u upotrebi najkasnije do 1. septembra 2021. godine i može se izdavati carinskim službenicima do isteka zaliha.

Službena odeća saglasna odredbama ovog pravilnika pribaviće se sprovođenjem postupka javne nabavke, najkasnije do 1. marta 2021. godine.

Član 36

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o izgledu službenog odela carinskih službenika ("Službeni glasnik RS", br. 8/06, 94/06, 25/09, 30/12, 5/17 i 103/17) i Pravilnik o načinu upotrebe i trajanju službene odeće ovlašćenih i drugih carinskih službenika ("Službeni glasnik RS", br. 113/07, 58/10 i 103/17).

Član 37

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog, koji je sastavni deo ovog pravilnika, objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 67/2019, možete pogledati OVDE