PRAVILNIK

O DODELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA JAVNIM SREDNJIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE, ZA REALIZACIJU PROJEKTNIH AKTIVNOSTI NA TEMU ZADRUGARSTVA U 2019. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 40/2019)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom za dodelu bespovratnih sredstava javnim srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine, za realizaciju projektnih aktivnosti na temu zadrugarstva u 2019. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuju se namena i visina bespovratnih sredstava, korisnici, obavezna dokumentacija, postupak dodeljivanja bespovratnih sredstava, postupanje s nepotpunim prijavama, kriterijumi za dodelu sredstava, zaključivanje ugovora s korisnicima bespovratnih sredstava, obaveze korisnika sredstava i druga pitanja značajna za realizaciju projektnih aktivnosti na temu zadrugarstva i Finansijskog plana Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine za 2019. godinu (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Visina i način dodele bespovratnih sredstava

Član 2

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju iznose 1.000.000,00 dinara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem konkursa koji će biti objavljen u "Službenom listu AP Vojvodine", dnevnom listu "Dnevnik", kao i na internet stranici Sekretarijata.

Konkurs je otvoren zaključno sa 24.09.2019. godine.

Dokumentacija podneta na konkurs se ne vraća.

Bespovratna sredstva po ovom konkursu utvrđuju se do 100% od ukupne vrednosti projekta.

Prilikom obračuna, uzima se ukupna vrednost projekta s porezom na dodatu vrednost (PDV).

Sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za realizaciju projektnih aktivnosti na temu zadrugarstva, i to:

1. Troškovi organizovanog prevoza učenika srednjih škola, radi posete zadrugama

2. Troškovi ishrane učenika srednjih škola prilikom posete zadrugama, i

3. Troškove nagrada za najbolje prezentacije koju će ustanove dostaviti nakon obilaska zadruga

Sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu utvrđena su iznosu do:

1. Troškovi organizovanog prevoza učenika srednjih škola, radi posete zadrugama u iznosu do 40.000,00 dinara

2. Troškovi ishrane učenika srednjih škola prilikom posete zadrugama u iznosu od 400,00 dinara po jednom učeniku

3. Troškove nagrada za najbolje prezentacije koju će ustanove dostaviti nakon obilaska zadruga, i to:

- Prvo mesto iznosom od 150.000,00 dinara,

- Drugo mesto iznosom od 100.000,00 dinara, i

- Treće mesto iznosom od 50.000,00 dinara

Pravo učešća na konkursu

Član 3

Pravo da konkurišu imaju javne srednje škole koje obrazuju učenike u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, a koje su upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i koje u završnom razredu imaju nastavni predmet Preduzetništvo.

Podnosioci prijave koji ostvare pravo na dodelu bespovratnih sredstava obrazovaće grupu učenika završnih razreda, koja će, u saradnji i na predlog predstavnika Zadružnog saveza Vojvodine, obići Zadruge na području AP Vojvodine, pri čemu će ista imati priliku da se upozna sa načinom rada i poslovanja jedne savremene zadruge.

Grupa učenika mora se obrazovati u sastavu od najmanje 20, a najviše 50 učenika.

Zadruga koja se obilazi može biti udaljena najviše do 150 km od sedišta ustanove.

Ustanove srednjeg obrazovanja mogu obići minimalno jednu, a maksimalno dve Zadruge, pri čemu su dužni o planiranim posetama izjasniti se na prijavnom obrascu.

Nakon obilaska zadruga, svaka grupa učenika napraviće prezentaciju na temu : Značaj zadružnog organizovanja za poljoprivrednike i kvalitet života u ruralnim sredinama, u trajanju od maksimalno 20 minuta.

Rok za dostavljanje prezentacije je 20.11.2019. godine.

Komisija za sprovođenje konkursa i razmatranje prijava pregledaće pristigle prezentacije, i odabrati tri koje su po mišljenju komisije na najadekvatniji način prepoznale značaj zadrugarstva danas, i nagraditi grupe učenika, odnosno ustanovu čiji su predstavnici napravili najbolje prezentaciju, i to:

1. Prvo mesto iznosom od 150.000,00 dinara,

2. Drugo mesto iznosom od 100.000,00 dinara, i

3. Treće mesto iznosom od 50.000,00 dinara

Nakon odabira tri grupe, odnosno ustanova, sa istima će se zaključiti ugovori u kojima će se definisati za koju namenu se dodeljena sredstva mogu iskoristiti.

Potrebna dokumentacija

Član 4

Potrebna dokumentacija:

1. čitko popunjen obrazac prijave, sa obaveznim potpisom i pečatom podnosioca;

2. fotokopija lične karte ili očitana čipovana lična karta ovlašćenog lica u pravnom licu;

3. original izvod iz registra poljoprivrednih gazdinstava, koji izdaje Uprava za trezor (prva strana izvoda RPG-a sa osnovnim podacima, ne stariji od 30 dana od dana podnošenja prijave);

4. fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju;

5. izjava podnosioca prijave da po nekom drugom osnovu ne koristi bespovratna podsticajna sredstva za istu namenu;

6. izjava podnosioca prijave da nema neizmirenih obaveza prema Sekretarijatu, kao i prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu ranije potpisanih ugovora

7. realizacija upisa učenika po obrazovnim profilima i razredima u školskoj 2019/2020 godini

8. Predračun o ceni prevoza učenika radi posete zadrugama

Postupanje sa prijavama

Član 5

Podnete prijave razmatra komisija obrazovana u skladu sa Poslovnikom o radu komisija za izradu Konkursa i Pravilnika i postupanje po konkursima raspisanih u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo.

