UREDBA

O AKREDITACIJI, NAČINU ANGAŽOVANJA I NAKNADAMA REALIZATORA I SPROVODILACA PROGRAMA STRUČNOG USAVRŠAVANJA U JAVNOJ UPRAVI

("Sl. glasnik RS", br. 90/2018 i 71/2019)

1. Uvodna odredba

Predmet uredbe

Član 1

Ovom uredbom uređuju se program selekcije, obuke, akreditacije i načina angažovanja predavača, mentora, kouča i drugih realizatora programa stručnog usavršavanja u javnoj upravi, kriterijumi i merila kojima se dokazuju uslovi za akreditaciju sprovodilaca programa stručnog usavršavanja u javnoj upravi, odnosno potvrđuje status akreditovane visokoškolske ustanove ili naučnoistraživačke organizacije ili javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih, iznos naknada za njihov rad, kao i oblik, način upisa i vođenja stalne liste predavača i drugih realizatora obuka i evidencije sprovodilaca obuka.

2. Program selekcije, obuke i akreditacije realizatora programa obuke

Program selekcije i akreditacije realizatora programa obuke

Član 2

Program selekcije i akreditacije realizatora programa obuke (u daljem tekstu: realizatori) obuhvata prijavu kandidata, ispitivanje i vrednovanje prijave kandidata u odnosu na uslove selekcije i odlučivanje o njegovoj prijavi.

Program iz stava 1. ovog člana sprovodi Nacionalna akademija za javnu upravu (u daljem tekstu: Nacionalna akademija).

Program obuke realizatora

Član 3

Obuka realizatora sprovodi se saglasno programu obuke predavača koji se kao oblast stručnog usavršavanja utvrđuje u opštem programu obuke - programu kontinuiranog stručnog usavršavanja, koji, donosi Vlada, a u skladu sa zakonom priprema, razvija i sprovodi Nacionalna akademija.

Uslovi selekcije realizatora

Član 4

Selekcija realizatora sprovodi se na osnovu ocene stručnog, radnog i predavačkog iskustva u predmetnoj oblasti stručnog usavršavanja za koju se kandidat prijavljuje, objavljenih radova iz relevantne stručne oblasti, provere trenerskih veština, kao i uspeha u programu obuke predavača.

U selekciji realizatora može učestvovati kandidat koja ima najmanje visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu, koje su odgovarajuće za oblast stručnog usavršavanja za koju se vrši selekcija i radno iskustvo u trajanju od najmanje pet godina na poslovima koji se odnose na oblast stručnog usavršavanja za koju se vrši selekcija.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, za oblasti stručnog usavršavanja koje su u vezi sa razvojem informatičkih veština, u selekciji realizatora može učestvovati kandidat koji ima najmanje srednje stručno obrazovanje odgovarajućeg obrazovnog profila i radno iskustvo u trajanju od najmanje pet godina na poslovima koji se odnose na oblast stručnog usavršavanja za koju se vrši selekcija.

Ispunjenost uslova u pogledu vrste i nivoa obrazovanja iz st. 2. i 3. ovog člana dokazuje se diplomom ili drugom odgovarajućom ispravom.

Radno iskustvo iz st. 2. i 3. ovog člana dokazuje se uverenjem ili drugom ispravom (sertifikat, potvrda i dr.), koje izdaje organ, odnosno poslodavac kod koga je lice u radnom odnosu ili je bilo u radnom odnosu, odnosno kod koga obavlja ili je obavljalo poslove van radnog odnosa.

Izuzetno, državni službenici i zaposleni u organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave radno iskustvo u oblasti stručnog usavršavanja dokazuju i rešenjem ili uverenjem nadležnog državnog organa, odnosno organa autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave o učešću u radu grupe koje se osnivaju posebnim aktom (projektna grupa, posebna radna grupa i sl.) u pripremi nacrta i predloga propisa iz oblasti za koju se vrši selekcija.

U selekciji realizatora mogu učestvovati kandidati koji su ostvarili predavačko iskustvo u realizaciji najmanje tri predavanja ili druga oblika sprovođenja stručnog usavršavanja utvrđenih zakonom, u periodu od 10 godina pre dana podnošenja prijave.

