UREDBA
O UDELU BIOGORIVA NA TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 71/2019)

Predmet uredbe

Član 1

Ovom uredbom bliže se propisuje udeo biogoriva na tržištu, obveznici sistema stavljanja biogoriva na tržište (u daljem tekstu: obveznici sistema) i njihove obaveze, mere i način stavljanja biogoriva na tržište, izveštavanje u sistemu stavljanja biogoriva na tržište, registar obveznika sistema i njihovih izveštaja, kao i druge elemente sistema stavljanja biogoriva na tržište.

Ova uredba se ne odnosi na goriva koja se stavljaju na tržište za potrebe obrazovanja obaveznih, robnih i vojnih rezervi.

Udeo biogoriva na tržištu

Član 2

Udeo biogoriva na tržištu je procenat energije iz biogoriva u ukupnoj energiji goriva, koja se stavi u promet na tržište Republike Srbije.

Gorivo iz stava 1. ovog člana su bezolovni motorni benzini i gasna ulja, koja se koriste kao gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem u skladu sa propisima kojima se određuju njihovi tehnički i drugi zahtevi.

Biogoriva se stavljaju na tržište namešana sa gorivima naftnog porekla u skladu sa propisima kojima je uređena oblast energetike.

U smislu ove uredbe, za biogoriva koja su namešana sa gorivima naftnog porekla, smatra se da su stavljena u promet na tržište Republike Srbije nakon obeležavanja (markiranje) ovih goriva, u skladu sa propisima koji bliže uređuju obeležavanje (markiranje) derivata nafte i stavljanja ovako obeleženih derivata nafte u promet na tržište Republike Srbije.

Biogoriva iz stava 1. ovog člana moraju da ispunjavaju kriterijume održivosti biogoriva i propisane tehničke i druge zahteve za biogoriva.

Odluka o obaveznom udelu biogoriva na tržištu

Član 3

Vlada odlukom utvrđuje za obveznike sistema obavezni udeo biogoriva, koji su dužni da stave u promet na tržište Republike Srbije.

Obaveza iz stava 1. ovog člana izražava se kao procentualni sadržaj energije biogoriva u ukupnoj energiji goriva i izražava se u %.

Obavezni udeo biogoriva u saobraćaju utvrđuje se najkasnije do oktobra tekuće godine za period od tri naredne kalendarske godine, uzimajući u obzir ekonomske mogućnosti i planiranu dinamiku povećanja udela biogoriva u skladu sa dokumentom javne politike kojim je ta dinamika utvrđena u skladu sa zakonom kojim se uređuje energetika.

Obveznici sistema

Član 4

Obveznici sistema su energetski subjekti koji obavljaju energetsku delatnost proizvodnje derivata nafte i/ili energetsku delatnost trgovine naftom, derivatima nafte, biogorivima i komprimovanim prirodnim gasom, a koji uvoze derivate nafte.

Obaveza stavljanja udela biogoriva na tržište

Član 5

Obveznik sistema je dužan da u jednoj kalendarskoj godini stavi odgovarajuću količinu biogoriva na tržište Republike Srbije, tako da ukupna količina energije iz biogoriva odgovara najmanje obaveznom udelu biogoriva u derivatima nafte utvrđenog odlukom Vlade iz člana 3. ove uredbe.

Količina energije iz biogoriva koju je obveznik sistema dužan da stavi na tržište Republike Srbije u skladu sa stavom 1. ovog člana, izračunava se na osnovu metodologije za računanje udela biogoriva na tržištu propisane u Prilogu 1 - Metodologija za računanje udela biogoriva na tržištu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Energetske vrednosti derivata nafte i biogoriva koje se koriste za obračun obaveznog udela biogoriva u saobraćaju propisane su u Prilogu 3 - Energetske vrednosti goriva i biogoriva koje se koriste za obračun obaveznog udela biogoriva u saobraćaju, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Sirovine za dobijanje biogoriva čija se energetska vrednost dvostruko računa u odnosu biogoriva dobijena iz drugih sirovina propisane su u Prilogu 4 - Spisak sirovina za proizvodnju biogoriva čija se energetska vrednost dvostruko računa, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Izveštavanje u sistemu stavljanja biogoriva na tržište

Član 6

Obveznik sistema dokazuje da je ostvario obavezni udeo biogoriva na tržištu na osnovu izveštaja o ispunjavanju stavljanja obaveznog udela biogoriva na tržište.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, dostavlja se ministarstvu nadležnom za poslove energetike (u daljem tekstu: ministarstvo), elektronskim putem do kraja aprila tekuće godine za prethodnu godinu na obrascu, koji je propisan u Prilogu 2 - Obrazac za izveštaj o ispunjavanju udela biogoriva na tržištu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, sastavlja se na osnovu evidencije koju vodi obveznik sistema i koja sadrži podatke o količini, vrsti i poreklu biogoriva, ispravama kojima dokazuje da biogoriva ispunjavaju kriterijume održivosti, kao i količini i vrsti gorivi koja su stavljena na tržište Republike Srbije.

