ODLUKA
O RADNOM VREMENU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I OBJEKATA ZA PRIREĐIVANJE IGARA ZA ZABAVU

("Sl. list opštine Vršac", br. 10/2010, 1/2011 - ispr., 19/2012 i 10/2013, "Sl. list grada Vršca", br. 10/2017 i 12/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuje se raspored, početak i završetak radnog vremena ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu na teritoriji Grada Vršca.

Član 2

Ugostiteljskim objektima u smislu ove Odluke podrazumevaju se ugostiteljski objekti za pružanje usluga smeštaja i ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića ili samo pića, nezavisno od naziva pod kojim posluju.

Ugostiteljskim objektima za pružanje usluge smeštaja smatraju se objekti u kojima se pružaju usluge smeštaja i to: hotel, motel, pansion, turistički apartman, turističko naselje, kamp, kuća i stan za odmor, soba za iznajmljivanje, odmaralište, prenoćište, konačište i drugi objekat koji pruža usluge smeštaja nezavisno od naziva pod kojim posluje.

Ugostiteljskim objektima za pružanje usluge ishrane i pića smatraju se objekti u kojima se uslužuju topla i hladna jela, pića i napici ili se uslužuju samo pića i napici i to: restoran, kafana, bife, bar, picerija, pivnica, kafe-poslastičarnica, poslastičarnica, pečenjara, mlečni restoran, ekspres restoran, restoran sa samoposluživanjem, nacionalna kuća, objekat za brzu pripremu hrane, kiosk i slični ugostiteljski objekti u kojima se prodaja jela i pića vrši preko šaltera, kafeterija, čajdžinica, gostionica, krčma i drugi objekat koji pruža usluge ishrane i pića ili samo pića nezavisno od naziva pod kojim posluje.

Član 3

Objektima za priređivanje igara za zabavu, u smislu ove Odluke, smatraju se objekti, prostorije ili prostor u kome se priređuju igre za zabavu (zabavne igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima i drugim sličnim napravama, koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre, u kojima se učestvuje uz naplatu, a u kojima učesnik ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, već pravo na jednu ili više besplatnih igara iste vrste).

II RADNO VREME

Član 4

Ugostiteljski objekti za pružanje usluga smeštaja iz člana 2. stav 2. ove Odluke imaju radno vreme od 0 - 24 časa ali isključivo za usluge smeštaja.

Član 5

Radno vreme ugostiteljskih objekata za pružanje usluga ishrane i pića iz člana 2. stav 3. ove odluke je svakog dana, osim petka i subote, u vremenu od 06,00 - 24,00 časa a petkom i subotom u vremenu od 06,00 - 01,00 časa narednog dana. Izuzetno, radno vreme ugostiteljskih objekata u kojima se obavlja registrovana delatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda (hleb, burek, peciva) može biti u vremenu od 00,00 do 24,00 časa za proizvodnju tih proizvoda i prodaju istih isključivo preko šaltera.

Član 6

Radno vreme objekata za priređivanje igara za zabavu iz člana 3. ove Odluke je svakog dana od 09,00 - 23,00 časa.

Član 6a

Na početku i na kraju radnog vremena u objektu iz člana 2. stav 3 i člana 3. ove Odluke koji posluje kao preduzetnička radnja mora biti prisutan preduzetnik ili lice koga on pisanim putem ovlasti, a u objektu koji posluje u okviru privrednog društva ili drugog pravnog subjekta, mora biti prisutno odgovorno lice odnosno lice koje ono pisanim putem ovlasti.

Lica iz stava 1. ovog člana, dužna su da u roku od 30 minuta od vremena koje je odredbama ove odluke utvrđeno kao vreme završetka radnog vremena, oslobode objekat iz stava 1. ovog člana, odnosno ugostiteljski objekat i baštu ispred ugostiteljskog objekta, od lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko se nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana, u objektu ili bašti zateknu lica koja nisu zaposlena u njemu smatra se da ugostiteljski objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

Član 7

Ugostiteljski objekti iz člana 2. stav 3. ove Odluke, mogu imati produženo radno vreme prilikom organizovanih proslava Nove godine, Berbe grožđa, svadbi i maturskih večeri i to do 03,00 časa narednog dana, uz odobrenje Gradske uprave.

