UREDBA
O UTVRĐIVANJU USLOVA, KRITERIJUMA I NAČINA AKREDITACIJE ZA OBAVLJANJE POSLOVA REGIONALNOG RAZVOJA I ODUZIMANJA AKREDITACIJE PRE ISTEKA ROKA NA KOJI JE IZDATA

("Sl. glasnik RS", br. 74/2010, 4/2012, 44/2018 - dr. zakon i 69/2019)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se bliži uslovi, kriterijumi i način akreditacije privrednih društava i udruženja osnovanih za obavljanje poslova odnosno unapređenje regionalnog razvoja, kao i uslovi i način oduzimanja akreditacije regionalnim razvojnim agencijama pre isteka vremena na koje im je akreditacija data.

Član 2

Pod akreditacijom se podrazumeva prva akreditacija i obnova akreditacije privrednih društava i udruženja i vođenje evidencije o akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama koje obavlja Razvojna agencija Srbije (u daljem tekstu: Agencija) u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju ("Službeni glasnik RS", br. 51/09, 30/10 i 89/15 - dr. zakon - u daljem tekstu: Zakon) i Zakonom o ulaganjima ("Službeni glasnik RS", br. 89/15 i 95/18).

Prvom akreditacijom utvrđuje se da li privredno društvo, odnosno udruženje ima pravo na akreditaciju u smislu člana 41. stav 1. Zakona i utvrđuje se kompententnost privrednog društva, odnosno udruženja za obavljanje poslova iz člana 39. Zakona.

Obnovom akreditacije utvrđuje se da li su ispunjeni uslovi iz stava 2. ovog člana i da li su ostvareni predviđeni rezultati rada odnosno da li je akreditovana regionalna razvojna agencija u postupku vrednovanja rada od strane Komisije za vrednovanje rada ocenjena najmanje prosečnom ocenom 3 "dobar".

II USLOVI, KRITERIJUMI I NAČIN AKREDITACIJE

Član 3

Uslovi za akreditaciju su:

1) da je zahtev za akreditaciju podnelo privredno društvo osnovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću čiji su većinski vlasnici kapitala (više od 50%) jedinice lokalne samouprave, odnosno da je zahtev za akreditaciju podnelo udruženje osnovano u skladu sa propisima kojima se uređuju udruženja, čiji su većinski osnivači jedinice lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom;

2) da privredno društvo u osnivačkom aktu, statutu, aktu o sistematizaciji, odnosno aktu o raspoređivanju zaposlenih ima navedene i poslove iz oblasti regionalnog razvoja i pružanje podrške privrednim društvima i preduzetništvu, odnosno da je udruženje osnovano radi unapređenja regionalnog razvoja i podrške privrednim društvima i preduzetništvu, u skladu sa Zakonom;

3) da su osnivači privrednog društva odnosno udruženja najmanje tri jedinice lokalne samouprave koje imaju sedište u statističkom regionu u kojem se osniva ili je osnovana regionalna razvojna agencija, osim za Beogradski region;

4) da su jedinice lokalne samouprave kao osnivači predvideli i obezbedili u okviru svojih odluka o budžetu i na osnovu ugovora sa regionalnim razvojnim agencijama godišnju članarinu radi obezbeđenja sredstava za rad i poslovanje privrednog društva, odnosno udruženja u iznosu od najmanje 0,10% od ukupno ostvarenih budžetskih prihoda iz prethodne godine u odnosu na godinu u kojoj se vrši prenos sredstava, osim za grad Beograd gde je godišnja članarina u iznosu od najmanje 0,02% i za grad Novi Sad gde je godišnja članarina u iznosu od najmanje 0,05%, od ukupno ostvarenih budžetskih prihoda iz prethodne godine u odnosu na godinu u kojoj se vrši prenos sredstava.