Evidencija iz stava 3. ovog člana čuva se najmanje pet godina.

Ako obveznik sistema ne dostavi izveštaj u propisanom roku iz stava 2. ovog člana ili dostavi izveštaj koji je nepotpun, nejasan, protivrečan, nepotpisan, odnosno koji sadrži neki drugi nedostatak, ministarstvo obaveštava obveznika sistema da u roku koji ne može biti kraći od osam dana, niti duži od 30 dana da otkloni utvrđene nedostatke.

Ako obveznik sistema ne otkloni nedostatke u skladu sa obaveštenjem iz stava 5. ovog člana smatra se da nije ostvario udeo biogoriva na tržištu u godini za koju se izveštaj sačinjava.

Ako se u postupku inspekcijskog nadzora utvrdi da je izveštaj sačinjen na osnovu neistinitih podataka i evidencija, inspektor utvrđuje stvarnu količinu biogoriva koju je obveznik sistema stavio na tržište u izveštajnom periodu.

Registar obveznika sistema

Član 7

U Registar obveznika sistema (u daljem tekstu: Registar) se po službenoj dužnosti upisuju obveznici sistema na osnovu registra izdatih i oduzetih licenci, koji vodi Agencija za energetiku Republike Srbije i podataka Uprave carina.

Registar se vodi u elektronskoj formi.

U Registar se do kraja maja tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu, upisuje podatak da li je obveznik sistema ispunio obavezu stavljanja udela biogoriva na tržište za prethodnu kalendarsku godinu.

Sadržina Registra

Član 8

Registar iz člana 7. ove uredbe sadrži sledeće podatke:

1) registarski broj, naziv, matični broj, poreski identifikacioni broj, sedište i delatnost sa šifrom delatnosti obveznika sistema;

2) podatak o obaveznom udelu biogoriva na tržištu obveznika sistema za tekuću kalendarsku godinu;

3) podatak o realizovanom udelu biogoriva na tržištu obveznika sistema za prethodnu kalendarsku godinu.

U Registar se za svakog obveznika sistema unose izveštaji iz člana 6. ove uredbe i izdata rešenja iz člana 10. ove uredbe.

Dostupnost podataka iz Registra

Član 9

Podaci iz Registra su javno dostupni i vidljivi na veb prezentaciji ministarstva, osim izveštaja iz člana 6. ove uredbe koji predstavlja poslovnu tajnu obveznika sistema.

Posledice neispunjavanja obaveznog udela biogoriva na tržištu

Član 10

Ukoliko obveznik sistema ne stavi na tržište obavezan udeo biogoriva ili se u postupku inspekcijskog nadzora utvrdi da je izveštaj iz člana 6. ove uredbe sastavljen na osnovu netačnih podataka, dužan je da plati penal zbog neispunjenja obaveze stavljanja obaveznog udela biogoriva na tržište (u daljem tekstu: penal).

Penal se određuje u novčanom iznosu po jedinici energije u zavisnosti od količine biogoriva, koju je obveznik sistema propustio da stavi na tržište u odnosu na propisani obavezan udeo biogoriva na tržištu.

U slučaju iz člana 6. stav 7. ove uredbe, obveznik sistema plaća penal za razliku između količine biogoriva koju je prikazao u izveštaju iz člana 6. stav 1. ove uredbe i stvarne količine biogoriva koju je stavio na tržište.

Metodologija za računanje penala propisana je u Prilogu 5 - Metodologija za računanje penala, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Ministarstvo u upravnom postupku utvrđuje rešenjem visinu penala obvezniku sistema.

Rešenje iz stava 5. ovog člana je konačno.

Rok za isplatu penala je tri meseca od dana prijema rešenja iz stava 5. ovog člana.

Penal se uplaćuje u budžet Republike Srbije.

Penal je javni prihod u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem.

Kaznene odredbe

Član 11

Novčanom kaznom od 1.500.000 od 3.000.000 dinara kazniće se obveznik sistema za privredni prestup, ako ne dostavi izveštaj u skladu sa članom 6. ove uredbe, kao i slučaju ako ne dostavi izveštaj, odnosno ne otkloni njegove nedostatke u produženom roku u skladu sa članom 6. stav 5. ove uredbe.

