PRAVILNIK
O OBJAVLJIVANJU INFORMACIJA NA ZVANIČNOJ INTERNET PREZENTACIJI GRADA PANČEVA WWW.PANCEVO.RS

("Sl. list grada Pančeva", br. 30/2019)

I

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se pitanja objavljivanja i ažuriranja informacija iz nadležnosti organa grada Pančeva na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva koja se nalazi na adresi: WWW.PANCEVO.RS

II

Član 2

Sve osnovne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva dužne su da redovno objavljuju i ažuriraju informacije na internet prezentaciji grada Pančeva iz delokruga svog rada na internet stranicama namenjenim njihovim osnovnim organizacionim jedinicima tj. oblastima iz delokruga njihovog rada.

Član 3

Rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica dužni su da odrede po jednog zaposlenog iz svake organizacione jedinice Gradske uprave koji će imati status veb urednika i objavljivati i ažurirati podatke na internet prezentaciji za svoju organizacionu jedinicu, i još jednog zaposlenog koji će biti zamena u slučaju odsustva, uz prethodno obaveštavanje načelnika, odnosno zamenika načelnika Gradske uprave grada Pančeva o informacijama koje treba da budu objavljene na sajtu.

Član 4

Zaposleni na poslovima odnosa s javnošću Gradske uprave grada Pančeva ima status veb urednika i uređuje i objavljuje sekciju vesti i najave na naslovnoj stranici zvanične internet prezentacije grada Pančeva, kreira u saradnji sa Odeljenjem informatike strukturu, dizajn i sadržaj i dodatne sadržaje na internet prezentaciji. Zaposleni na poslovima za odnose s javnošću objavljuju odgovore na komentare posetilaca internet prezentacije uz prethodno obaveštavanje i konsultaciju sa gradonačelnikom, predsednikom Skupštine, članovima Gradskog veća i načelnikom, odnosno zamenikom načelnika Gradske uprave grada Pančeva, na čiji se delokrug rada komentar ili pitanje odnosi; kreira ankete u saradnji sa Odeljenjem informatike i ostalim organizacionim jedinicama.

Član 5

Osnovne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva dužne su da, uz prethodno obaveštavanje načelnika, odnosno zamenika načelnika Gradske uprave grada Pančeva, zaposlenima na poslovima odnosa s javnošću u elektronskom obliku dostavljaju informacije o važnim aktivnostima kako bi bile objavljene na glavnoj strani u delu vesti na naslovnoj strani internet prezentacije.

Član 6

Za sadržaj i redovno ažuriranje i objavljivanje informacija na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva odgovorni su rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica, zaposleni koji imaju status veb urednika, zaposleni na poslovima odnosa s javnošću i administratori u Odeljenju informatike.

Član 7

Odeljenje za informatiku Gradske uprave grada Pančeva obavlja veb administraciju zvanične internet prezentacije grada Pančeva; obezbeđuje stručnu i tehničku podršku osnovnim organizacionim jedinicama i pomoć veb urednicima i pruža instrukcije za rad. Odeljenje informatike određuje u skladu sa standardima struke stručno-tehnička uputstva o formatu, vrsti predmeta i dokumenata, obliku i dimenzijama.

Član 8

Zaposleni zaduženi za objavljivanje i ažuriranje podataka na internet prezentaciji - veb urednici dužni su da poštuju usvojene grafičke standarde za objavljivanje i uređivanje informacija (veličina i vrsta fonta, boja, ikone, fotografije itd.) pozitivne propise.

Član 9

U cilju bezbednosti i zaštite, svaki veb urednik ima svoje jedinstveno korisničko ime i šifru, koja se ne može dati drugom licu na korišćenje.

Član 10

Veb urednici su odgovorni i za ažuriranje Informatora o radu organa grada Pančeva iz delokruga rada svojih organizacionih jedinica, koji je sastavni deo zvanične internet prezentacije u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Republike Srbije. Ovlašćena lica za postupanje po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja jednom mesečno prikupljaju informacije i objavljuju dokumente u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 11

Gradska uprava grada Pančeva može po potrebi zaposlenima koji imaju status veb urednika obezbediti dodatnu obuku za rad u oblasti informacionih tehnologija i komunikacija.

III

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o objavljivanju informacija na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Pančeva broj I-01-090-1/2015 od 17. februara 2015. godine

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Grada Pančeva.