TARIFNI SISTEM

ZA OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE ZA KRAJNJE KUPCE

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 11/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom za obračun toplotne energije za tarifne kupce (u daljem tekstu: "tarifni sistem") određuju se:

• tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cene toplotne energije, koju Javno komunalno preduzeće "Toplana-Šabac" Šabac (u daljem tekstu: "energetski subjekt") isporučuje tarifnim kupcima toplotne energije (u daljem tekstu: kupci);

• grupe tarifnih kupaca u zavisnosti od namene korišćenja objekata i kategorije potrošača;

• obračun naknade za isporučenu toplotnu energiju;

• kriterijumi i merila za određivanje nivoa cena toplotne energije;

• kriterijumi za određivanje visine nadoknade za priključak na vrelovodnu mrežu definisani su cenama neenergetskih usluga energetskog subjekta.

• obračun i način raspodele utrošene toplotne energije - delovnik troškova;

• procedure usvajanja cena po Metodologiji za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom (u daljem tekstu: Metodologija).

Član 2

Cene toplotne energije za tarifne kupce iskazuju se po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunava isporučena toplotna energija tarifnom kupcu za obračunski period i utvrđuju se po tarifnim elementima - za svaku grupu tarifnih kupaca.

Cena za isporučenu toplotnu energiju kupcu mora biti u skladu sa Metodologijom za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom (u daljem tekstu: Metodologija), koja je sastavni deo ovog tarifnog sistema (Prilog 1.).

Član 3

Tarifni sistem važi za sve kupce toplotne energije.

II TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

Tarifni elementi

Član 4

Tarifni elementi su:

• isporučena količina toplotne energije - Te1, "ENERGIJA";

• površina grejnog prostora - Te2, "POVRŠINA";

• raspodela isporučene toplotne energije - Te3, "RASPODELA".

Član 5

Tarifni element isporučena količina toplotne energije - Te1, "ENERGIJA" se utvrđuje neposredno na osnovu očitavanja sa merila u toplotnoj podstanici, i iskazuje se u kWh, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

U slučaju neispravnog merila utroška toplotne energije, a prema članu 51. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, definisan je način obračuna za period kada je merač u kvaru.

Tarifni element isporučena količina toplotne energije - Te1, "ENERGIJA" koristi se za obračun varijabilnog dela troškova grejanja.

Član 6

Tarifni element površina grejanog prostora - Te2, "POVRŠINA" predstavlja površinu grejanog prostora koja je određena Glavnim građevinskim projektom ili projektom izvedenog objekta, ili merenjem površine grejanog prostora, a definisana je ugovorom o isporuci toplotne energije.

Grejana površina se određuje po odredbama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i iskazuje se u m2, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Tarifni element površina grejnog prostora - Te2, "POVRŠINA" primenjuje se za obračun fiksnog dela troškova grejanja.

Član 7

Tarifni element raspodela isporučene toplotne energije - Te3 "RASPODELA", predstavlja fiksnu komponentu koja se odnosi na raspodelu troškova na krajnje kupce toplotne energije (sistem sopstvenih merila toplote i alokatora troškova).

Tarifni stavovi

Član 8

Tarifni stavovi se utvrđuju za svaki od tarifnih elemenata iz člana 5 ovog tarifnog sistema.

Tarifni stavovi za pojedinačne tarifne elemente su:

• Tf1 - cena za jedinicu isporučene količine toplotne energije ("ENERGIJA") u din/k\Wh;

• Tf2 - cena za jedinicu površine grejnog prostora ("POVRŠINA") din/m2;

• Tf3 - cena raspodele isporučene toplotne energije ("RASPODELA") u din/mestu raspodele.

Član 9

Trošak za isporučenu količinu toplotne energije ("ENERGIJA") predstavlja varijabilni deo troškova grejanja i obuhvata troškove:

• goriva,

• koji toplotne energije kupljene od energetskog subjekta obavlja delatnost proizvodnje toplotne energije ili preuzete otpadne toplote,

• utrošene električne energije,

• utrošene vode i hemijske pripreme vode,

• druge varijabilne troškove.

Iznos za količinu isporučene toplotne energije se izračunava tako što se broj isporučenih kWh pomnoži sa odgovarajućom tarifom za "ENERGIJU" - Tf1 - (din/kWh) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

U objektima sa više stambenih odnosno poslovnih jedinica (u daljem tekstu: prostor), iznos za isporučenu toplotnu energiju, očitanu na merilu u toplotnoj podstanici, raspodeljuje se srazmerno površini prostora koji se greje.

Član 10

Godišnji iznos za površinu grejanog prostora ("POVRŠINA") predstavlja fiksni deo troškova grejanja, obračunava se mesečno (to je 1/12 godišnjeg iznosa) i pokriva sledeće troškove poslovanja:

• materijala,

• usluga,

• radne snage,

• tekućeg i investicionog održavanja,

• amortizacije,

• ispravke vrednosti potraživanja,

• izdatke finansiranja,

• druge opravdane troškove poslovanja.