Odgovorno lice obveznik sistema kazniće se za privredni prestup iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 100.000 do 200.000 dinara.

Za privredni prestup iz stava 1. ovog člana, pravnom licu može se izreći zaštitna mera zabrane da se bavi određenom privrednom delatnošću u trajanju od šest meseci do tri godine, ukoliko je pravno lice za poslednje dve godine kažnjeno zbog istog privrednog prestupa.

Član 12

Ministarstvo je dužno da uspostavi Registar u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Završne odredbe

Član 13

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2021. godine.

 

Prilog 1

 

METODOLOGIJA ZA RAČUNANJE UDELA BIOGORIVA NA TRŽIŠTU

1. Za izračunavanje udela biogoriva na tržištu uzimaju se u obzir samo biogoriva koja ispunjavaju kriterijume održivosti i ispunjavaju propisane tehničke i druge zahteve za kvalitet biogoriva.

2. Za prikazivanje udela biogoriva na tržištu koristi se procentualni sadržaj energije biogoriva u ukupnoj energiji goriva stavljenog u promet na tržište Republike Srbije, izražen kao procentualni sadržaj u energiji %.

3. Energetske vrednosti goriva i biogoriva koje se koriste za obračun obaveznog udela biogoriva u saobraćaju propisane su u Prilogu 3, koji je sastavni deo ove uredbe.

4. Energetska vrednost biogoriva koja su proizvedena iz sirovina iz Priloga 4, koji je sastavni deo ove uredbe, računa se dvostruko u odnosu na energetsku vrednost biogoriva koja su dobijena iz drugih sirovina.

5. Na osnovu propisanog obaveznog udela biogoriva određuje se obavezna količina energije iz biogoriva za svakog obveznika sistema, a koja se izračunava u skladu sa sledećom formulom:

gde je:

EOB - Količina energije iz biogoriva koju je obveznik sistema obavezan da stavi na tržište u godini na koju se odnosi obaveza, [MJ];

UB - Obavezni udeo biogoriva propisan za obveznike sistema u skladu sa odlukom Vlade iz člana 3. ove uredbe, [%];

EG - Ukupna količina energije goriva iz člana 2. stav 2. ove uredbe u godini na koju se odnosi obaveza, [MJ].

6. Ukupna količina energije goriva koju obveznik sistema stavlja na tržište, [MJ], određuje se po sledećoj formuli:

gde je:

QMd i - Donja toplotna moć odgovarajućeg goriva u skladu sa podacima iz tabele u Prilogu 3, koji je sastavni deo ove uredbe, [MJ/kg];

Mi - Masa odgovarajućeg goriva koje obveznik sistema stavlja na tržište u godini na koju se odnosi obaveza, [t];

N - Broj različitih vrsta goriva prikazani u tabeli iz Priloga 3, koji je sastavni deo ove uredbe, a koje obveznik stavlja na tržište;

i - Redni broj sabirka u formuli koji može biti od 1 do N.

7. Ukupna količina energije iz svih biogoriva koju je obveznik sistema stavio na tržište u prethodnoj godini, [MJ], određuje se po sledećoj formuli:

gde je:

QMb j - Donja toplotna moć odgovarajućeg biogoriva u skladu sa podacima iz tabele u Prilogu 3, koji je sastavni deo ove uredbe, [MJ/kg];

Mj - Masa odgovarajućeg biogoriva namešanog u gorivu koje je stavljeno na tržište u prethodnoj godini, [t];

N - Broj različitih vrsta biogoriva prikazanih u tabeli iz Priloga 3, koji je sastavni deo ove uredbe, a koje je obveznik stavio na tržište u prethodnoj godini;

j - Redni broj sabirka u formuli koji može biti od 1 do N;

kj - Obračunski koeficijent ima vrednost 1, osim u slučaju ako je biogorivo dobijeno iz sirovina navedene u Prilogu 4, koji je sastavni deo ove uredbe, kada obračunski koeficijent ima vrednost 2.