Pod ukupnim budžetskim prihodima u smislu ove uredbe podrazumevaju se tekući prihodi jedinica lokalne samouprave;

4a) da su jedinice lokalne samouprave iz Regiona Kosova i Metohije kao osnivači predvideli ugovorom godišnju članarinu radi obezbeđenja sredstava za rad i poslovanje privrednog društva, odnosno udruženja u iznosu od najmanje 200.000 dinara;

5) da su drugi osnivači predvideli ugovorom godišnju članarinu radi obezbeđenja sredstava za rad i poslovanje privrednog društva, odnosno udruženja u iznosu od najmanje 10.000 dinara;

podtač. (1)-(6) (brisane)

6) da imaju usvojen poslovni i finansijski plan od strane svog nadležnog organa za tekuću godinu, izveštaj o poslovanju i finansijski izveštaj odnosno izveštaj o dosadašnjem poslovanju za prethodnu godinu, kao i dokaz o uplaćenim članarinama osnivača. Prilikom prve akreditacije i obnove akreditacije, kao i u toku trajanja akreditacije neophodno je da je najmanje 50% jedinica lokalne samouprave osnivača regionalne razvojne agencije uplatilo predviđenu članarinu;

7) da imaju obezbeđen poslovni prostor minimalne površine 30 m² i najmanje pet opremljenih radnih mesta sa računarskom opremom i internet konekcijom;

8) da imaju odgovarajući kadrovski potencijal za sprovođenje politike regionalnog razvoja i razvoja preduzetništva i to najmanje pet radno angažovanih lica od čega najmanje dva lica sa visokom stručnom spremom.

Član 4

Ministarstvo nadležno za poslove regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Ministarstvo), učestvuje u sufinansiranju godišnje članarine jedinice lokalne samouprave zavisno od stepena razvijenosti na sledeći način:

(1) u iznosu od 25% godišnje članarine za jedinice lokalne samouprave razvrstane u treću grupu po stepenu razvijenosti;

(2) u iznosu od 50% godišnje članarine za jedinice lokalne samouprave razvrstane u četvrtu grupu po stepenu razvijenosti;

(3) u iznosu od 75% godišnje članarine u devastiranim područjima i za jedinice lokalne samouprave iz Regiona Kosova i Metohije.

Učešće u sufinansiranju ministarstvo određuje u odnosu na iznos uplaćene članarine.

Ukoliko je iznos uplaćene članarine veći od minimalnog iznosa utvrđenog u članu 3. tačka 4) ove uredbe, učešće u sufinansiranju određuje se u odnosu na minimalni iznos.

Sufinansiranje članarine jedinica lokalne samouprave iz Regiona Kosova i Metohije neće se vršiti ukoliko je već obezbeđena iz budžeta Republike Srbije.

Vlada na predlog Ministarstva donosi godišnji program o rasporedu sredstava za sufinansiranje članarine jedinica lokalnih samouprava u skladu sa članom 3. tačka 4) ove uredbe i stavom 1. ovog člana.

Jedinice lokalne samouprave iz stava 1. ovog člana podnose zahtev za prenos sredstva Agenciji.

Uz zahtev jedinica lokalne samouprave podnosi: ugovor o članarini koji je zaključila sa regionalnom razvojnom agencijom, izvod iz Odluke o budžetu (izuzev jedinica lokalne samouprave iz Regiona Kosova i Metohije), kao i dokaz da je izvršila prenos sredstava na račun regionalne razvojne agencije.

Član 5

Zahtev za akreditaciju podnosi se na obrascu koji je dat u Prilogu 1 - Zahtev za akreditaciju regionalne razvojne agencije, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Uz zahtev za akreditaciju iz stava 1. ovog člana podnosi se sledeća dokumentacija:

1) zaključen ugovor o godišnjoj članarini između privrednog društva ili udruženja i osnivača;

2) poslovni i finansijski plan usvojen od strane nadležnog organa za tekuću godinu;

3) izveštaj o poslovanju i finansijski izveštaj odnosno izveštaj o dosadašnjem poslovanju ukoliko je u pitanju prva akreditacija usvojen od strane nadležnog organa za prethodnu godinu;

4) dokaz o postojanju prostornih i tehničkih kapaciteta za obavljanje poslova regionalnog razvoja i razvoja preduzetništva (ugovor o zakupu, kartica osnovnih sredstava, fotografije poslovnog prostora i drugo);

5) dokaz o kadrovskom potencijalu sa pregledom stepena stručne spreme odnosno stečenog obrazovanja (akt o sistematizaciji odnosno akt o raspoređivanju zaposlenih, diplome o stečenom obrazovanju, sertifikati i kvalifikacije za obavljanje poslova u oblasti regionalnog razvoja i razvoja preduzetništva).

Celokupna dokumentacija može da se dostavi u kopiji i u elektronskom obliku.

Član 6

Kriterijumi za prvu akreditaciju su:

1) geografska zastupljenost;

2) broj jedinica lokalne samouprave koji su osnivači regionalne razvojne agencije;

3) broj drugih osnivača;

4) broj stanovnika;

5) stručni kadar;

6) tehnička opremljenost;

7) obezbeđena sredstva za rad na godišnjem nivou.