Razmatranje prijava, bodovanje i kriterijumi

Član 6

Za podnosioce nepotpunih prijava, Pokrajinski sekretarijat po službenoj dužnosti od nadležnih organa pribavlja podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak, a za ostalu dokumentaciju će biti pozvani da dopune u roku od osam (8) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijava će biti odbijena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija neće razmatrati prijave:

• koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu;

• koje su podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom

• koje su podnete za investicije koje nisu predmet Konkurs

Član 7

Komisija daje predlog za dodelu bespovratnih sredstava na osnovu podnete dokumentacije i kriterijuma:

1. Broj učenika koji će obrazovati grupu za obilazak zadruge/a

2. Broj upisanih obrazovnih profila u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

3. Ukupan broj učenika u školi u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane

4. Dosadašnje korišćenje sredstava Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

5. Broj zadruga čiji se obilazak planira

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 8

Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju je imenovao pokrajinski sekretar, razmatra podnete prijave i donosi zapisnik s predlogom odluke o dodeli sredstava.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu s Konkursom i Pravilnikom. U skladu s kriterijumima, koji su definisani Pravilnikom, formira se bodovna lista na osnovu koje se dodeljuju bespovratna sredstva.

Komisija ima pravo da zaseda, kada proceni da su se stekli uslovi za donošenje zapisnika sa predlogom odluke o dodeli sredstava u kom će navesti ukupan broj podnetih prijava sa prikazom traženih sredstava, prihvatljive prijave sa prikazom bodova i iznosa, neprihvatljive prijave razvrstane po razlozima neprihvatljivosti.

Predlogom odluke o dodeli sredstava utvrđeni su pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva i način bodovanja, a podnosiocima prijava kojima sredstva nisu odobrena navode se razlozi odbijanja/odbacivanja.

Odluku o dodeli sredstava donosi pokrajinski sekretar na osnovu predloga Komisije.

Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Postupanje s prijavama koje su odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene

Član 9

Na osnovu odluke Komisija sačinjava, a pokrajinski sekretar donosi, rešenje sa obrazloženjem i poukom o pravnom sredstvu za podnosioce prijava kojima su prijave odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene na osnovu odluke.

Pravo prigovora

Član 10

Pored navedenih lica iz člana 9. Pravilnika, pravo prigovora ima i svaki nezadovoljni podnosilac prijave, kojem su odobrena sredstva na osnovu odluke o dodeli sredstava koja je objavljena na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Prigovor se ulaže pokrajinskom sekretaru u roku od tri(3) dana od dostavljanja pojedinačnog rešenja, odnosno najkasnije u roku od 7 dana od dana objavljivanja na veb strani Pokrajinskog sekretarijata.

Pokrajinski sekretar može da odbaci prigovor kao neblagovremen, nedozvoljen, podnet od strane neovlašćenog lica, da ga usvoji u potpunosti ili delimično ili da odbije prigovor kao neosnovan.

O prigovoru se odlučuje rešenjem.

Konačna odluka

Član 11

Konačnu odluku donosi Pokrajinski sekretar, na osnovu donetih rešenja po osnovu eventualnih prigovora, a koja se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Ugovor o dodeli sredstava

Član 12

Nakon donošenja odluke o dodeli bespovratnih sredstava Sekretar u ime Pokrajinskog sekretarijata zaključuje ugovor o dodeli sredstava sa korisnikom, kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana.

Korisnik sredstava je u obavezi da prilikom potpisivanja ugovora sa Sekretarijatom o korišćenju sredstava dostavi registrovanu menicu s meničnom izjavom kao sredstvo obezbeđenja.

Isplata bespovratnih sredstava

Član 13

Korisnik sredstava obavezuje se da na kraju projekta dostavi narativni i finansijski izveštaj o namenskom utrošku sredstava, račune, izvod iz banke kao dokaz o izvršenom plaćanju, ugovore i sl., a koja dokumentacija će biti definisana ugovorom.

Isplata sredstava u delu koji se tiče finansiranja organizovanog prevoza učenika srednjih škola radi posete zadrugama i troškove ishrane učenika srednjih škola prilikom posete zadrugama, izvršiće se nakon zaključenja ugovora a u skladu sa prilivom sredstava u budžet APV.

Isplata sredstava u delu koji se tiče finansiranja troškova nagrade za najbolje prezentacije, izvršiće se nakon što korisnici sredstava dostave prezentacije, te Komisija izvrši odabir, a nakon zaključenja ugovora u skladu sa prilivom sredstava u budžet APV.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 14

Kontrolu primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja, namenskog i zakonitog korišćenja doznačenih sredstava i preduzimanje mera, vršiće Budžetska inspekcija AP Vojvodine.

Sektor za sprovođenje poljoprivredne politike, praćenje evropskih integracija u oblasti ruralnog razvoja i savetodavne službe i Sektor za pravne i opšte poslove i planiranje i izvršenje budžeta i agroekonomiku, imaju pravo da, pored Budžetske inspekcije AP Vojvodine, vrši uvid u realizaciju predmeta ovog ugovora

Završne odredbe

Član 15

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu APV".