Predavačko iskustvo iz stava 7. ovog člana dokazuje se uverenjem ili drugom ispravom (sertifikat, potvrda i dr.), kojim nadležni organ ili drugo pravno ili fizičko lice, koje u skladu sa zakonom obavlja poslove stručnog usavršavanja, potvrđuje da je lice koje učestvuje u selekciji realizovalo predavanje ili drugi oblik sprovođenja stručnog usavršavanja utvrđen zakonom u oblasti stručnog usavršavanja za koju se vrši selekcija.

Državni službenici i zaposleni u organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave predavačko iskustvo iz stava 7. ovog člana dokazuju i uverenjem ili drugom ispravom (sertifikat, potvrda i dr.), nadležnog državnog organa, odnosno organa autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, kojim se potvrđuje da su u svojstvu predavača ili drugog realizatora programa stručnog usavršavanja učestvovali u realizaciji posebnih programa stručnog usavršavanja, programa uvođenja pripravnika u rad, programa stručnog osposobljavanja ili drugom programu stručnog usavršavanja u skladu sa posebnim propisima, kao i odgovarajućim dokazom o ostvarenom učešću u programu javne rasprave koju organizuje nadležni organ u skladu sa propisima.

Uspeh u programu obuke predavača utvrđuje se na osnovu podataka o pohađanju i ostvarenom uspehu u programu obuke predavača koji sprovodi Nacionalna akademija, odnosno drugom programu obuke predavača akreditovanom u Nacionalnoj akademiji ili priznatom programu obuke predavača u skladu sa zakonom.

Ako se ocena uspeha u programu obuke predavača vrši na osnovu dokaza o učešću u drugom programu obuke predavača akreditovanom u Nacionalnoj akademiji ili priznatom programu obuke predavača u skladu sa zakonom, ti dokazi obavezno moraju da sadrže podatak o ostvarenom uspehu.

Provera trenerskih veština predavača i drugih realizatora programa obuke vrši se ocenom modela plana obuke koji priprema kandidat za tematsku jedinicu po sopstvenom izboru iz oblasti stručnog usavršavanja za koju se vrši selekcija i dostavlja ga uz prijavu. Model plana obuke naročito sadrži naziv tematske celine, opis tematske celine, kratak opis oblika i metoda realizacije obuke, predlog materijala koji je potrebno pripremiti za potrebe realizacije obuke, spisak literature, predlog didaktičkog materijala i opreme potrebne za realizaciju obuke i vremenski raspored obuke. Provera trenerskih veština kouča i mentora vrši se ocenom modela plana obuke kouča, odnosno modela mentorskog programa obuke.

Ako kandidat za realizatora ima objavljene radove u oblasti stručnog usavršavanja za koju se vrši selekcija navode se u spisku objavljenih radova koji sadrži sledeće podatke: ime i prezime autora, ako ih je više navode se tačnim redosledom, a u slučaju velikog broja koautora, prvi i poslednji autor, broj koautora i pozicija kandidata za realizatora, naslov rada, naziv naučne ili stručne publikacije, godina izlaženja, za časopise godište i broj sveske časopisa, a za serijske publikacije broj serije, stranice od-do ili ukupan broj stranica i ISBN, a ako je rad objavljen na internetu i internet stranicu na kojoj je dostupan.

Javni poziv i prijava za akreditaciju realizatora

Član 5

Za potrebe akreditacije realizatora programa stručnog usavršavanja u javnoj upravi Nacionalna akademija, po pravilu, dva puta godišnje objavljuje javni poziv za pojedine oblasti stručnog usavršavanja utvrđene u Listi oblasti stručnog usavršavanja.

Programski savet Nacionalne akademije utvrđuje Listu oblasti stručnog usavršavanja za koje se vrši akreditacija, na osnovu akreditovanih programa stručnog usavršavanja, odnosno u skladu sa utvrđenim potrebama za stručnim usavršavanjem u javnoj upravi, odnosno na predlog organa nadležnih za donošenje posebnih programa stručnog usavršavanja u skladu sa zakonom.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Nacionalne akademije, ministarstva nadležnog za izgradnju kapaciteta i stručno usavršavanje zaposlenih u državnim organima, odnosno organima jedinica lokalne samouprave i Portalu e-Uprava.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana ostaje otvoren najmanje 30 dana od dana objavljivanja na internet stranici Nacionalne akademije i naročito sadrži: spisak oblasti stručnog usavršavanja utvrđene listom iz stava 2. ovog člana za koje se vrši akreditacija, uslove za selekciju realizatora po oblastima stručnog usavršavanja i spisak dokumentacije koja se podnosi uz prijavu.