Mesečni iznos za tarifu "POVRŠINA" izračunava se tako što se površina grejnog prostora (m2) pomnoži sa odgovarajućom tarifom za "POVRŠINU" - Tf2 - (din/m2/mesecu) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

Član 11

Trošak po tarifi "RASPODELA" izračunava se tako, što se broj očitanih sopstvenih merila toplote, odnosno alokatora troškova, pomnoži sa odgovarajućom cenom za taj tip delitelja - Tf3 - (din/mesto raspodele), i obračunava se na mesečnom nivou u mesecu kad je izvršeno očitavanje. Iskazuje se kao posebna stavka na računu kupca kod koga je izvršeno očitavanje delitelja.

III RAZVRSTAVANJE KUPACA PO NAMENI KORIŠĆENJA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 12

Podela krajnih kupaca prema nameni korišćenja prostora, vrši se u sledeće tarifne grupe:

• Tr1 - tarifna grupa - "stambeni prostor",

• Tg2 - tarifna grupa - "poslovni prostor",

Član 13

Tarifna grupa Tr1 - "stambeni prostor" - krajnji kupac koji je na distributivni sistem izvršio priključenje u cilju stanovanja.

U ovu tarifnu grupu ne spada krajnji kupac koji je izvršio priključenje stambenog prostora u kojem se obavlja poslovna delatnost.

Član 14

Tarifna grupa Tg2 - "poslovni prostor" - krajnji kupac koji je na distributivni sistem izvršio priključenje svog prostora u cilju obavljanja administrativne ili komercijalne delatnosti, kao i krajnji kupac koji je na distributivni sistem izvršio priključenje svog prostora u kome se obavlja delatnost u oblasti obrazovanja (osnovne škole, srednje škole, visokoškolske ustanove), kulture, sporta, zdravstvene zaštite, dečje zaštite, socijalne zaštite, verskih i humanitarnih delatnosti, neprofitna udruženja građana, đački i studentski domovi, obdaništa i predškolske ustanove, domovi starih, i svi ostali krajnji kupci koji ne pripadaju tarifnoj grupi Tr1.

IV OBRAČUN NAKNADE ZA DALJINSKO GREJANJE

Član 15

Obračun naknade za daljinsko grejanje za grejnu sezonu počinje 01. jula tekuće godine, a završava se 30. juna naredne godine.

Član 16

Obračun naknade za daljinsko grejanje se za krajnje kupce obračunava u odnosu na:

1. razvrstanost kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu,

2. isporučenu količinu toplotne energije,

3. grejanu površinu,

4. broj očitanih jedinica utroška toplotne energije očitanih na alokatorima koji služe za raspodelu isporučene toplotne energije.

Član 17

Obračun naknade za daljinsko grejanje za mesece kada se vrši isporuka toplotne energije sadrži varijabilni (din/kWh) i fiksni deo (din/m2), a za ostale mesece kada nema isporuke toplotne energije sadrži samo fiksni deo (din/m2).

Član 18

Isporučena količina toplotne energije se obračunava na osnovu očitanog stanja na merilu toplotne energije postavljenom na mernom mestu u toplotnoj podstanici i razvrstanosti kupca u odgovarajuću tarifnu grupu.

U slučaju da se više kupaca iste ili različite tarifne grupe snabdeva toplotnom energijom preko zajedničkog mernog uređaja, ukupan broj isporučenih kWh se deli proporcionalno površini koja je priključena na toplotnu podstanicu u kojoj se vrši merenje na tom merilu i obračunava se u skladu sa tarifom za pripadajuću tarifnu grupu.

Član 19

Isporučena količina toplotne energije obračunava se po pravilu mesečno (obračunski period), odnosno onako kako je određeno Ugovorom o isporuci toplotne energije, sklopljenim između energetskog subjekta i krajnjeg kupca toplotne energije.

Član 20

Očitana vrednost potrošnje toplotne energije na zajedničkom mestu preuzimanja (merila u toplotnim podstanicama) u zgradama sa više kupaca raspoređuje se prema delovniku troškova na pojedinačne kupce.

U zgradama gde su kod svih potrošača ugrađeni alokatori troškova ili sopstvena merila toplote, raspodela se vrši u skladu sa očitanim odnosima potrošnje, a prema Pravilniku o načinu raspodele i obračuna troškova isporučene toplotne energije.

Prostor (stanovi, lokali) mora biti opremljen alokatorima istog tipa, za koji se sporazumno odlučila većina vlasnika.

Izabrani tip alokatora mora biti kompatibilan sa grejnim sistemom, a pojedinačni alokatori moraju biti postavljeni u skladu sa uputstvom proizvođača odnosno isporučioca.

