ODLUKA

O POMOĆI ZA OZAKONJENJE STANA ILI PORODIČNE KUĆE KAO VID STAMBENE PODRŠKE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 43/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se postupak za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće kao vid stambene podrške.

Pomoć za ozakonjenje stana ili porodične kuće može se ostvariti za izradu tehničke i geodetske dokumentacije za ozakonjenje stana ili porodične kuće.

Postupak dodele pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće vrši se u skladu sa Zakonom, podzakonskim aktima i odredbama ove odluke.

Član 2

Pomoć za ozakonjenje stana ili porodične kuće može ostvariti lice čiji maksimalni prihod, računajući i prihod članova njegovog porodičnog domaćinstva, koji stanuju u stanu ili porodičnoj kući na zemljištu u njegovoj svojini izgrađenoj suprotno zakonu kojim se uređuje izgradnja objekta, ne prelazi granice utvrđene Zakonom.

Lice iz stava 1. ovog člana ostvaruje pomoć za ozakonjenje stana ili porodične kuće u skladu sa Programom stambene podrške za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće (u daljem tekstu: Program).

Član 3

Programom iz člana 2. stav 2. ove odluke utvrdiće se način na koji će lica iz člana 2. stav 1. ove odluke ostvarivati pomoć za ozakonjenje stana ili porodične kuće, sredstva potrebna za realizaciju ovog vida stambene podrške i druga pitanja od značaja za njegovu realizaciju.

Program donosi Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština) na predlog Gradskog veća Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Nacrt Programa priprema Gradska uprava za imovinu i imovinsko pravne poslove (u daljem tekstu: Gradska uprava).

II POSTUPAK POMOĆI ZA OZAKONJENJE STANA ILI PORODIČNE KUĆE

Član 4

Odluku o pokretanju postupka za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće u skladu sa Programom iz člana 2. stav 2. ove odluke donosi Gradsko veće.

Predlog odluke iz stava 1. ovog člana priprema Gradska uprava.

Uz predlog odluke iz stava 2. ovog člana Gradskom veću se dostavlja i tekst javnog poziva koji priprema Gradska uprava.

Član 5

Postupak za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće sprovodi Komisija za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju obrazuje i imenuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika, četiri člana, zamenike članova, sekretara i zamenika sekretara.

Aktom o obrazovanju i imenovanju Komisije uređuju se poslovi i zadaci Komisije.

Komisija punovažno odlučuje ukoliko na sednici prisustvuje više od polovine članova, a odluka se smatra donetom kada se za istu izjasni više od polovine ukupnog broja članova.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju obavlja Gradska uprava.

Član 6

Postupak za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće započinje sa javnim pozivom, koji raspisuje Komisija.

Javnim pozivom iz stava 1. ovog člana, pozivaju se lica iz člana 2. ove odluke da u roku od 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva podnesu pisani zahtev i odgovarajuće dokaze predviđene uslovima javnog poziva koji su od značaja za utvrđivanje liste reda prvenstva za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće.

Javni poziv se objavljuje u dnevnom listu i na sajtu Grada Novog Sada.

Član 7

Zahtev za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće lice iz člana 2. ove odluke podnosi Komisiji putem Gradske uprave.

Komisija vrši bodovanje po zahtevima čiji podnosioci ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima.

Nepotpuni i neblagovremeni zahtevi neće se razmatrati, kao i zahtevi koji ne ispunjavaju uslove iz javnog poziva, o čemu će Komisija obavestiti podnosioca zahteva.

Član 8

Na osnovu sprovedenog bodovanja iz člana 7. stava 2. ove odluke, Komisija sačinjava Predlog liste reda prvenstva za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće (u daljem tekstu: Predlog liste reda prvenstva) i objavljuje u dnevnom listu i na sajtu Grada Novog Sada.

Član 9

Na Predlog liste reda prvenstva iz člana 8. ove odluke podnosilac zahteva može da podnose prigovor Gradskom veću u roku od 15 dana od dana objavljivanja Predloga liste reda prvenstva.

Po donošenju odluke o svim prigovorima izjavljenim na Predlog liste reda prvenstva, Komisija utvrđuje Listu reda prvenstva, koju objavljuje u dnevnom listu i na sajtu Grada Novog Sada.

Na osnovu Liste reda prvenstva Skupština, na predlog Gradskog veća, donosi odluku za ostvarivanje pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće određenom licu.

Član 10

Odluka Skupštine o ostvarivanju pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće objavljuje se u dnevnom listu i na sajtu Grada.

Protiv odluke iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana njenog objavljivanja.

Član 11

Na osnovu pravosnažne odluke o ostvarivanju pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće iz člana 10. ove odluke, načelnik Gradske uprave, zaključuje ugovor o ostvarivanju pomoći za ozakonjenje stana ili porodične kuće kao vid stambene podrške.

Član 12

Sredstva za realizaciju ovog vida stambene podrške obezbeđuju se u Budžetu Grada Novog Sada.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".