Minimalan broj poena neophodnih za prvu akreditaciju je 12.

Pored kriterijuma za prvu akreditaciju prilikom obnove akreditacije vrednuje se prosečna ocena Komisije za vrednovanje rada akreditovane regionalne razvojne agencije za ceo period prethodne akreditacije i ona ne može da bude manja od 3 "dobar". Minimalan broj poena za obnovu akreditacije je 15.

Vrednovanje kriterijuma iz st. 1. i 2. ovog člana sadržano je u Prilogu 2 - Vrednovanje kriterijuma za prvu akreditaciju, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 7

Postupak akreditacije sprovodi Akreditaciona komisija koju obrazuje direktor Agencije (u daljem tekstu: direktor).

Akreditaciona komisija ima tri člana od kojih su predsednik i jedan član iz reda zaposlenih u Agenciji, dok je treći član predstavnik ministarstva zaduženog za poslove regionalnog razvoja.

Akreditacionom komisijom rukovodi predsednik Komisije koji ima najmanje tri godine radnog staža odnosno iskustva na poslovima regionalnog razvoja.

Administrativne i stručno-tehničke poslove za potrebe Akreditacione komisije obavlja sekretar Komisije koji ima završen pravni fakultet.

Član 8

Poslovnik o radu Akreditacione komisije donosi Upravni odbor Agencije.

Član 9

Akreditaciona komisija obavlja sledeće poslove:

1) sprovodi postupak akreditacije, proverava ispunjenost uslova i kriterijuma za akreditaciju, obnovu akreditacije, oduzimanje i prestanak akreditacije i predlaže direktoru Agencije da donese akte u skladu sa članom 11. ove uredbe;

2) sprovodi dodatne radnje u postupku akreditacije po nalogu direktora;

3) izrađuje izveštaj o ispunjenosti uslova za akreditaciju i obnovu i predloge akata o akreditaciji;

4) obavlja i druge poslove u skladu sa ovom uredbom.

Član 10

Akreditaciona komisija dužna je da u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahteva za akreditaciju i obnovu akreditacije sprovede postupak akreditacije i predloži direktoru Agencije donošenje akta u skladu sa članom 11. ove uredbe.

Zahtev za obnovu akreditacije podnosi se 60 dana pre isteka važeće akreditacije.

Ukoliko je akreditovana regionalna razvojna agencija podnela zahtev za obnovu akreditacije, a pojave se okolnosti zbog kojih zahtev ne može da bude rešen u skladu sa rokom predviđenim Zakonom o opštem upravnom postupku, Akreditaciona komisija može da predloži direktoru donošenje privremenog rešenja o obnovi akreditacije.

Član 11

Po razmatranju zahteva za akreditaciju i sprovođenja svih radnji u postupku akreditacije odnosno obnove akreditacije Akreditaciona komisija predlaže direktoru da donese:

1) rešenje kojim se odbacuje zahtev za akreditaciju kao neuredan;

2) rešenje kojim se odbija zahtev za akreditaciju zbog neispunjenja zakonom predviđenih uslova;

3) rešenje o akreditaciji regionalne razvojne agencije;

4) rešenje o obnovi akreditacije regionalne razvojne agencije;

5) rešenje o oduzimanju akreditacije;

6) drugi akt u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

Član 12

Po pravosnažnosti rešenja o akreditaciji, Agencija i akreditovana regionalna razvojna agencija zaključuju ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Član 13

Agencija dodeljuje regionalnoj razvojnoj agenciji znak akreditacije u elektronskom obliku koji ona koristi u svom poslovanju za vreme trajanja akreditacije.

Regionalne razvojna agencija obavezna je da osigura da se pri izradi znaka akreditacije očuva njegov oblik, čitljivost i jasnoća, bez ikakve izmene i/ili izobličavanja.

Znak akreditacije može se koristiti samo uz logotip akreditovane regionalne razvojne agencije i/ili njen naziv.

Član 14

Akreditovana regionalna razvojna agencija obavezna je da Agenciju u roku od osam dana od dana nastupanja promene obavesti o:

1) promeni pravnog statusa i/ili forme;

2) promeni delatnosti;

3) promeni lokacije, radnog prostora i/ili prostornog kapaciteta;

4) promeni organizacije;

5) promeni lica ovlašćenog za zastupanje.

