ODLUKA

O DAVANJU STANA U JAVNOJ SVOJINI GRADA NOVOG SADA U NEPROFITNI ZAKUP KAO VID STAMBENE PODRŠKE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 43/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se postupak davanja stana u javnoj svojini Grada Novog Sada (u daljem tekstu: javna svojina Grada) u neprofitni zakup, kao vid stambene podrške i druga pitanja od značaja za postupak dodele stana u neprofitni zakup u skladu sa Zakonom, podzakonskim aktima i odredbama ove odluke.

Član 2

Pod stanom u smislu ove odluke smatraju se stanovi, stambene zgrade i kuće kojima raspolaže Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad) i koje je Grad kao investitor izgradio, kupio ili po drugom osnovu stekao (u daljem tekstu: stan).

Član 3

Korisnik stambene podrške, u smislu ove odluke, je lice koje je državljanin Republike Srbije i ima prebivalište na teritoriji Grada, a koje je:

- bez stana, odnosno bez odgovarajućeg stana, koje nema dovoljno sredstava da obezbedi stan na tržištu za sebe ili za sebe i svoje porodično domaćinstvo, odnosno da unapredi svoje uslove stanovanja,

- bez stana, odnosno bez odgovarajućeg stana koje ima svojstvo borca I kategorije, kao i korisnik prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata, i

- bez stana, odnosno bez odgovarajućeg stana koje je osoba sa invaliditetom.

Licima iz stava 1. ovog člana daje se stan u neprofitni zakup u skladu sa Programom stambene podrške davanjem stana u javnoj svojini Grada u neprofitni zakup (u daljem tekstu: Program).

Član 4

Programom iz člana 3. stav 2. ove odluke utvrđuje se koji se stanovi mogu dati u neprofitni zakup, kojim licima iz člana 3. stav 1. ove odluke i pod kojim uslovima u skladu sa kriterijumima i merilima utvrđenim Zakonom i podzakonskim aktima, kao i druga pitanja od značaja za ovaj vid stambene podrške.

Program donosi Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština) na predlog Gradskog veća Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Nacrt Programa priprema Gradska uprava za imovinu i imovinsko pravne poslove (u daljem tekstu: Gradska uprava) u saradnji sa Stambenom agencijom Grada Novog Sada i Gradskom upravom za socijalnu i dečiju zaštitu.

Član 5

Poslove zakupodavca u ime i za račun Grada obavlja Gradska uprava.

II POSTUPAK DAVANJA STANA U NEPROFITNI ZAKUP

Član 6

Odluku o pokretanju postupka davanja stana u neprofitni zakup u skladu sa Programom iz člana 4. ove odluke za kategorije korisnika iz člana 3. stav 1. ove odluke donosi Gradsko veće.

Predlog odluke iz stava 1. ovog člana priprema Gradska uprava.

Uz predlog odluke iz stava 2. ovog člana Gradskom veću se dostavlja i tekst javnog poziva koji priprema Gradska uprava.

Član 7

Postupak davanja stana u javnoj svojini Grada u neprofitni zakup sprovodi Stambena komisija za davanje stana u javnoj svojini Grada Novog Sada u neprofitni zakup (u daljem tekstu: Stambena komisija).

Stambenu komisiju obrazuje i imenuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Stambena komisija ima predsednika, zamenika predsednika, četiri člana, zamenike članova, sekretara i zamenika sekretara.

Aktom o obrazovanju i imenovanju Stambene komisije uređuju se poslovi i zadaci Stambene komisije.

Stambena komisija punovažno odlučuje ukoliko na sednici prisustvuje više od polovine članova, a odluka se smatra donetom kada se za istu izjasni više od polovine ukupnog broja članova.

Stručne i administrativne poslove za Stambenu komisiju obavlja Gradska uprava.

Član 8

Postupak davanja stana u neprofitni zakup započinje se javnim pozivom, koji raspisuje Stambena komisija.

Javnim pozivom iz stava 1. ovog člana, pozivaju se lica iz člana 3. ove odluke da u roku od 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva podnesu pisani zahtev i odgovarajuće dokaze predviđene uslovima javnog poziva koji su od značaja za utvrđivanje liste reda prvenstva za ostvarivanje stambene podrške.

Javni poziv se objavljuje u dnevnom listu i na sajtu Grada Novog Sada.

Član 9

Zahtev za davanje stana u neprofitni zakup lice iz člana 3. stav 1. ove odluke podnosi Stambenoj komisiji putem Gradske uprave.

Stambena komisija vrši bodovanje po zahtevima čiji podnosioci ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtevi neće se razmatrati, kao i zahtevi koji ne ispunjavaju uslove iz javnog poziva, o čemu će Stambena komisija obavestiti podnosioca zahteva.

Član 10

Na osnovu sprovedenog bodovanja iz člana 9. ove odluke Stambena komisija sačinjava Predlog liste reda prvenstva za davanje stana u neprofitni zakup (u daljem tekstu: Predlog liste reda prvenstva) i objavljuje u dnevnom listu i na sajtu Grada.

Član 11

Na Predlog liste reda prvenstva iz člana 10. ove odluke podnosilac zahteva može da podnose prigovor Gradskom veću u roku od 15 dana od dana objavljivanja Predloga liste reda prvenstva.

Po donošenju odluke o svim prigovorima izjavljenim na Predlog liste reda prvenstva, Stambena komisija utvrđuje listu reda prvenstva, koju objavljuje u dnevnom listu i na sajtu Grada Novog Sada.

Na osnovu liste reda prvenstva Skupština, na predlog Gradskog veća, donosi odluku o davanju stana u neprofitni zakup kao vid stambene podrške određenom licu.

Član 12

Odluka Skupštine o davanju stana u neprofitni zakup kao vid stambene podrške, objavljuje se u dnevnom listu i na sajtu Grada.

Protiv odluke iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana njenog objavljivanja.

Član 13

Na osnovu pravosnažne odluke o davanju stana u neprofitni zakup kao vid stambene podrške, načelnik Gradske uprave, zaključuje ugovor o davanju stana u neprofitni zakup kao vid stambene podrške, najduže na period od pet godina.

Zakupac može obnoviti zakup podnošenjem odgovarajućeg pismenog zahteva Stambenoj komisiji najkasnije 30 dana pre isteka ugovornog roka.

Zakup se može obnoviti sa istim rokom i pod istim uslovima.

Na zahtev zakupca iz stava 2. ovog člana i na predlog Stambene komisije načelnik Gradske uprave produžava ugovor o zakupu na određeno vreme sa rokom trajanja najduže do pet godina, ako su ispunjeni uslovi iz Zakona.

III NEPROFITNA ZAKUPNINA

Član 14

Zakup stana po uslovima neprofitnog zakupa predstavlja davanje u zakup stana u javnoj svojini Grada za čije korišćenje zakupac plaća neprofitnu zakupninu, pod uslovima i na način određen ugovorom o neprofitnom zakupu, a u skladu sa odredbama Zakona.

Neprofitnu zakupninu čine: troškovi održavanja stana i zajedničkih delova zgrade, troškovi upravljanja zgradom, amortizacija stana, troškovi pribavljanja i izgradnje objekta u kome se stan nalazi, odnosno sredstava uloženih u stan i pripadajuće zajedničke delove, kao i zemljišta na kome je izgrađen objekat.

Iznos neprofitne zakupnine utvrđuje se u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o jedinstvenoj metodologiji obračuna neprofitne zakupnine ("Službeni glasnik RS", broj 90/17).

Neprofitna zakupnina naplaćuje se putem objedinjene naplate komunalnih usluga.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".