PRAVILNIK

O NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O PRUŽENOJ BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI I BESPLATNOJ PRAVNOJ PODRŠCI

("Sl. glasnik RS", br. 68/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način na koji pružaoci besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške vode evidenciju o besplatnoj pravnoj pomoći i besplatnoj pravnoj podršci koju su pružili.

Član 2

Evidencija o pruženoj besplatnoj pravnoj pomoći i besplatnoj pravnoj podršci (u daljem tekstu: Evidencija) vodi se o svim oblicima pružene besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške.

Evidencija se vodi i u elektronskoj formi.

Član 3

U Evidenciju se upisuju:

1) lično ime ili naziv pod kojim se pružalac vodi u Registru pružalaca besplatne pravne pomoći;

2) redni broj korisnika u evidenciji i datum upisa u evidenciju;

3) lično ime i prebivalište ili boravište korisnika besplatne pravne pomoći ili besplatne pravne podrške;

4) oblik pružene besplatne pravne pomoći ili besplatne pravne podrške;

5) pravna oblast iz koje je pružena besplatna pravna pomoć ili besplatna pravna podrška;

6) naziv jedinice lokalne samouprave i broj i datum rešenja o odobravanju besplatne pravne pomoći ili sastavljanja javnobeležničke isprave ili posredovanja u rešavanju sporova;

7) broj i datum rešenja o ukidanju rešenja o odobravanju besplatne pravne pomoći ili besplatne pravne podrške.

U Evidenciju o davanju opšte pravne informacije, popunjavanju formulara, kao i besplatnoj pravnoj pomoći koju, na osnovu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (u daljem tekstu: Zakon) pružaju udruženja, upisuju se lično ime i prebivalište ili boravište korisnika besplatne pravne pomoći ili besplatne pravne podrške kome je pružena besplatna pravna pomoć ili besplatna pravna podrška, a koji ne ispunjava uslove propisane Zakonom.

Član 4

Pružalac besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške podnosi ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa redovni izveštaj u elektronskoj formi u skladu sa Zakonom.

Redovni izveštaj sačinjava se na osnovu podataka koji su sadržani u evidenciji, a uz izveštaj u elektronskoj formi ministarstvu se dostavlja i jedan primerak overene kopije evidencije za godinu za koju se podnosi redovni izveštaj.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. oktobra 2019. godine.