 

Prilog 2

 

OBRAZAC ZA IZVEŠTAJ O ISPUNJAVANJU UDELA BIOGORIVA NA TRŽIŠTU

 

Izveštaj o ispunjavanju stavljanja obaveznog udela biogoriva na tržište

 

Godina izveštavanja

 

Datum izveštavanja

 

 

Podaci o obvezniku sistema

Naziv

 

Matični broj

 

Broj obveznika u registru

 

Broj licence

 

Adresa

 

 

Podaci o odgovornom licu obveznika

Ime i prezime

 

Funkcija

 

Kontakt telefon

 

e-mail

 

 

Podaci o osobi za kontakt obveznika

Ime i prezime

 

Funkcija

 

Kontakt telefon

 

e-mail

 

 

Obavezni udeo biogoriva koji su obveznici sistema bili dužni da stave u promet na tržište Republike Srbije u godini izveštavanja
UB [%]

 

 

 

Podaci o gorivu koje je obveznik sistema stavio u promet na tržište Republike Srbije u godini izveštavanja

i

Tip goriva

Masa odgovarajućeg goriva koju je obveznik sistema stavio na tržište u godini izveštavanja Mi [t]

Donja toplotna moć goriva QMdi [MJ/kg]

Količina energije goriva koju je obveznik sistema stavio na tržište u godini izveštavanja EGi [MJ]

1

Motorni benzin

 

43

 

2

Gasno ulje

 

43

 

 

Ukupna količina energije goriva koju je obveznik sistema stavio na tržište u godini izveštavanja
EG [MJ]

 

 

 

Ukupna količina energije biogoriva koju je obveznik sistema bio dužan da stavi na tržište u godini izveštavanja
EGi [MJ]

 

 

 

Podaci o biogorivu koje je obveznik sistema stavio u promet na tržište Republike Srbije u godini izveštavanja

j

Tip biogoriva

Masa odgovarajućeg biogoriva koju je obveznik sistema stavio na tržište u godini izveštavanja

Donja toplotna moć biogoriva QMdj [MJ/kg]

Količina energije biogoriva koju je obveznik sistema stavio na tržište u godini izveštavanja EBGj [MJ]

čija se energetska vrednost ne računa dvostruko
Mj [t](kj = 1)

čija se energetska vrednost računa dvostruko
Mj2 [t] (kj = 2)

 

Iz domaće proizvodnje

1

bioetanol

 

 

27

 

2

bio-ETBE

 

 

13

 

3

biometanol

 

 

20

 

4

bio-MTBE

 

 

7

 

5

bio-DME

 

 

28

 

6

bio-TAEE

 

 

11

 

7

biobutanol

 

 

33

 

8

biodizel

 

 

37

 

9

Fischer-Tropsch dizel

 

 

44

 

10

hidrogenizovano biljno ulje

 

 

44

 

11

čisto biljno ulje

 

 

37

 

12

biogas

 

 

50

 

 

Iz uvoza

1

bioetanol

 

 

27

 

2

bio-ETBE

 

 

13

 

3

biometanol

 

 

20

 

4

bio-MTBE

 

 

7

 

5

bio-DME

 

 

28

 

6

bio-TAEE

 

 

11

 

7

biobutanol

 

 

33

 

8

biodizel

 

 

37

 

9

Fischer-Tropsch dizel

 

 

44

 

10

hidrogenizovano biljno ulje

 

 

44

 

11

čisto biljno ulje

 

 

37

 

12

biogas

 

 

50

 

 

Ukupna količina energije biogoriva koju je obveznik sistema stavio na tržište u godini izveštavanja
EBG [MJ]

 

 

 

Udeo biogoriva koji je obveznici sistema stavio u promet na tržište Republike Srbije u godini izveštavanja
[%]

 

 

Prilog 3

 

ENERGETSKE VREDNOSTI GORIVA I BIOGORIVA KOJE SE KORISTE ZA OBRAČUN OBAVEZNOG UDELA BIOGORIVA U SAOBRAĆAJU

 

Redni broj

Energetske vrednosti derivata nafte i biogoriva

QMd -Donja toplotna moć - masena
(MJ/kg)

1

bioetanol

27

2

bio-ETBE

36 (od čega 37 % iz obnovljivih izvora)

3

biometanol

20

4

bio-MTBE

35 (od čega 22 % iz obnovljivih izvora)

5

bio-DME

28

6

bio-TAEE

38 (od čega 29 % iz obnovljivih izvora)

7

biobutanol

33

8

biodizel

37

9

Fischer-Tropsch dizel

44

10

hidrogenizovano biljno ulje

44

11

čisto biljno ulje

37

12

biogas

50

13

motorni benzin

43

14

gasno ulje

43

 

Prilog 4

 

SPISAK SIROVINA ZA PROIZVODNJU BIOGORIVA ČIJA SE ENERGETSKA VREDNOST DVOSTRUKO RAČUNA

1. Alge, ako su uzgojene na zemljištu u ribnjacima ili fotobioreaktorima.

2. Deo biomase koji odgovara mešanom gradskom otpadu, a ne sortiranom otpadu iz domaćinstava u skladu sa propisima kojima se uređuje upravljanje otpadom.