6) (brisana)

Za vreme trajanja akreditacije regionalna razvojna agencija je u obavezi da do kraja jula tekuće godine dostavlja Agenciji poslovni i finansijski plan usvojen od strane svog nadležnog organa za tekuću godinu, izveštaj o poslovanju i finansijski izveštaj za prethodnu godinu.

Izveštaj o poslovanju treba da sadrži i podatke o: uplaćenim članarinama po osnivačima, listu projekata sa navođenjem naziva i vrednosti projekata, partnerima na projektu, ulozi akreditovane regionalne razvojne agencije u projektima i rezultatima realizacije projekata.

Pored toga akreditovana regionalna razvojna agencija je u obavezi da dostavlja i sve druge informacije od značaja za status akreditacije.

Član 15

Akreditacija se regionalnoj razvojnoj agenciji oduzima ako prestane da ispunjava uslove za akreditaciju u skladu sa članom 42. stav 4. Zakona, odnosno članom 3. ove uredbe.

Akreditacija se regionalnoj razvojnoj agenciji oduzima i ako:

1) ne postupa u skladu sa pravima i obavezama utvrđenim Zakonom, ovom uredbom i ugovorom o regulisanju međusobnih prava i obaveza;

2) se u postupku redovnog vrednovanja rada na osnovu izveštaja Komisije za vrednovanje rada utvrdi da akreditovana regionalna razvojna agencija ne ostvaruje predviđene rezultate rada odnosno nije ocenjena najmanje ocenom 2 "dovoljan";

3) ima izrečenu pravosnažnu sudsku ili upravnu meru zabrane obavljanja delatnosti;

4) se regionalna razvojna agencija nalazi u postupku stečaja odnosno likvidacije i to danom otvaranja stečajnog postupka odnosno postupka likvidacije.

Član 16

Akreditacija regionalnoj razvojnoj agenciji prestaje brisanjem iz registra regionalne razvojne agencije i to danom brisanja.

Član 17

Akreditacija je besplatna za privredna društva i udruženja koja se akredituju u skladu sa ovom uredbom.

Član 18

Akreditovana regionalna razvojna agencija dužna je da čuva i Agenciji omogući pristup i uvid u sve akte, predmete i podatke koji se odnose na aktivnosti za koje je akreditovana za vreme važenja akreditacije i tri godine posle prestanka važenja akreditacije.

Sve isprave i podaci koje Agencija ili njen predstavnik dobiju tokom postupka akreditacije ili njenog oduzimanja pre isteka vremena na koje je data predstavljaju poslovnu tajnu, u skladu sa opštim aktom Agencije.

Član 19

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrši Ministarstvo.

Agencija podnosi Ministarstvu izveštaj o akreditaciji.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Direktor Agencije doneće rešenje o obrazovanju Akreditacione komisije iz člana 7. ove uredbe u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Upravni odbor Agencije doneće poslovnik o radu akreditacione komisije u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 21

Agencija će započeti postupak akreditacije regionalnih razvojnih agencija od 1. decembra 2010. godine.

Član 22

Uz zahtev za prvu akreditaciju privredna društva i udruženja registrovana do dana stupanja na snagu ove uredbe podnose i izveštaje o dosadašnjem radu.

Radi vrednovanja rada privrednih društava i udruženja iz stava 1. ovog člana, prilikom prve akreditacije primenjuju se i kriterijumi koji važe za obnovu akreditacije i predstavljaju samo pokazatelj do sada postignutih rezultata u oblasti regionalnog razvoja i podrške privrednim subjektima.

Član 23

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o utvrđivanju uslova, kriterijuma i načina akreditacije za obavljanje poslova regionalnog razvoja i oduzimanja akreditacije pre isteka roka na koji je izdata

("Sl. glasnik RS", br. 4/2012)

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o utvrđivanju uslova, kriterijuma i načina akreditacije za obavljanje poslova regionalnog razvoja i oduzimanja akreditacije pre isteka roka na koji je izdata

("Sl. glasnik RS", br. 69/2019)

Član 13

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Prilog 1*

ZAHTEV ZA AKREDITACIJU REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE

 

Redni broj zahteva

 

Datum podnošenja zahteva

 

 

 

A) PRVA AKREDITACIJA

B) OBNOVA AKREDITACIJE

1. Podaci o podnosiocu zahteva

Naziv podnosioca zahteva

 

Adresa podnosioca zahteva

 

Skraćeni naziv (ukoliko postoji)

 

Internet adresa

 

