PRAVILNIK
O NAČINU UPRAVLJANJA TUNELOM

("Sl. glasnik RS", br. 68/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način upravljanja tunelom.

Član 2

Ovaj pravilnik primenjuje se na preduzimanje mera i aktivnosti za bezbedan saobraćaj u tunelima dužine veće od 500 metara.

Član 3

Izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) dokumentacija o bezbednosti za tunel u fazi projektovanja je dokumentacija u kojoj se opisuju preventivne i zaštitne mere potrebne za postizanje pune bezbednosti korisnika tunela, a naročito u vezi sa prisustvom osoba sa smanjenom pokretljivošću i invalida, svojstvima putnog pravca, strukturom građevine, okruženjem, vrstom saobraćaja i aktivnostima službi za hitne intervencije;

2) službe za hitne intervencije su sve službe koje intervenišu u slučaju nezgode, odnosno vanrednog događaja u tunelu, u skladu sa propisima kojima se uređuju vanredne situacije.

Član 4

Upravljanje tunelom vrši se preduzimanjem mera i aktivnosti:

1) u fazi projektovanja tunela;

2) u fazi predaje tunela na korišćenje i redovnim uslovima korišćenja tunela;

3) u uslovima obavljanja vanrednog prevoza u tunelu, odnosno izmene režima saobraćaja za događaje koje je moguće predvideti;

4) prilikom nastanka vanrednih događaja (saobraćajne nezgode, vožnja u suprotnom smeru, zaustavljena vozila, požar u tunelu i sl.).

Član 5

Pre započinjanja građevinskih radova na tunelu, prikuplja se dokumentacija o bezbednosti za tunel u fazi projektovanja i dostavlja se savetniku za bezbednost u tunelu.

Član 6

Upravljanje tunelom u fazi projektovanja obuhvata sledeće aktivnosti:

1) pribavljanje opisa planirane građevinske konstrukcije i njenih prilaza, zajedno sa dokumentacijom za sagledavanje projekta i predviđenim rešenjima za korišćenje tunela;

2) pribavljanje opisa prostora sa potrebnim pratećim sadržajem za stacioniranje profesionalne vatrogasne jedinice u sastavu objekta tunela ili u njegovoj neposrednoj blizini, za tunele dužine veće od 3.000 m;

3) obezbeđivanje studije prognoze saobraćaja kojom se preciziraju očekivani uslovi za transport opasnog tereta, zajedno sa rezultatima analize rizika za transport opasnog tereta kroz tunele;

4) obezbeđivanje izveštaja o istraživanju opasnosti u tunelu, sa opisom mogućih nezgoda koje ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju u tunelima, a do kojih bi moglo doći tokom korišćenja tunela, sa opisom vrste i značaja mogućih posledica i navođenjem mera kojima se smanjuje verovatnoća da do nezgoda dođe, odnosno kojima se ublažavaju njihove posledice;

5) obezbeđivanje mišljenja o bezbednosti koje daje lice stručno za oblast bezbednosnih zahteva za tunele dužine veće od 500 metara.

Član 7

Upravljanje tunelom u fazi predaje tunela na korišćenje i redovnih uslova korišćenja tunela obuhvata, pored obezbeđivanja dokumentacije iz člana 6. ovog pravilnika, sledeće aktivnosti:

1) izradu uputstva za obezbeđivanje korišćenja i održavanja tunela;

2) izradu plana odziva u hitnim situacijama sačinjenog u saradnji sa službama za hitne intervencije, koji obuhvata i prisustvo osoba sa smanjenom pokretljivošću i osoba sa invaliditetom;

3) izradu izveštaja o incidentima i nezgodama i njihovu analizu;

4) izradu spiska bezbednosnih vežbi i analize saznanja na osnovu tih vežbi.

Pre otvaranja tunela za saobraćaj, dokumentacija iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana dostavlja se savetniku za bezbednost u tunelu, koji daje mišljenje o otvaranju tunela za saobraćaj.