Uslov da bi se pristupilo raspodeli troškova grejanja prema alokatorima, je da preko 80% grejane površine zgrade ima ugrađene alokatore troškova, odnosno sopstvena merila toplote.

U objektima gde nisu ugrađeni alokatori troškova, odnosno sopstvena merila toplote kod svih korisnika, obračun se vrši na sledeći način:

• Za korisnike koji nemaju ugrađene alokatore (koji odbijaju ugradnju ili ne dozvoljavaju kontrolu i očitavanje istih), isporučena količina toplotne energije obračunava se u skladu sa njihovim udelom u ukupno očitanoj potrošnji, proporcionalno grejnoj površini. Tako dobijena količina toplotne energije se uvećava korekcionim faktorom K koji je promenljiv u odnosu na procenat grejane površine zgrade čiji vlasnici su uveli i koriste delitelje.

• Razlika između ukupno izmerene toplotne energije na merilu u toplotnoj podstanici i toplotne energije koja je određena za kupce koji nemaju alokatore, predstavlja deo energije koji pripada kupcima koji imaju ugrađene alokatore.

• Ovako određena količina toplotne energije se raspodeljuje na sledeći način:

• za kupce koji imaju ugrađene alokatore troškova 5% toplotne energije se raspoređuje na sve kupce srazmerno ukupnoj grejanoj površini stana/lokala, a 95% toplotne energije na osnovu podataka očitanih sa predmetnih uređaja.

• za kupce koji imaju ugrađena sopstvena merila toplote, toplotna energija se raspodeljuje prema udelu očitane sopstvene potrošnje u tako određenoj količini toplotne energije.

Korekcioni faktor je prikazan tabelarno:

Procenat grejane površine sa deliteljima

Korekcioni faktor K [ -1

do 84 %

1,5

85 - 89 %

1.6

90 - 94 %

1,7

95 - 99 %

1,8

Član 21

Energetski subjekt prema očitanom stanju merila toplotne energije u toplotnoj podstanici i očitavanju alokatora troškova, odnosno sopstvenih merila toplota, izrađuje obračun raspodele utrošene toplotne energije i dostavlja račun krajnjem kupcu.

Član 22

Kupac plaća naknadu za usluge daljinskog grejanja u roku navedenom na ispostavljenom računu.

Ako kupac ne izmiri pravovremeno svoje obaveze, energetski subjekt mu zaračunava zakonsku zateznu kamatu, od roka za uplatu iz računa do dana uplate.

Član 23

Reklamacije vezane za dobijeni račun, krajnji kupac može dostaviti energetskom subjektu u pisanoj formi, u roku od osam dana od dana prijema računa.

Energetski subjekt je dužan da u roku od 8 dana od dana prijema, razmotri i pismeno odgovori na svaku pisanu reklamaciju kupca.

Reklamacija na dobijeni račun ne odlaže plaćanje računa za nesporni deo.

Član 24

Kupac mora izmiriti fiksni deo troškova nezavisno od potrošnje, odnosno i za vreme u kojem mu je bila prekinuta isporuka toplotne energije.

Član 25

Cena toplotne energije po tarifnim stavovima i grupama, kao i procedura za njeno usvajanje, odnosno izmenu, određuje se u skladu sa Metodologijom (Prilog 1) koja je sastavni deo ovog tarifnog sistema.

Član 26

Nadležni organ grada Šapca daje saglasnost na akt o cenama toplotne energije, koji energetski subjekt utvrdi po ovom tarifnom sistemu.

Energetski subjekt može povećati odnosno smanjiti cene toplotne energije u slučaju povećanja, odnosno smanjenja cene ulaznih elemenata u skladu sa Metodologijom.

Saglasnost na akt o povećanju, odnosno smanjenju cene toplotne energije daje nadležni organ Grada Šapca.

Član 27

Cenovnik standardnih i nestandardnih energetskih usluga donosi energetski subjekt uz pribavljenu saglasnost nadležnog organa Grada Šapca.

Cenovnik neenergetskih usluga donosi energetski subjekt samostalno prema uslovima tržišta.

Cenovnici usluga su javni i objavljuje se u službenom glasilu jedinice lokalne samouprave i na zvaničnoj internet stranici energetskog subjekta i grada Šapca.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Tarifni sistem se primenjuje na sve već sklopljene i nove ugovorne odnose u vezi sa snabdevanjem toplotnom energijom počev od dana stupanja na snagu.

Član 29

Stupanjem na snagu ovog tarifnog sistema prestaje važnost Tarifnog sistema za obračun toplotne energije za tarifne kupce ("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 23/2010, 23/2012 i 24/2015).

Član 30

Tarifni sistem stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Šapca".

Prilog 1, koji je sastavni deo ovog tarifnog sistema, objavljen u "Sl. listu grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 11/2019, možete pogledati OVDE