Odobrenje za produženo radno vreme izdaje se na zahtev odgovornog lica u pravnom licu, odnosno preduzetnika.

Zahtev se podnosi najkasnije 7 (sedam) dana pre početka korišćenja produženog radnog vremena.

Odgovorno lice u pravnom licu, odnosno preduzetnik dužan je da istakne početak i završetak produženog radnog vremena na ulaznim vratima ili drugom vidnom mestu ugostiteljskog objekta i istog se pridržava.

Izuzetno, za vreme vanrednog stanja objekti iz člana 2. stav 3. i člana 3. ove Odluke, mogu biti otvoreni samo u vremenu 08,00 do 20,00 časova.

Član 8

Početak i završetak radnog vremena propisan u članu 5. ove Odluke, ne odnosi se na ugostiteljske objekte koji se nalaze na udaljenosti manjoj od 500 m od graničnog prelaza.

Član 9

Raspored, početak i završetak radnog vremena propisan ovom Odlukom, obaveštenje o privremenoj odsutnosti i obaveštenje o privremenoj obustavi vršenja delatnosti, mora biti istaknuto na ulaznim vratima, izlogu ili nekom drugom vidnom mestu na objektu.

Član 9a

U letnjoj bašti, odnosno na prostoru ispred ugostiteljskog objekta, dozvoljeno je organizovati muzički program uživo, kao i muziku iz ostalih muzičkih uređaja isključivo do 24,00 časa.

Ukoliko se petkom i subotom u ugostiteljskom objektu priređuje muzički program, u periodu od 00,00 do 01,00 čas program se organizuje isključivo u zatvorenom prostoru sa zatvorenim prozorima i vratima na ugostiteljskom objektu, a muzički uređaji ne mogu biti postavljeni tako da se zvuk prostire ka letnjoj bašti, odnosno javnoj površini.

Za vreme održavanja stalnih manifestacija od značaja za Grad Vršac (Dani berbe grožđa, Vršački venac i dr.), odnosno u vreme održavanja programa na bini, vlasnici ugostiteljskih objekata moraju prekinuti izvođenje muzičkog programa uživo u letnjim baštama koje se nalaze na Trgu Svetog Teodora Vršačkog a vlasnici objekata za priređivanje igara za zabavu moraju isključiti muzičke uređaje u okviru svojih objekata.

III NADZOR

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Gradska uprava grada Vršca.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši gradski komunalni inspektor.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor ovlašćen je da:

1. naloži rešenjem izvršenje utvrđenih obaveza propisanih ovom Odlukom;

2. izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje propisane ovom Odlukom;

3. izdaje prekršajne naloge za prekršaje propisane ovom odlukom;

4. obavesti drugi organ, ako postoje razlozi, za preduzimanje mera za koje je taj organ nadležan,

5. preduzme i druge mere za koje je ovlašćen zakonom, propisom ili drugim aktom.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. počne sa radom pre ili radi duže od radnog vremena propisanog odredbom člana 5 i 6 ove Odluke;

1a. lica iz člana 6a. nisu prisutna u objektu na početku i na kraju radnog vremena;

2. ako uvede produženo radno vreme ugostiteljskog objekta bez odobrenja nadležnog organa (član 7, stav 1);

3. ako se ne pridržava odobrenog produženog radnog vremena (član 7. stav 4);

4. ako ne postupa po odredbama člana 9. ove odluke;

4a. postupa suprotno članu 9a. ove Odluke;

5. ako ne postupi po rešenju komunalnog inspektora (član 10. stav 3. tačka 1.).

Za prekršaje iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se privatni preduzetnik-osnivač radnje novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata ("Službeni list Opštine Vršac", br. 2/2010).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Vršac".