ODLUKA
O POSTAVLJANJU SPOMEN-PLOČE JELICI BELOVIĆ BERNADŽIKOVSKOJ U NOVOM SADU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 43/2019)

I

Jelici Belović Bernadžikovskoj, pedagogu, etnografu i književniku, za doprinos srpskoj kulturi i tradiciji, postavlja se spomen-ploča u Novom Sadu (u daljem tekstu: Spomen-ploča).

II

Spomen-ploča, dimenzija 80 x 60 cm, izrađena od neobrađenog mermera u beloj boji postavlja se na unutrašnjoj strani istočnog zida na Uspenskom groblju.

III

Na levoj strani spomen-ploče ugradiće se crno-bela fotografija lika Jelice Belović Bernadžikovske u porcelanu, a sa desne strane fotografije, ćiriličkim pismom, uklesaće se tekst:

"Na ovom groblju je sahranjena

Jelica Belović Bernadžikovska (1870-1946),

pedagog, nastavnik, etnograf, muzeolog, književnik, novinar i prevodilac. Začetnik je moderne etnologije, sakupljač narodnog blaga i najbolji poznavalac ženskog narodnog tkanja i veza kod Južnih Slovena. Knjige i tekstove objavljivala je pod pseudoimenima: Hale, Ljuba T. Daničić, Jelica, Jele, Jasna, teta Jelica, Bianka, Mlada Ana gospoja, JBB."

Ispod teksta, uklesaće se: "Grad Novi Sad" i "Kolo srpskih sestara Eparhije bačke".

IV

Sredstva za postavljanje spomen-ploče obezbediće se u budžetu Grada Novog Sada.

V

O sprovođenju ove odluke staraće se Odbor, koji obrazuje Skupština Grada Novog Sada u skladu sa članom 8. Odluke o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji Grada Novog Sada.

VI

Ovu odluku objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".