Selekcija i akreditacija realizatora sprovodi se po prijavi kandidata na javni poziv.

Jedan kandidat može po javnom pozivu da podnese prijavu za najviše pet oblasti stručnog usavršavanja.

Kandidat prijavu, sa dokumentacijom podnosi preko portala e-Uprave.

Akreditacija stranog državljanina za realizatora

Član 6

Strani državljanin akredituje se za realizatora programa stručnog usavršavanja po prijavi koju akreditovani sprovodilac programa, odnosno korisnik programa stručnog usavršavanja neposredno podnosi Nacionalnoj akademiji.

Preduslov za akreditaciju je da strani državljanin uspešno završi program obuke koji obuhvata osnove pravnog poretka i zakonodavnog sistema Republike Srbije, organizacije, delokruga i nadležnosti državnih organa i njihovog odnosa prema drugim organima javne vlasti i imaocima javnih ovlašćenja i osnovne mere i aktivnosti iz strateških akata u oblasti stručnog usavršavanja za koju se kandiduje.

Uspešnost završene obuke iz stava 2. ovog člana dokazuje se polaganjem testa provere znanja.

Ostvareni uspeh u proveri stečenih znanja ocenjuje se ocenom:

1) "zadovoljava" - ako kandidat u testu provere znanja tačno odgovori na više od 2/3 (dve trećine) postavljenih pitanja;

2) "ne zadovoljava" - ako kandidat u testu provere znanja tačno ne odgovori na više od 2/3 (dve trećine) postavljenih pitanja.

Proveri stečenih znanja ne podležu realizatori programa koji obuhvataju procedure, sektorske politike i pravne tekovine Evropske unije.

Program obuke iz stava 2. ovog člana i test provere znanja iz stava 3. ovog člana priprema i sprovodi Nacionalna akademija u obliku obuke na daljinu (on line kurs).

3. Program selekcije i akreditacije sprovodilaca programa obuke

Prijava za akreditaciju sprovodilaca programa obuke

Član 7

Za potrebe akreditacije sprovodilaca programa obuke (u daljem tekstu: sprovodioci), Nacionalna akademija, po pravilu, dva puta godišnje objavljuje javni poziv za pojedine oblasti stručnog usavršavanja.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Nacionalne akademije, ministarstva nadležnog za izgradnju kapaciteta i stručno usavršavanje zaposlenih u državnim organima, odnosno organima jedinica lokalne samouprave i Portalu e-Uprava.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana ostaje otvoren najmanje 30 dana od dana objavljivanja na internet stranici Nacionalne akademije.

Akreditacija sprovodilaca sprovodi se po prijavi ovlašćenog lica podnosioca prijave, sa naznakom oblasti stručnog usavršavanja za koju se vrši akreditacija.

Ovlašćeno lice iz stava 4. ovog člana prijavu, sa dokumentacijom podnosi preko Portala e-Uprave.

Uslovi akreditacije sprovodilaca

Član 8

Akreditacija sprovodilaca vrši se na osnovu ocene ispunjenosti uslova u pogledu potrebnih kadrova, prostora, opreme i sredstava.

Kadrovski resursi sprovodilaca

Član 9

Sprovodilac se akredituje u oblasti stručnog usavršavanja za koju se dostave dokazi o potrebnim kadrovskim resursima.

Uz prijavu za akreditaciju dostavljaju se dokazi o ispunjenosti propisanih uslova u pogledu kadrova, i to:

1) podaci o odgovornom licu, odnosno licu ovlašćenom za zastupanje podnosioca prijave (ime i prezime, prebivalište i adresa, adresa elektronske pošte i broj mobilnog telefona);

2) podaci o realizatorima sa Stalne liste predavača i drugih realizatora programa obuka (sa IBR brojem iz Centralne evidencije program stručnog usavršavanja u javnoj upravi), odnosno iz reda zaposlenih u obrazovnim ustanovama;

3) dokaz o angažovanju realizatora iz tačke 2) ovog stava.

Dokaz iz stava 2. tačka 3) ovog člana su uverenje kojim se potvrđuje zaposlenje kod podnosioca prijave, odnosno ugovor o angažovanju akreditovanog realizatora za potrebe sprovođenja programa obuke.

