ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA STALNU MESEČNU NOVČANU POMOĆ DECI PALIH BORACA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 24/2019)

Član 1

Odlukom o ostvarivanju prava na stalnu mesečnu novčanu pomoć deci palih boraca (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se uslovi, postupak i način ostvarivanja prava na stalnu mesečnu novčanu pomoć deci palih boraca, a u cilju pružanja materijalne podrške za obrazovanje dece palih boraca.

Član 2

Pravo na stalnu mesečnu novčanu pomoć ostvaruju deca boraca poginulih u oružanim akcijama posle 17.08.1990. godine, u oružanim akcijama na Kosovu i Metohiji pre i za vreme agresije NATO snaga na našu zemlju kao i deca boraca palih u oružanim akcijama za očuvanje državne bezbednosti u miru, dok su na školovanju, a najkasnije do navršenih 27 godina.

Član 3

Pravo iz člana 2. ove odluke ostvaruju deca koja imaju prebivalište na teritoriji grada Kragujevca.

Član 4

Sredstva za realizaciju prava iz člana 2. ove odluke obezbeđuju se u budžetu Grada u sledećim iznosima:

1. deci predškolskog uzrasta u iznosu od 25% od minimalne zarade za mesec za koji se vrši isplata;

2. deci koja pohađaju osnovnu školu u iznosu iz tačke 1. uvećanom za 10%;

3. deci koja pohađaju srednju školu u iznosu iz tačke 1. uvećanom za 20%;

4. studentima u iznosu iz tačke 1. uvećanom za 30%.

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na stalnu mesečnu novčanu pomoć deci palih boraca podnosi se Gradskoj upravi nadležnoj za poslove socijalne zaštite na propisanom obrascu koji se preuzima na sajtu grada Kragujevca ili u prijemnoj kancelariji nadležne Gradske uprave.

Dokaze za ostvarivanje prava iz člana 2. ove odluke pribavlja Gradska uprava nadležna za poslove iz oblasti boračko-invalidske zaštite u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Nadležna Gradska uprava odlučuje rešenjem u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Pravo iz člana 2. ove odluke priznaje se od prvog dana narednog meseca od dana podnošenja zahteva i važi dok su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava propisani ovom odlukom.

Član 6

Protiv rešenja donetog u prvostepenom postupku, može se izjaviti žalba Komisiji za rešavanje u upravnom postupku u drugom stepenu Gradskog veća grada Kragujevca u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja, a preko nadležne Gradske uprave.

Član 7

Obavezuje se nadležna Gradska uprava da rešenja o priznatim pravima na stalnu mesečnu novčanu pomoć deci palih boraca po Odluci Izvršnog odbora grada Kragujevca o pravu na stalnu novčanu pomoć deci palih boraca ("Službeni list grada Kragujevca" broj 7/01) uskladi sa ovom odlukom u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 8

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o pravu na stalnu novčanu pomoć deci palih boraca ("Službeni list grada Kragujevca" broj 7/01).

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjuje se od 1. januara 2020. godine.