PRAVILNIK
O ORGANIZACIJI I NAČINU SPROVOĐENJA OBUKE ZA PRIMENU ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI

("Sl. glasnik RS", br. 68/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se organizacija i način sprovođenja obuke za primenu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (u daljem tekstu: Zakon) koju pohađaju lica radi dobijanja dozvole da u nadležnom organu uprave odlučuju o zahtevima za odobravanje besplatne pravne pomoći ili sastavljanje javnobeležničkih isprava ili posredovanje u rešavanju sporova (u daljem tekstu: posredovanje).

Član 2

Obuka se sastoji od teorijske i praktične nastave.

Časove teorijske i praktične nastave održavaju stručnjaci za pojedine oblasti iz kojih se održava teorijska i praktična nastava.

Član 3

Na obuci može da učestvuje diplomirani pravnik koji ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima pravne struke.

Poziv na obuku sa mestom i vremenom obuke upućuje ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa (u daljem tekstu: ministarstvo) jedinicama lokalne samouprave.

Prijava za obuku podnosi se ministarstvu.

Član 4

Obuka se sprovodi u dva radna dana.

Obuka se organizuje u dva dela koji se sastoje iz teorijske i praktične nastave.

Jedan radni dan teorijske nastave sastoji se od šest časova koji traju po 45 minuta.

Jedan radni dan praktične nastave sastoji se od rada na studiji slučaja u trajanju od šest časova.

Član 5

Prvi dan obuke obuhvata teorijsku nastavu.

Prvog časa teorijske nastave izučavaju se: pojam i oblici besplatne pravne pomoći; pojam i oblici besplatne pravne podrške; pružaoci besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške.

Drugog časa teorijske nastave izučavaju se uslovi za pružanje besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške.

Trećeg časa teorijske nastave izučava se odobravanje korišćenja besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške.

Četvrtog časa teorijske nastave izučavaju se: sadržina zahteva za odobravanje besplatne pravne pomoći ili sastavljanje javnobeležničke isprave ili posredovanje; postupanje sa zahtevom; donošenje rešenja o usvajanju zahteva i njegova sadržina; donošenje rešenja o odbijanju zahteva i njegova sadržina; žalba na rešenje o odbijanju zahteva.

Petog časa teorijske nastave izučava se upućivanje na pružaoca besplatne pravne pomoći ili besplatne pravne podrške.

Šestog časa teorijske nastave izučavaju se: donošenje rešenja kojim se ukida rešenje o odobravanju besplatne pravne pomoći ili sastavljanju javnobeležničke isprave ili posredovanju; rešenje o oduzimanju dozvole za postupanje po zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći ili besplatne pravne podrške (u daljem tekstu: dozvola); način na koji se pobija rešenje o oduzimanju dozvole.

Član 6

Praktična nastava obuhvata obradu studija slučaja u vezi sa odlučivanjem o zahtevu za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć ili besplatnu pravnu podršku i upućivanjem na pružaoce. Studije slučaja odnose se na:

1) donošenje rešenja o usvajanju, odnosno odbijanju zahteva za odobravanje besplatne pravne pomoći ili sastavljanje javnobeležničke isprave ili posredovanje;

2) upućivanje na registrovane pružaoce, za svaku grupu korisnika iz Zakona i to posebno za parnični, vanparnični, izvršni, upravni i krivični postupak.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. oktobra 2019. godine.