Dokumentacija iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana dostavlja se savetniku za bezbednost u tunelu i prilikom otvaranja tunela za saobraćaj nakon svake promene u konstrukciji ili načinu funkcionisanja tunela koja utiče na izmenu pojedinih sastavnih delova dokumentacije o bezbednosti.

Član 8

Upravljanje tunelom u uslovima obavljanja vanrednog prevoza, odnosno izmene režima saobraćaja za događaje koje je moguće predvideti vrši se:

1) utvrđivanjem i primenom posebnih operativnih mera radi smanjenja rizika prilikom realizacije vanrednog prevoza;

2) primenom posebnog režima saobraćaja tokom trajanja vanrednog prevoza u skladu sa izdatom dozvolom za vanredni prevoz.

Član 9

Pre izvođenja radova na promeni u konstrukciji ili načinu funkcionisanja tunela, savetniku za bezbednost u tunelu dostavlja se dokumentacija u kojoj se detaljno izlaže predlog promene.

Savetnik za bezbednost u tunelu sagledava posledice promene i sačinjava mišljenje.

Po jedan primerak mišljenja iz stava 2. ovog člana dostavlja se upravniku tunela, ministarstvu nadležnom za poslove saobraćaja i službama za hitne intervencije.

Član 10

Upravljanje tunelom prilikom nastanka vanrednih događaja obuhvata mere i aktivnosti sadržane u planu hitnih intervencija, u skladu sa propisom kojim se uređuju minimalni bezbednosni zahtevi koje tunel na javnom putu mora da ispunjava sa gledišta bezbednosti saobraćaja.

Član 11

Upravnik tunela i službe za hitne intervencije, u saradnji sa savetnikom za bezbednost u tunelu, organizuju zajedničke periodične vežbe zaposlenih lica u tunelu i pripadnika službi za hitne intervencije.

Periodične vežbe se organizuju tako da:

1) odgovaraju realnim uslovima;

2) omoguće jasno vrednovanje rezultata;

3) spreče oštećenje tunela;

4) se mogu delimično sprovesti teorijski ili kompjuterskom simulacijom.

Najmanje na svake četiri godine u tunelu se održavaju sveobuhvatne vežbe u realnim uslovima.

Svake godine u tunelu se održavaju delimične, odnosno simulacione vežbe, osim u godini u kojoj se održavaju vežbe iz stava 3. ovog člana.

Obustava saobraćaja u tunelu za potrebe održavanja periodičnih vežbi vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuju putevi i bezbednost saobraćaja na putevima.

U oblastima sa više tunela koji se nalaze blizu jedan drugom, sveobuhvatna vežba realizuje se u najmanje jednom od tih tunela.

Savetnik za bezbednost u tunelu i službe za hitne intervencije zajednički ocenjuju vežbe iz st. 2-4. ovog člana, sastavljaju izveštaj i podnose odgovarajuće predloge upravniku tunela.

Član 12

Korišćenje tunela se organizuje na način koji obezbeđuje neprekidno i bezbedno odvijanje saobraćaja kroz tunel, na osnovu plana aktivnosti.

Plan aktivnosti obuhvata praćenje karakteristika, održavanje i proveru geomehaničkih parametara, karakteristika uticajne zone tunela, građevinske konstrukcije, elektromašinske i ostale opreme tunela.

Osnov za izradu plana aktivnosti su automatski generisani podaci iz centralnog sistema za nadzor i upravljanje tunelom, tehnička dokumentacija tunela i ostali dostupni podaci.

Član 13

Upravljanje tunelom obuhvata mere obaveštavanja korisnika tunela o uslovima odvijanja saobraćaja i opasnostima u tunelu, korišćenjem tehničkih informacionih sistema koji se izvode u skladu sa propisom kojim se uređuju minimalni bezbednosni zahtevi koje tunel na javnom putu mora da ispunjava sa gledišta bezbednosti saobraćaja.

Tehnički sistemi povezuju se u sistem nadzora i upravljanja u upravljačkom centru, osim servisa koji pružaju dobavljači internet usluga.

Za obaveštavanje korisnika tunela koriste se standardizovani komunikacioni protokoli.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".