Ugovor o angažovanju iz stava 3. ovog člana naročito sadrži podatke o: vrsti angažovanja (predavač, mentor, kouč i sl.), akreditaciji lica za realizatora programa obuke u Nacionalnoj akademiji (broj i datum rešenja, oblast stručnog usavršavanja za koju je akreditovan, IBR broj iz Centralne evidencije program stručnog usavršavanja u javnoj upravi i sl.), oblast stručnog usavršavanja za koju se angažuje, period za koji se ugovor zaključuje, sa odredbom o dostupnosti za realizaciju programa obuke u bilo kom trenutku, uz obaveštenje dato u razumnom roku.

Uslov u pogledu kadrova smatra se ispunjenim ako su dostavljani dokazi o angažovanju najmanje jednog realizatora iz stava 2. tačka 2) ovog člana za jednu oblast stručnog usavršavanja.

Ispunjenost uslova u pogledu kadrova utvrđuje se u oblastima stručnog usavršavanja za koje su akreditovani realizatori iz stava 2. tačka 2) ovog člana, prema podacima iz Stalne liste predavača i drugih realizatora programa obuka.

Prostor za sprovođenje programa obuke

Član 10

Uz prijavu za akreditaciju se dostavljaju dokazi o ispunjenosti propisanih uslova u pogledu prostora, i to dokaz o vlasništvu, zakupu ili korišćenju prostora, koji nije manji od 2 m? po polazniku obuke.

Dokaz iz stava 1. ovog člana treba da potvrdi korišćenje prostora za predviđenu namenu sprovođenja programa stručnog usavršavanja za najmanje 25 učesnika programa po jednoj obuci.

Oprema i sredstva potrebna za sprovođenje programa obuke

Član 11

Uz prijavu za akreditaciju dostavljaju se dokazi o ispunjenosti propisanih uslova u pogledu opreme i sredstava koji su neophodni za realizaciju programa obuke.

Dokaz iz stava 1. ovog člana je spisak opreme i sredstava, i to inventar nameštaja za prostor iz člana 10. ove uredbe, koji obezbeđuje istovremeno učešće najmanje 25 učesnika programa obuke i najmanje dva računara i jedan projektor ili tablu za prezentaciju, kao i drugu opremu i sredstva neophodnu za nesmetanu realizaciju obuke, sa njihovom tehničkom specifikacijom.

Izuzetno, za sprovođenje informatičkih obuka potrebno je istovremeno obezbediti računar za svakog polaznika obuke.

Potvrđivanje statusa akreditovanog sprovodioca programa stručnog usavršavanja u javnoj upravi za akreditovane visokoškolske ustanove ili naučnoistraživačke organizacije, odnosno javno priznate organizatore aktivnosti obrazovanja odraslih

Član 12

Za potrebe potvrđivanja statusa akreditovanog sprovodioca za akreditovane visokoškolske ustanove, naučnoistraživačke organizacije i javno priznate organizatore aktivnosti obrazovanja odraslih, Nacionalna akademija, po pravilu, dva puta godišnje objavljuje javni poziv za pojedine oblasti stručnog usavršavanja.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Nacionalne akademije, ministarstva nadležnog za izgradnju kapaciteta i stručno usavršavanje zaposlenih u državnim organima, odnosno organima jedinica lokalne samouprave i Portalu e-Uprava.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana ostaje otvoren najmanje 30 dana od dana objavljivanja na internet stranici Nacionalne akademije.

Visokoškolskim ustanovama, naučnoistraživačkim organizacijama i javno priznatim organizatorima aktivnosti obrazovanja odraslih potvrđuje se status sprovodioca prema podacima iz akta o akreditaciji, po prijavi na javni poziv iz stava 1. ovog člana za oblasti stručnog usavršavanja, uz koji se podnosi dokaz o akreditaciji visokoškolske ustanove ili naučnoistraživačke organizacije, odnosno dokazom o statusu javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih.

Ispunjenost kadrovskih uslova

Član 13

Ustanove, organizacije i organizatori aktivnosti obrazovanja odraslih iz člana 12. ove uredbe dokazuju ispunjenost kadrovskih uslova dostavljanjem dokaza o radnom angažovanju zaposlenih u oblastima stručnog usavršavanja u kojima se vrši akreditacija i to najviše za tri oblasti stručnog usavršavanja po zaposlenom.

