POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "PAŠNJACI VELIKE DROPLJE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 40/2019)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se Nacrtom Prostornog plana.

Opis okvirne granice obuhvata Prostornog plana definisan je prelomnim tačkama okvirne granice Prostornog plana. Početna tačka opisa nalazi se na tromeđi granica katastarskih opština Srpski Krstur i Đala u opštini Novi Kneževac i državne granice Republike Srbije i Republike Mađarske. Od ove tromeđe granica ide u pravcu jugoistoka prateći severoistočne granice katastarskih opština Srpski Krstur, Banatsko Aranđelovo, Vrbica i Mokrin do tromeđe granica katastarskih opština Mokrin i Kikinda u Kikinda gradu i državne granice Republike Srbije i Rumunije. Nakon ove tromeđe granica se lomi i ide u pravcu jugozapada i zapada prateći južne granice katastarskih opština Mokrin, Sajan i Ostojićevo do tromeđe granica katastarskih opština Ostojićevo, Padej i Batka. Od ove tromeđe granica se lomi i ide u pravcu severa prateći zapaden granice katastarskih opština Ostojićevo, Crna Bara, Novi Kneževac i Srpski Krstur do tromeđe granica katastarskih opština Srpski Krstur i Đala u opštini Novi Kneževac i državne granice Republike Srbije i Republike Mađarske, početne tačke opisa.

Površna područja unutar okvirne granice obuhvata Prostornog plana iznosi 615,21 km2.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji čini sastavni deo ove Odluke.

Član 3

Uslovi i smernice od značaja za izradu Prostornog plana sadržani su u planskim dokumentima višeg reda: Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđena obaveza izrade prostornih planova područja posebne namene za prostorne celine čiju posebnost određuje jedna ili više opredeljujućih namena, aktivnosti ili funkcija u prostoru koje su od republičkog interesa, a među kojima je područje nacionalnog parka i drugo područje prirodnog dobra, kao i u Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV"", broj 22/11), kojim su definisani operativni ciljevi zaštite i unapređenja prirodnih dobara i biodiverziteta:

- "zaštita, očuvanje i unapređenje prirodnih vrednosti i održivo korišćenje prirodnih resursa;

- blagovremeno sprečavanje aktivnosti i delatnosti koje mogu prouzrokovati negativne posledice u prirodi;

- obnova narušenih delova prirode;

- sprovođenje mera (konzervacije, sanacije-revitalizacije i rekultivacije, i dr.) i režima zaštite i monitoringa stanja zaštićenih područja, uz stalno praćenje stanja i promena u prirodi;

- smanjivanje gubitka i pritisaka na biodiverzitet."

Planski dokumenti od značaja za izradu Prostornog plana su: Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise ("Službeni list APV", broj 14/15) i Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene mreže koridora saobraćajne infrastrukture na osnovnom pravcu državnog puta I reda br. 24 (Subotica-Zrenjanin-Kovin) ("Službeni list APV", broj 19/17).

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi kao i druge podloge za koje se utvrdi da su neophodne za izradu Prostornog plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na:

- očuvanosti osnovnih prirodnih vrednosti i sprovođenju mera aktivne zaštite prirodnih vrednosti;

- realizaciji uslova za dalji stabilan razvoj prirodnih celina, uz održivo korišćenje prirodnih resursa;

- adekvatnom upravljanju vodnim režimom;

- uspostavljanju optimalne prostorne organizacije područja posebne namene u skladu sa ekološkim funkcijama područja;

- smanjenju negativnih antropogenih uticaja i usporavanju prirodnih procesa koji ubrzavaju sukcesiju;

- razvoju i usmeravanju aktivnosti u skladu sa osobenostima zaštićenog dobra.

Član 5

Vizija uređenja planskog područja je uspostavljanje dugoročnog sistema održivog razvoja područja zaštićenog prirodnog dobra Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje", kao prepoznatljivog područja.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja su postizanje racionalne organizacije i uređenja područja posebne namene u okviru planskog područja, usklađivanjem njegovog korišćenja sa mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i predeonim vrednostima i potrebama socijalnog i ekonomskog razvoja kroz:

- zaštitu, unapređenje i korišćenje zaštićenog područja u skladu sa režimima zaštite;

- očuvanje jedinstvenog iskonskog mozaika stepskih, slatinskih i močvarnih staništa i jedine preostale populacija velike droplje (Otis tarda) u Republici Srbiji;

- revitalizaciju zaštićenog područja;

- utvrđivanje dugoročne koncepcije i mera zaštite, očuvanja i unapređenja prirodnih vrednosti i mera za obezbeđenje adekvatne prevencije, minimiziranja, monitoringa i kontrole svih oblika degradacije i zagađivanja životne sredine.

- definisanje predeonih celina i uspostavljanje njihovih režima zaštite, načina korišćenja i smernica za detaljnu razradu;

- očuvanje i revitalizacija prirodnih vrednosti i zaštita prirodnih elemenata područja u pogledu očuvanja i unapređenja postojećih struktura i njihove međusobne povezanosti;

- očuvanje, uređenje i održivo korišćenje nasleđenih geoloških, geomorfoloških i hidrografskih karakteristika koje su važno obeležje područja.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja podrazumeva obezbeđenje prostornih uslova za realizaciju koncepta trajno održivog i uravnoteženog razvoja korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene u okviru obuhvata Prostornog plana.

Konceptualni okvir planiranja treba da bude usklađen sa uslovima zaštite prirodnog nasleđa, prvenstveno u cilju zaštite biodiverziteta odnosno primarni cilj u procesu uređenja i mudrog korišćenja predmetnog prostora predstavljaće zaštita postojećih jedinstvenih fragilnih ekosistema navedenih zaštićenih područja, kao i razvoj lokalnog identiteta kroz zaštitu i afirmaciju vrednosti karaktera ovog predela.

Član 7

Efektivan rok za izradu Nacrta Prostornog plana je petnaest (15) meseci, od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta APV.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad, u gradu Kikinda i opštinama Novi Kneževac i Čoka.

Član 10

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" na životnu sredinu je sastavni deo Analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, posebne organizacije, imaoci javnih ovlašćenja i druge institucije dužni su da po zahtevu nosioca izrade planskog dokumenta dostave uslove i sve raspoložive podatke u toku trajanja ranog javnog uvida, a najduže u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Izuzetno uslovi i svi raspoloživi podaci mogu se ustupiti u roku od 30 dana uz obrazloženje nadležnog organa, odnosno organizacije za nepostupanje u navedenom roku.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u osam (8) primerka u analognom i osam (8) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u gradu Kikinda (jedan primerak), u opštini Novi Kneževac (jedan primerak), u opštini Čoka (jedan primerak) i u arhivi Obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Grafički prikaz okvirne granice obuhvata planskog područja i Odluku o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Pašnjaci velike droplje" na životnu sredinu, koji su sastavni deo ove Pokrajinske skupštinske odluke, objavljene u "Sl. listu AP Vojvodine", br. 40/2019, možete pogledati OVDE