3. Biološki otpad privatnih domaćinstava podoban odvojenom prikupljanju u skladu sa propisima kojima se uređuje upravljanje otpadom.

4. Deo biomase iz industrijskog otpada koji nije pogodan za korišćenje u prehrambenom lancu za ljude ili životinje, uključujući materijale iz sektora trgovine na malo i trgovine na velike, poljoprivredno-prehrambenog sektora i sektora ribarstva i akvakulture isključujući sirovine navedene u tač. 21. i 22. ovog priloga.

5. Slama.

6. Stajnjak i kanalizacioni mulj.

7. Otpadne vode koje nastaju pri rafinaciji palminog ulja i prazni grozdovi palminog ploda.

8. Tečni kalafonijum.

9. Sirovi glicerin.

10. Bagasa (biomasa šećerne trske).

11. Komina i vinski talog.

12. Orahove ljuske.

13. Pleva.

14. Klipovi kukuruza bez zrna.

15. Deo biomase iz otpada i ostataka iz šumarstva i industrija koje se zasnivaju na šumarstvu, kao što su kora, grane, ostaci iz šumarstva koji se iz šume uklanjaju pre proredne seče i glavne seče, lišće, iglice, krošnje stabala, piljevina, sečka, crni lug, sulfitna lužina, mulj koji sadrži vlakna, lignin i tal ulje.

16. Drugi neprehrambeni celulozni materijal, pod kojim se podrazumevaju sirovine koja se uglavnom sastoje od celuloze i hemiceluloze, te imaju manji udeo lignina od lignoceluloznog materijala i uključuje: ostatak kultura za proizvodnju hrane za ljude i životinje (kao što su: slama, kukuruzne stabljike, pleva i ljuske), travnate energetske kulture s malim udelom skroba (poput: ljulja, prosa, trave Miscanthus, divovske trske, pokrovni usevi pre i nakon glavnih useva), industrijske ostatke (uključujući ostatke kultura za proizvodnju hrane za ljude i životinje nakon ekstrakcije biljnih ulja, šećera, skroba i proteina), te materijal od biološkog otpada.

17. Drugi lignocelulozni materijal pod kojim se, osim pilanskih i furnirskih trupaca, podrazumeva materijal koji se sastoji od lignina, celuloze i hemiceluloze, poput biomase dobijene iz šuma, drvenih energetskih kultura i šumskih industrijskih ostataka i otpada.

18. Obnovljiva tečna i gasovita goriva nebiološkog porekla namenjena za upotrebu u transportu.

19. Hvatanje i upotreba ugljenika za transport, ako je izvor energije obnovljiv.

20. Bakterija, ako je izvor energije obnovljiv.

21. Korišćeno ulje za kuvanje.

22. Masti životinjskog porekla Kategorije 1. i Kategorije 2. u skladu sa pravilnikom kojim se uređuju sporedni proizvodi životinjskog porekla.

 

Prilog 5

 

METODOLOGIJA ZA RAČUNANJE PENALA

1. Iznos penala koji obveznik sistema dužan da plati na ime količine biogoriva koju je propustio da stavi na tržište u prethodnoj godini, [RSD], izračunava se po sledećoj formuli:

gde je:

EOB - Količina energije iz biogoriva koju je obveznik sistema bio obavezan da stavi na tržište u prethodnoj godini, [MJ];

EBG - Količina energije iz biogoriva koju je obveznik sistema stavio na tržište u prethodnoj godini, [MJ];

CNK - Jedinični iznos penala koji obveznici sistema plaćaju, [RSD/MJ].

2. Jedinični iznos penala koji obveznici sistema plaćaju, [RSD/MJ], izračunava se po sledećoj formuli:

gde je:

CBG - cena biodizela, tip FAME 0°C, izračunata kao prosečna dnevna cena u prethodnoj godini na osnovu spot dnevnih cena za prethodnu godinu na berzi u Roterdamu, Nemačka - FOB, [USD/t], a koju izračunava ministarstvo na osnovu podataka koje objavljuje Reinfinitiv;

KDE - Srednji kurs evra Narodne banke Srbije na dan 30. aprila tekuće godine [RSD/USD];

Qd - Donja toplotna moć biogoriva, koja za potrebe ovog proračuna iznosi 32 000 MJ/t.