Oblasti stručnog usavršavanja utvrđuje se na osnovu podataka o užoj naučnoj oblasti u kojoj lica iz stava 1. ovog člana obavljaju nastavu, odnosno ostvaruju delatnost u ustanovi, organizaciji i kod organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih iz člana 12. ove uredbe, u kojoj su radno angažovani.

Dokazi iz stava 1. ovog člana su, naročito, akt o raspoređivanju na odgovarajuću nastavno-naučnu jedinicu (katedra, departman ili sl.), odnosno unutrašnju jedinicu (zavod, odeljenje ili sl.), kao i drugi dokazi o angažovanju u određenim užim naučnim oblastima, studijskim programima ili programima obrazovanja odraslih.

Prostor, oprema i sredstva za realizaciju programa

Član 14

Ustanove, organizacije i organizatori aktivnosti obrazovanja odraslih iz člana 12. ove uredbe programe obuke sprovode u svojim službenim prostorijama i korišćenjem svoje opreme i sredstava koji su neophodni za realizaciju programa.

Domašaj primene pojedinih odredaba

Član 15

Na ustanove, organizacije i organizatore aktivnosti obrazovanja odraslih iz člana 12. ove uredbe ne primenjuje se obaveza provere ispunjavanja uslova u pogledu prostora za sprovođenje obuka iz člana 10. ove uredbe, kao i uslovi u pogledu opreme i sredstava za sprovođenje obuka iz člana 11. ove uredbe.

Evidencija

Član 16

Ustanove, organizacije i organizatori aktivnosti obrazovanja odraslih iz člana 12. ove uredbe upisuju se u Evidenciju sprovodilaca obuka.

4. Način angažovanja realizatora i naknade za njihov rad

Interni konkurs za angažovanje akreditovanih realizatora za tematske celine u oblastima stručnog usavršavanja

Član 17

Angažovanje realizatora programa obuke za tematske celine oblasti stručnog usavršavanja za koju su akreditovani vrši se putem internog konkursa i to Nacionalna akademija za programe obuke koje ona sprovodi, a drugi korisnici za programe obuke koje samostalno sprovode.

Na internom konkursu ispituje se i ocenjuje model plana obuke za tematsku celinu oblasti stručnog usavršavanja za koju se vrši angažovanje, koji podnosi akreditovani realizator.

Interni konkurs za angažovanje realizatora za pojedinačne tematske celine oblasti stručnog usavršavanja sprovodi se najmanje jednom godišnje.

Interni konkurs pokreće se pozivom koji se dostavlja elektronskim putem realizatorima koji su akreditovani u Nacionalnoj akademiji i upisani u Stalnu listu predavača i drugih realizatora programa obuka prema oblasti stručnog usavršavanja za koju se vrši angažovanje.

Rok za podnošenje prijava akreditovanih realizatora je 15 dana, od dana pokretanja internog konkursa.

Ako na internom konkursu za određenu tematsku celinu nema podnetih prijava Nacionalna akademija može, za tu tematsku celinu, neposredno angažovati akreditovanog realizatora upisanog u Stalnu listu predavača i drugih realizatora programa obuka, prvenstveno iz reda državnih službenika i zaposlenih u organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, uzimajući u obzir relevantnost oblasti njegovog rada za tematsku celinu za koju se angažuje i vrednovanje prethodno sprovedenih obuka.

Za programe obuke koji se ne finansiraju iz budžeta Republike Srbije, budžeta autonomne pokrajine, budžeta jedinice lokalne samouprave ili finansijskog plana drugih organa i organizacija iz člana 2. stav 1. Zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, o načinu i uslovima angažovanja akreditovanih realizatora samostalno odlučuje korisnik programa stručnog usavršavanja.

Ograničenje za prijavu

Član 18

Realizator može da se prijavi za više tematskih celina u okviru oblasti stručnog usavršavanja za koju je akreditovan.

Model plana obuke

Član 19

Realizator podnosi model plana obuke za svaku tematsku jedinicu za koju se prijavljuje.

Model plana obuke, odnosno model plana koučinga, odnosno model mentorskog programa naročito sadrži elemente uređene u članu 4. stav 12. ove uredbe.

Nacionalna akademija može da organizuje simulaciju predavanja u tematskoj celini iz internog konkursa za koju se realizatori programa obuke prijavljuju, na način utvrđen internim konkursom.

