ODLUKA

O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 24/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se obveznik plaćanja boravišne takse, visina boravišne takse, način utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse, kao i način i rok plaćanja boravišne takse.

Član 2

Boravišnu taksu plaća korisnik usluge smeštaja koji izvan svoga mesta prebivališta koristi uslugu smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj za korišćenje komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i suprastrukture na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: korisnik usluge) i ugostitelj koji kao fizičko lice pruža usluge smeštaja u objektu domaće radinosti (kuća, apartman, soba) i seoskom turističkom domaćinstvu.

Član 3

Pod ugostiteljskim objektom za smeštaj, podrazumeva se: hotel i podvrste hotela, motel, turističko naselje i podvrsta turističkog naselja, pansion, kamp, kampiralište, hostel, prenoćište, konačište, botel, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba, kao i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja.

Član 4

Boravišnu taksu plaća korisnik usluge za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj i to:

- 100,00 dinara za boravak u ugostiteljskom objektu koji se nalazi u granicama turističkog mesta (području generalnog urbanističkog plana "Kragujevac 2015"),

- 70,00 dinara za boravak u ugostiteljskom objektu koji se nalazi van teritorije turističkog mesta.

Član 5

Izuzetno od člana 4. ove odluke, godišnju boravišnu taksu plaća fizičko lice koje poseduje rešenje o kategorizaciji i pruža usluge smeštaja u objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskom turističkom domaćinstvu (u daljem tekstu: fizičko lice).

Visinu godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice utvrđuje gradska uprava nadležna za poslove koji se odnose na utvrđivanje, kontrolu i naplatu izvornih i lokalnih javnih prihoda, tako što broj individualnih ležaja, odnosno kamp parcela množi sa iznosom boravišne takse po individualnom ležaju, odnosno kamp parceli u zavisnosti od teritorije na kojoj se ugostiteljski objekat nalazi, i to sa:

1) 2.600,00 dinara za ugostiteljski objekat koji se nalazi u granicama II kategorije turističkog mesta-području generalnog urbanističkog plana "Kragujevac 2015" i

2) 1.000,00 dinara za ugostiteljski objekat koji se nalazi van granica turističkog mesta.

Član 6

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti;

2. lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3. osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multiple skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i dr.).

Član 7

Naplatu boravišne takse od korisnika usluge, vrši subjekat koji pruža usluge smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja je dužan da boravišnu taksu naplaćuje istovremeno sa naplatom usluge smeštaja i da u računu za usluge smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, kao i da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse iz člana 6. ove odluke.

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse u roku od 15 dana, računajući od dana utvrđene obaveze, na propisan uplatni račun javnih prihoda.

Davalac smeštaja je dužan da sredstva od naplaćene boravišne takse uplaćuje do petog u mesecu za prethodni mesec, na propisan uplatni račun javnih prihoda.

Član 8

Utvrđenu visinu godišnjeg iznosa boravišne takse iz člana 5. ove odluke, za tekuću godinu, fizičko lice plaća kvartalno, do petog u mesecu za prethodni kvartal, uplatom u korist budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se ugostiteljski objekat nalazi.

Fizičko lice koje u toku godine započne pružanje ugostiteljskih usluga dužno je da plaća iznos boravišne takse počev za naredni kvartal u odnosu na kvartal u kome je počeo da pruža usluge.

Fizičko lice je dužno da iznos boravišne takse plaća počev od narednog kvartala.

U slučaju kada u toku godine dođe do promene elemenata za utvrđivanje visine godišnjeg iznosa boravišne takse, novi iznos fizičko lice plaća počev od narednog kvartala u odnosu na kvartal u kome je došlo do promene navedenih elemenata.

U slučaju kada u toku godine prestane da pruža ugostiteljske usluge, fizičko lice je dužno da izvrši plaćanje boravišne takse zaključno za kvartal u kome je prestao da pruža usluge.

Fizičko lice je dužno da u periodu od dve godine čuva dokaz o uplati boravišne takse.

Član 9

U pogledu načina utvrđivanja godišnje boravišne takse iz člana 8. ove odluke, zastarelost, naplata i prinudna naplata, rokovi za plaćanje, obračun kamate i ostalo što nije posebno propisano, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija, ako zakonom kojim se uređuje oblast ugostiteljstva nije drukčije određeno.

Član 10

Sredstva od naplaćene boravišne takse prihod su budžeta grada Kragujevca.

II NADZOR

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši uprava nadležna za oblast privrede.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove, preko gradskog turističkog inspektora.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni list grada Kragujevca", br. 9/02, 6/03, 11/06, 35/09, 26/11, 46/12, 44/14, 9/17 i 7/19).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".