ZAKLJUČAK VLADE 05 BROJ 013-9473/2019
o obavezi poštovanja pravila iz člana 29. Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije tokom vršenja funkcija u političkoj stranci, odnosno političkom subjektu

("Sl. glasnik RS", br. 68/2019)

1. Vlada ukazuje svim članovima Vlade, državnim sekretarima, direktorima posebnih organizacija, direktorima službi Vlade i svim drugim državnim službenicima na položaju, direktorima i drugim rukovodiocima u javnim preduzećima i javnim ustanovama, funkcionerima u organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave da u periodu od raspisivanja do okončanja izbora, u smislu člana 29. st. 2-4. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije:

- funkcioner ne može da koristi javne skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva da funkcioner javne skupove i susrete koje ima u svojstvu funkcionera ne sme koristiti u svrhu javnog predstavljanja učesnika na izborima, njihovih izbornih programa, pozivanja birača da glasaju ili ne glasaju za određene učesnike na izborima;

- funkcioner ne može da koristi javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara državnih organa, pokrajinskih i lokalnih institucija, javnih preduzeća i javnih ustanova. Izuzetno, javni resursi se mogu koristiti u izbornoj kampanji radi zaštite lične bezbednosti, ako je takva upotreba određenih javnih resursa uređena odgovarajućim propisima ili odlukom nadležnih službi.

2. U cilju efikasnijeg sprovođenja navedenih mera, Vlada nalaže licima iz tačke 1. ovog zaključka koja su joj potčinjena, a onim koja to nisu preporučuje da sve aktivnosti vezane za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata kao i za izbornu kampanju ne obavljaju u radno vreme organizacije kojoj pripadaju.

3. U cilju pravilnog sprovođenja navedenih mera Vlada posebno ukazuje na dužnost javnog funkcionera da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši takvu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političnog subjekta.

4. Vlada posebno ukazuje na to da kršenje dužnosti iz člana 29. st. 2. i 4. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije povlači prekršajnu odgovornost.

5. Vlada ukazuje da nepoštovanje pravila iz člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije od strane državnih službenika predstavlja težu povredu dužnosti iz radnog odnosa u smislu člana 109. stav 1. tačka 4) Zakona o državnim službenicima.

6. Vlada ukazuje da nepoštovanje pravila iz člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije od strane direktora javnih preduzeća i javnih službi predstavlja nesavesno obavljanje dužnosti koje ima za posledicu znatno odstupanje od ostvarivanja osnovnog cilja javnog preduzeća, odnosno javne službe.

7. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".