Model plana obuke, model plana koučinga, model mentorskog programa, odnosno simulacije iz st. 1. i 2. ovog člana ocenjuje komisija koju imenuje direktor Nacionalne akademije kada je korisnik programa Nacionalna akademija, odnosno komisija koju imenuje rukovodilac korisnika programa za programe koje on samostalno sprovodi.

Vrednovanje modela plana obuke, modela plana koučinga i modela program mentorstva, odnosno simulacije iz st. 1. i 2. ovog člana vrši se bodovanjem, i to:

1) "ne zadovoljava" - 1 bod;

2) "minimalno zadovoljava" - 2 boda;

3) "osrednje zadovoljava" - 3 boda;

4) "zadovoljava na visokom nivou" - 4 boda.

Na osnovu ostvarenih bodova sačinjava se rang lista realizatora prijavljenih na internom konkursu.

Redosled angažovanja akreditovanih realizatora

Član 20

Akreditovani realizator koji je ostvario najveći broj bodova u tematskoj celini stiče pravo prvenstva prilikom angažovanja za realizatora obuke.

Ako više akreditovanih realizatora ima isti broj bodova, prednost prilikom angažovanja imaju realizatori iz reda državnih službenika, odnosno zaposlenih u organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

U slučaju sprečenosti realizatora da se odazove pozivu za angažovanje, poziva se naredni akreditovan realizator sa utvrđene rang liste.

Ako akreditovani realizator prvi put učestvuje u internom konkursu njegovo angažovanje se vrši na osnovu vrednovanja modela plana obuke, modela plana koučinga, odnosno modela mentorskog programa i/ili simulacije predavanja, a na svakom sledećem internom konkursu i na osnovu vrednovanja prethodno sprovedenih obuka, vodeći računa o ravnomernom angažovanju svih akreditovanih realizatora za oblast stručnog usavršavanja za koju se vrši angažovanje.

Ugovor o angažovanju

Član 21

Po okončanju internog konkursa za angažovanje akreditovanog realizatora, korisnik programa i realizator programa zaključuju ugovor o angažovanju.

Ugovorom o angažovanju bliže se uređuju svi elementi od značaja za realizaciju obuke, priprema za realizaciju obuke, izradu ulaznih i izlaznih testova i dužina trajanja obuke planirana programom.

Način utvrđivanja, obračun i isplata naknada za rad akreditovanih realizatora

Član 22

Realizatorima obuke pripada naknada za sat realizovane obuke u neto iznosu, i to:

1) predavačima - 1.800 dinara;

2) mentorima - 2.500 dinara;

3) koučima - 3.000 dinara;

4) drugim realizatorima programa obuke - 1.800 dinara.

Kao sat obuke računa se 60 minuta obuke bez pauza, a dan obuke podrazumeva maksimalno šest sati efektivnog angažovanja realizatora bez pauze.

Naknada za pripremu obuke

Član 23

Realizatoru se, po pravilu, obračunava naknada za pripremu prve obuke što podrazumeva pripremu prezentacije, vežbi i drugog materijala za učesnike obuke.

Ukoliko se program bitno izmeni ili stalna programska komisija obrazovana za predmetnu oblast stručnog usavršavanja ukaže na potrebu dopune materijala iz stava 1. ovog člana, realizatoru će se obračunati naknada za pripremu obuke.

Naknada za pripremu obuke se obračunava neto u iznosu polovine naknade za planiranu realizaciju obuke, odnosno u neto iznosu predviđenim u programu stručnog usavršavanja.

Naknada za pripremu ulaznih i izlaznih testova

Član 24

Realizatoru se obračunava naknada za pripremu ulaznih i izlaznih testova, kada je to predviđeno programom obuke, kao i naknada za sprovođenje testiranja polaznika.

Naknada za pripremu testova obračunava se u neto iznosu od četiri sata efektivne obuke.

Naknada za sprovođenje testiranja obračunava se u neto iznosu od četiri sata efektivne obuke.

Onlajn obuke

Član 24a

U slučaju onlajn obuke, priprema podrazumeva pripremu pisanog materijala (lekcija, prezentacija i vežbi), kao i snimanje audio i video materijala za održavanje obuke.

Realizatoru onlajn obuke za realizaciju aktivnosti iz stava 1. ovog člana pripada fiksna naknada u iznosu 30 sati efektivne obuke, odnosno u neto iznosu predviđenom u programu stručnog usavršavanja.

