POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA ŽELEZNIČKE PRUGE SUBOTICA-DRŽAVNA GRANICA (PRAVAC BAJA) SA ELEMENTIMA ZA DIREKTNO SPROVOĐENJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 40/2019)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Subotica - državna granica (pravac Baja) sa elementima za direktno sprovođenje(u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se Nacrtom Prostornog plana.

Okvirna granica Prostornog plana obuhvata deo područja grada Subotice, Opština Subotica i to cela KO Stari Grad.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu u prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata područja Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Površina područja unutar okvirne granice obuhvata Prostornog plana iznosi približno 80 km2.

Član 3

Uslovi i smernice od značaja za izradu Prostornog plana sadržani su u planskim dokumentima višeg reda:

1) Zakon o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10) razvoj železničke infrastrukture planira revitalizacijom, rekonstrukcijom, izgradnjom i modernizacijom (elektrifikacija, savremena SS, TK i druga oprema), sa ciljem da se pri definisanju rekonstrukcija trasa maksimalno zadrže postojeći koridori u kojima su formirane prostorne celine i sadržaji, sa minimumom neophodnog zauzimanja novog zemljišta.

Mere i instrumenti za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja železničke mreže su: usklađena zakonska regulativa sa Evropskom unijom; reorganizacija železnica Republike Srbije; stabilno finansiranje i izrada neophodne planske i tehničke dokumentacije.

2) Odlukom o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11), naglašava se značaj pruge Segedin - Subotica - Čikerija - Bačalmaš - Baja za međuregionalno povezivanje (DKMT regija).

3) Planski dokument od značaja za izradu Prostornog plana je i Prostorni plan grada Subotice ("Službeni list Grada Subotice", br. 16/12) koji je u sferi železničkog saobraćaja preuzeo planske postavke Prostornog plana Republike Srbije i kojim je u cilju povezivanje železnice sa susednom Mađarskom, radi ostvarenja mogućnosti za efikasno izvršenje transportnog rada u prevozu putnika i tereta planirana ponovna izgradnja železničke pruge Subotica-Baja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi kao i druge podloge za koje se utvrdi da su neophodne za izradu Prostornog plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima unapređenja i povećanja kvaliteta i kvantiteta železničkog saobraćaja i infrastrukture, iskorišćavanje povoljnog geografskog i saobraćajnog položaja Republike Srbije i bržeg napretka u integraciji u okruženje, uz smanjivanje štetnog uticaja na životnu sredinu, uz poštovanje evropskih standarda, stabilnosti sistema, ekološke pouzdanosti, bezbednosti i ekonomske isplativosti.

Član 5

Vizija uređenja planskog područja je osiguranje interoperabilnosti transevropske železničke mreže. Osnovni cilj razvoja predmetnog saobraćajnog pravca je modernizacija i rekonstrukcija železničke pruge za brzine do 160 km/h.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja su: utvrđivanje planskih rešenja za infrastrukturni koridor železničke pruge Subotica-državna granica (pravac Baja); utvrđivanje granica zaštitnog pružnog pojasa sa režimom zaštite; utvrđivanje uslova za ukrštanje sa infrastrukturnim sistemima u neposrednom kontaktu; utvrđivanje uticaja na prirodnu i životnu sredinu i mere zaštite.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja biće zasnovana na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, kao rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Utvrđuju se koncepcija i propozicije prostornog razvoja posebne namene, i to:

1) poboljšanje saobraćajnog položaja područja i ostvarivanje kvalitetnih veza sa evropskim saobraćajnim pravcima, i

2) povećanje atraktivnosti područja za razvoj industrije, turizma i drugih privrednih grana.

Referalne karte Prostornog plana, izrađuju se u odgovarajućoj razmeri, u skladu sa podzakonskim aktom donetim na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji.

Član 7

Efektivan rok za izradu Nacrta Prostornog plana je deset (10) meseci, od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz projekta prekogranične saradnje DKMT regije finansiranog od strane EU IPA fondova.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad, i gradu Subotica.

Član 10

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Subotica - državna granica (pravac Baja) sa elementima za direktno sprovođenjena životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora železničke pruge Subotica - državna granica (pravac Baja) sa elementima za direktno sprovođenjena životnu sredinu je sastavni deo Analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana je CESTRA doo, Makenzijeva 57, Beograd.

Član 13

Organi, posebne organizacije, imaoci javnih ovlašćenja i druge institucije dužni su da po zahtevu nosioca izrade planskog dokumenta dostave uslove i sve raspoložive podatke u toku trajanja ranog javnog uvida, a najduže u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Izuzetno uslovi i svi raspoloživi podaci mogu se ustupiti u roku od 30 dana uz obrazloženje nadležnog organa, odnosno organizacije za nepostupanje u navedenom roku.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u šest (6) primerka u analognom i šest (6) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u gradu Subotica (jedan primerak), u arhivi Obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Grafički prikaz okvirne granice obuhvata područja Prostornog plana i Odluku o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Subotica - državna granica (pravac Baja) sa elementima za direktno sprovođenje na životnu sredinu, koji su sastavni deo ove Pokrajinske skupštinske odluke, objavljene u "Sl. listu AP Vojvodine", br. 40/2019, možete pogledati OVDE