Matični broj

 

PIB

 

Naziv delatnosti

 

Šifra delatnosti

 

Tekući račun

 

Naziv i adresa banke

 

2. Podaci o ovlašćenom licu za zastupanje

Ime i prezime

 

telefon/faks

 

mobilni

 

e-mail:

 

3. Kontakt osoba u agenciji

Ime i prezime

 

telefon/mobilni

 

e-mail:

 

4. Osnovni podaci o geografskoj/teritorijalnoj zastupljenosti

Broj i naziv oblasti koje regionalna razvojna agencija pokriva

Broj oblasti koje regionalna razvojna agencija pokriva

Naziv oblasti

 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

 

Broj i naziv JLS koji su osnivači regionalne razvojne agencije u svakoj od oblasti

Broj i naziv JLS

Naziv oblasti

1.
2.
3.
4.

 

1.
2.
3.
4.

 

1.
2.
3.
4.

 

Broj stanovnika JLS koje regionalna razvojna agencija pokriva (prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku)

 

 

5. Podaci o osnivačima

Vrsta osnivača

Naziv, sedište, kontakt telefon i ovlašćeno lice osnivača

Predstavnici JLS i drugih osnivača u organima upravljanja regionalne razvojne agencije i njihovi kontakt podaci

% učešća članarina u ukupnom prihodu regionalnih razvojnih agencija

Jedinca lokalne samouprave

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

Drugi osnivači

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

 

6. Podaci o kadrovskoj strukturi

Broj zaposlenih (ukupno)

 

Obrazovna struktura zaposlenih - stepen obrazovanja

broj

radni status

VIII
VII 2
VII 1
VI
V
IV
III
drugo

 

 

7. PODACI O ZAPOSLENIMA

IME I PREZIME

JMBG

RADNO MESTO

PROFIL

STEPEN OBRAZOVANJA

GODINE RADNOG ISKUSTVA

OSNOV RADNOG ANGAŽOVANJA

1.

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

 

 

8. Podaci o poslovno-tehničkim kapacitetima

Poslovni prostor

u vlasništvu

puna adresa _____________

naziv katastarske opštine _____________

broj katastarske parcele _____________

u zakupu

u zakupu bez naknade

Poslovni prostor van sedišta poslodavca

u vlasništvu

puna adresa: ______________________

naziv katastarske opštine: _______________

broj katastarske parcele: ________________

u zakupu

u zakupu bez naknade

Drugi podaci

Broj opremljenih radnih mesta
Ukupan broj m2
Broj m2 po zaposlenom
Sala za obuke
Broj računara
Broj automobila
Ostala oprema

9. PODACI O PROJEKTIMA

NAZIV PROJEKTA

VREDNOST PROJEKTA

OD TOGA ZA ARRA

PERIOD TRAJANJA

PARTNERI

IZVOR FINANSIRANJA

VRSTA
PROJEKTA
(lokalni, regionalni, međunarodni)

KRATAK OPIS

OSTVARENI REZULTATI

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Druge informacije od značaja za akreditaciju

 

 

 

 

 

Potvrda tačnosti podataka o podnosiocu zahteva:

Pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću izjavljujem da su podaci o podnosiocu zahteva tačni i kompletni. Takođe, se obavezujem da ću, u slučaju potrebe, pružiti na uvid sva zvanična dokumenta podnosioca zahteva koja potvrđuju tačnost prikazanih informacija u ovom obrascu.

Mesto i datum

Potpis ovlašćenog lica

Prilozi:

- ugovor o godišnjoj članarini sa osnivačima;

- poslovni plan i finansijski plan za tekuću godinu;

- izveštaj o radu i finansijski izveštaj za prethodnu godinu odnosno izveštaj o dosadašnjem radu;

- dokaz o postojanju prostornih i tehničkih kapaciteta za obavljanje poslova regionalnog razvoja (ugovor o zakupu, kartica osnovnih sredstava, fotografije poslovnog prostora i drugo);

- dokaz o kadrovskom potencijalu sa pregledom stepena stručne spreme, odnosno stečenog obrazovanja (akt o sistematizaciji odnosno raspoređivanju zaposlenih, diplome o stečenom obrazovanju, sertifikati i kvalifikacije za obavljanje poslova u oblasti regionalnog razvoja i razvoja preduzetništva);

- ostali dokazi kojima se potvrđuju podaci navedeni u zahtevu.

