IZMENA

GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA VRŠCA

("Sl. list grada Vršca", br. 11/2019)

 

TEKSTUALNI DEO

1.1. UVOD

Na osnovu Odluke Skupštine Grada Vršca o izradi Izmene Generalnog urbanističkog plana Vršca ("Službeni list Grada Vršca" br. 13/2018) i Prostornog plana opštine Vršac ("Službeni list opštine Vršac" br. 16/2015 i 1/2016), urađen je nacrta plana.

U skladu sa odredbama Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja ("Službeni glasnik RS", broj 64/2015), izrađena je ova Izmena Plana za potrebe sprovođenja procedure javnog uvida u planski dokument.

Prostor obuhvata Plana nalazi se u okviru planirane radne zone definisane Generalnim urbanističkim planom Vršca ("Službeni list opštine Vršac", br. 16/2015). Lokacija koja se obrađuje nalazi se u jugo-zapadnom delu grada Vršca i svojom jugoistočnom stranom izlazi na Ulicu Beogradski put, a svojom severozapadnom stranom izlazi na postojeći atarski put koji je u GUP-u planiran za proširenje, u skladu sa namenom zone - radna zona i uz koji je postavljena zona zaštitnog zelenila.

I - OPŠTI DEO

1.1 POVOD I CILJ ZA IZRADU IZMENE PLANA

U skladu sa Odlukom o izradi Izmene Plana (Sl. list grada Vršca br.13/2018), stav 3 Odluke, cilj izrade Izmene Plana je sužavanje saobraćajne površine, tako da se ne ruši objekat izgrađen na parceli 28257 K.O. Vršac i da se stvore uslovi za izgradnju na preostalom delu parcele u skladu sa parametrima definisanim za radnu zonu.

1.2. PRAVNI I PLANSKI OSNOV

Pravni osnov:

- Zakon o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS" broj 72/09, 81/09-ispravka, 64/2010-odluka US, 24/2011, 121/12, 42/13- odluka US, 50/13-odluka US, 98/13-odluka US, 132/2014, 145/2014 i 83/18),

- Odluka Skupštine Grada Vršca o iz- radi Izmene Generalnog urbanističkog plana Vršca ("Službeni list Grada Vršca" br. 13/2018).

Planski osnov:

- Prostorni plan opštine Vršac ("Službeni list opštine Vršac" br. 16/2015 i 1/2016)

1.3. OBUHVAT PLANA

Izradom plana obuhvaćen je prostor koji je definisan Odlukom o izradi Izmene Generalnog urbanističkog plana. Sama granica plana obuhvata nešto širi prostor, da bi se tokom izrade plana sagledalo i kontaktno područje, tako da je sa jugoistočne strane obuhvaćen i deo radne zone sa druge strane Ulice Beogradski put i postojeća raskrsnica sa kojom će novoformirana saobraćajnica biti u pravcu, dok je sa severozapadne strane obuhvaćena planirana saobraćajnica (proširenje atarskog puta), zaštitni zeleni pojas uz regulaciju ulice i deo radne zone.

Koordinate graničnih tačaka obuhvata Izmene Plana

Broj tačke

Y (m)

X (m)

G1

7 521 803.42

4 995 750.02

G2

7 521 931.31

4 995 886.43

G3

7 522 363.85

4 995 594.73

G4

7 522 238.05

4 995 461.52

Ukupna površina obuhvata Izmene plana iznosi 9xa 52a 50 m2.

Postojeći Generalni urbanistički plan Vršca ("Službeni list opštine Vršac" br. 16/2015) ostaje na snazi za područje koje je ostalo van područja koji je obuhvaćen ovom Izmenom plana.

Ova Izmena Generalnog urbanističkog plana Vršca postaje sastavni deo Osnovnog plana i sprovodljiv nakon usvajanja od strane Skupštine Grada Vršca a zajedno sa osnovnim Planom postaje planski osnov za buduću izgradnju i uređenje na obuhvaćenom prostoru.

II - IZMENE KOJE SE ODNOSE NA OSNOVNI PLAN

2.1. USLOVI I SMERNICE ZA DALJU PLANSKU RAZRADU

U okviru tačke 13. Uslovi i smernice za dalju plansku razradu, iza postojećeg teksta dodaje se novi pasus koji glasi:

"Ukoliko za planirane saobraćajnice ne postoji mogućnost da se izvedu u planiranoj regulacionoj širini, iste se mogu izvesti u užem profilu uz obaveznu razradu Urbanističkim projektom kroz koji će se dokazati da predmetna saobraćajnica zadovoljava sve potrebne normativne i projektne uslove za datu zonu i postavljanje svih neophodnih instalacija, a sve u skladu sa važećim Pravilnicima i Zakonima koji se odnose na tu oblast."

2.2. OSTALI ELEMENTI ZNAČAJNI ZA SPROVOĐENJE PLANA

Pravilnik o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju ("Službeni glasnik RS" br. 22/15) važi za celine i zone u kojima nisu definisana pravila parcelacije, regulacije i izgradnje.

Prelazne i završne odredbe

U skladu sa Pravilnikom o načinu uvida u doneti urbanistički plan, overavanja, potpisivanja, dostavljanja, arhiviranja, umnožavanja i ustupanja urbanističkog plana uz naknadu ("Sl. glasnik RS" br.75/2003 i 64/2015). Plan se radi potpisivanja, overavanja i arhiviranja izrađuje u 3 (tri) primerka u analognom obliku i 6 (šest) primeraka u digitalnom obliku.

Ovlašćeno lice i odgovorni urbanista JP "Urbanizam" kao i ovlašćeno lice Skupštine grada Vršca, pre overavanja, potpisuju sve primerke Plana izrađenog u analognom obliku.

Overu potpisanog Plana vrši ovlašćeno lice i odgovorni urbanista JP "Urbanizam", kao i ovlašćeno lice Skupštine grada Vršca.

Jedan primerak donetog, potpisanog i overenog Plana u analognom obliku kao i jedan primerak Plana u digitalnom obliku dostavljaju se organu nadležnom za njegovo donošenje - Skupštini grada Vršca, radi arhiviranja i evidentiranja u lokalnom informacionom sistemu planskih dokumenata i stanja u prostoru i arhiviranja.

Dva primerka donetog, potpisanog i overenog Plana u analognom obliku kao i dva primerka Plana u digitalnom obliku dostavljaju se organu nadležnom za njegovo sprovođenje.

Jedan primerak Plana u digitalnom obliku dostavlja se ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja i urbanizma radi evidentiranja u Centralnom registru planskih dokumenata.

Jedan primerak Plana u digitalnom obliku dostavlja se Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Jedan primerak Plana u digitalnom obliku dostavlja se organu nadležnom za poslove državnog premera i katastra.

Shodno stavu 3 člana 2 Pravilnika, JP " Urbanizam" će, pored gore predviđenog broja primeraka, izraditi Plan u još 2 (dva) primerka u analognom i digitalnom obliku, radi potpisivanja, overavanja i čuvanja u svojoj arhivi i arhivi odgovornog urbaniste.

Za sve zahteve za izdavanje lokacijske ili građevinske dozvole koji su podneti do trenutka stupanja na snagu ovog plana, primenjuje se planski dokument koji je bio na snazi u trenutku podnošenja zahteva, a sve u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Nakon usvajanja od strane Skupštine grada Vršca, Plan se objavljuje u Službenom listu grada Vršca.

Ovaj Plan stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Vršca.

GRAFIČKI PRILOZI

Grafičke priloge, objavljene u "Sl. listu grada Vršca", br. 11/2019, možete pogledati OVDE