PRAVILNIK
O UPUĆIVANJU PODNOSIOCA ZAHTEVA NA PRUŽAOCA BESPLATNE PRAVNE POMOĆI

("Sl. glasnik RS", br. 68/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se upućivanje podnosioca zahteva za odobravanje besplatne pravne pomoći (u daljem tekstu: podnosilac zahteva), od strane ovlašćenog lica nadležnog za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći u jedinici lokalne samouprave (u daljem tekstu: ovlašćeno lice) na pružaoce upisane u Registar pružalaca besplatne pravne pomoći (u daljem tekstu: Registar), koji vodi ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa.

Član 2

Pre donošenja rešenja kojim se odobrava besplatna pravna pomoć, ovlašćeno lice za svaki podneti zahtev proverava uvidom u Registar da li besplatnu pravnu pomoć može da pruži služba pravne pomoći u jedinici lokalne samouprave ili registrovani pružalac besplatne pravne pomoći koji se ne finansira neposredno iz budžeta jedinice lokalne samouprave, odnosno budžeta Republike Srbije i upućuje podnosioca zahteva na tog pružaoca.

Ako utvrdi da registrovani pružalac iz stava 1. ovog člana nema mogućnosti za pružanje besplatne pravne pomoći u konkretnom slučaju, ovlašćeno lice upućuje podnosioca zahteva na advokata koji se određuje po redosledu sa liste pružalaca besplatne pravne pomoći koju vodi Advokatska komora Srbije.

Ako se zahtev odnosi na pravo azila ili diskriminacije, udruženje na koje se podnosilac zahteva uputi, može da angažuje advokata isključivo sa liste pružalaca besplatne pravne pomoći koju vodi Advokatska komora Srbije.

Ako se zahtev odnosi na pružanje besplatne pravne podrške, ovlašćeno lice upućuje podnosioca zahteva na:

1) nadležnog javnog beležnika;

2) izabranog posrednika, ukoliko se korisnik opredeli za mirno rešenje spora.

Član 3

Podnosilac zahteva upućuje se na pružaoca imenovanog u izreci rešenja kojim se odobrava besplatna pravna pomoć.

Član 4

Ako se zahtev za besplatnu pravnu pomoć u pravnoj stvari odnosi na različite pravne postupke (građanski, krivični, upravni i dr.), ovlašćeno lice će primeniti odredbe člana 2. ovog pravilnika na svaki od postupaka pojedinačno.

Član 5

Ovlašćeno lice u istoj pravnoj stvari upućuje podnosioca zahteva rešenjem na drugog pružaoca, prema odredbama člana 2. ovog pravilnika ako je u zakonom propisanom postupku:

1) ovlašćenom licu oduzeta dozvola zbog neopravdanog uskraćivanja prava na besplatnu pravnu pomoć podnosiocu zahteva;

2) pružalac besplatne pravne pomoći na koji je upućen podnosilac zahteva izbrisan iz Registra.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. oktobra 2019. godine.