Izjava podnosioca zahteva o pribavljanju podataka službenim putem: Saglasan/a sam da organ za potrebe postupka može da izvrši uvid, pribavi i obradi lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, koji su neophodni u postupku odlučivanja (shodno članu 103. stav 3. ZUP-a).

1. DA
2. NE

Iako je organ obavezan da izvrši uvid, pribavi i obradi lične podatke, izjavljujem da ću sam/a za potrebe postupka pribaviti sledeće podatke:

________________________________________________
________________________________________________

Upoznat/a sam da ukoliko navedene lične podatke neophodne za odlučivanje organa ne podnesem u roku od 8 dana, zahtev za pokretanje postupka će se smatrati neurednim i rešenjem će se odbaciti.

Mesto i datum:

Potpis ovlašćenog lica:

Napomena:

Polja od 1-8 popunjavaju se prilikom prve akreditacije, a polja od 1-10 prilikom obnove akreditacije.

 

 

Prilog 2

VREDNOVANJE KRITERIJUMA ZA PRVU AKREDITACIJU

 

Vrednovanje kriterijuma za prvu akreditaciju

Broj poena

GEOGRAFSKA/TERITORIJALNA ZASTUPLJENOST

ako je manje od 50% jedinica lokalne samouprave osnivača na području jedne oblasti u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju

1 poen

ako je više od 50% jedinica lokalne samouprave osnivača na području jedne oblasti u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju

2 poena

BROJ JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE KOJI SU OSNIVAČI REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE

minimum tri lokalne samouprave

1 poen

svaka naredna jedinica lokalne samouprave (dodatni)

1 poen

BROJ DRUGIH OSNIVAČA

do pet osnivača

1 poen

više od pet osnivača

2 poena

BROJ STANOVNIKA U JLS OSNIVAČIMA ARRA

do 100 000 stanovnika

1 poen

od 100 000-200 000 stanovnika

2 poena

od 200 000-500 000 stanovnika

3 poena

preko 500 000 stanovnika

4 poena

BROJ ZAPOSLENIH

najmanje pet zaposlenih

1 poen

od šest do 10 zaposlenih

2 poena

više od 10 zaposlenih

3 poena

OBRAZOVNA STRUKTURA

manje od 70% zaposlenih sa visokom
stručnom spremom

1 poen

više od 70% zaposlenih sa visokom
stručnom spremom

3 poena

TEHNIČKA OPREMLJENOST

opremljen poslovni prostor

2 poena

automobil (dodatni)

1 poen

sala za obuke (dodatni)

1 poen

poslovna jedinica van sedišta (dodatni)

2 poena

OBEZBEĐENA SREDSTVA ZA RAD NA GODIŠNJEM NIVOU

obezbeđena sredstva kroz članarinu

2 poena

obezbeđena sredstva iz drugih izvora

1 poen

Minimalan broj poena neophodan za prvu akreditaciju je 12
Dodatni kriterijum za obnovu akreditacije
Pored kriterijuma za prvu akreditaciju, prilikom obnove akreditacije vrednuje se i prosečna ocena Komisije za vrednovanje rada akreditovane regionalne razvojne agencije za ceo period prethodne akreditacije

OCENA KOMISIJE ZA
VREDNOVANJE RADA ARRA

Broj poena

ODLIČAN

5

VRLO DOBAR

4

DOBAR

3

DOVOLJAN

2

NE ISPUNJAVA USLOVE

0

Minimalan broj poena neophodan za obnovu akreditacije je 15

Ne može se obnoviti akreditacija ukoliko je ARRA u postupku vrednovanja rada od strane Komisije za vrednovanje rada nije ocenjena najmanje prosečnom ocenom 3 "dobar".

Napomene

* Obrazac zahteva propisan u Uredbi o utvrđivanju uslova, kriterijuma i načina akreditacije za obavljanje poslova regionalnog razvoja i oduzimanja akreditacije pre isteka roka na koji je izdata ("Sl. glasnik RS", br. 74/2010 i 4/2012) u delu u kom se ustanovljava obaveza upotrebe pečata u poslovanju društava i preduzetnika, prestao je da važi 1. oktobra 2018. godine, danom početka primene člana 160. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 44/2018). Uredbom o izmenama Uredbe o utvrđivanju uslova, kriterijuma i načina akreditacije za obavljanje poslova regionalnog razvoja i oduzimanja akreditacije pre isteka roka na koji je izdata ("Sl. glasnik RS", br. 69/2019), u celini je izmenjen obrazac zahteva.