Realizatoru onlajn obuke ne pripada naknada za realizovanu obuku.

Realizatoru onlajn obuke ne pripada naknada za pripremu i sprovođenje testova u kojima su pitanja zatvorenog tipa.

Realizatoru onlajn obuke pripada naknada u neto iznosu od četiri sata efektivne obuke za sprovođenje testova u kojima su pitanja otvorenog ili esejskog tipa.

Naknada troškova

Član 25

Ako realizator sprovodi obuku van mesta svog prebivališta pripada mu naknada troškova prevoza, smeštaja i ishrane, u skladu sa uredbom kojom se uređuje naknada troškova službenog putovanja u zemlji za državne službenike i nameštenike, izuzev dnevnica.

Troškovi službenog putovanja realizatoru se isplaćuju na osnovu obračuna putnih troškova, uz koji se prilažu odgovarajući dokazi o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak kao i računi za ostale troškove), a koji se podnose u roku od tri dana od dana kad je službeno putovanje završeno.

Realizatoru se može isplatiti akontacija u visini procenjenih troškova iz stava 1. ovog člana.

Izveštaj o aktivnostima i naknadi

Član 26

Naknada se obračunava na osnovu izveštaja o aktivnostima realizovane obuke, odnosno mentorstva, koučinga ili drugog oblika sprovođenja stručnog usavršavanja.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana smatra se osnovom za isplatu ukoliko je overen od strane ovlašćenog lica korisnika programa.

Ovlašćeno lice korisnika overava i obračun putnih troškova iz člana 25. stav 2. ove uredbe.

Samostalno utvrđivanje naknade

Član 27

Za programe stručnog usavršavanja koji se ne finansiraju iz budžeta Republike Srbije, budžeta autonomne pokrajine, budžeta jedinice lokalne samouprave ili finansijskog plana drugih organa i organizacija iz člana 2. stav 1. Zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, o iznosu naknade za rad realizatora samostalno odlučuje sprovodilac programa stručnog usavršavanja.

5. Oblik, način upisa i vođenja stalne liste predavača i drugih realizatora obuka i evidencije sprovodilaca obuka

Stalna lista predavača i drugih realizatora obuka
i Evidencija sprovodilaca obuka

Član 28

Nacionalna akademija vrši upis akreditovanih realizatora u Stalnu listu predavača i drugih realizatora obuka (u daljem tekstu: Stalna lista realizatora) na osnovu konačnog rešenja o akreditaciji, kao i sve promene podataka koji su upisani u Stalnu listu realizatora, na osnovu konačnog rešenja o promeni podataka.

Na način uređen stavom 1. ovog člana vrši se upis podataka o akreditaciji sprovodioca i potvrđivanju statusa akreditovanog sprovodioca, odnosno promeni podataka u Evidenciju sprovodilaca obuka.

Stalna lista realizatora i Evidencija sprovodilaca obuka su javne evidencije koje se vode u elektronskom obliku, kao baza podataka o akreditovanim realizatorima, odnosno sprovodiocima programa obuka u okviru dokumentaciono informacionog sistema Nacionalne akademije.

Baza podataka iz stava 3. ovog člana je interoperabilno povezana sa Centralnom evidencijom programa stručnog usavršavanja u javnoj upravi, koju vodi Nacionalna akademija.

Na način upisa i vođenja Stalne liste realizatora i Evidencije sprovodilaca obuka shodno se primenjuju odredbe propisa koji uređuje Centralnu evidenciju programa stručnog usavršavanja u javnoj upravi.

Obaveštavanje o promeni podataka upisanih u Stalnu listu realizatora i Evidenciju sprovodilaca obuka

Član 29

Akreditovani realizator, odnosno sprovodilac, dužan je da obavesti Nacionalnu akademiju o svim promenama koje su od značaja za status akreditovanog realizatora, odnosno akreditovanog sprovodioca obuke.

Rok za dostavljanje obaveštenja i dokaza o nastalim promena iz stava 1. ovog člana je 8 dana od dana nastanka promene.

Akreditovani realizator, odnosno sprovodilac je dužan da, tokom trajanja uslova akreditacije, na zahtev Nacionale akademije dostavi dokaze u vezi sa podacima upisanim u Stalnu listu realizatora, odnosno Evidenciju sprovodilaca obuke.

6. Usluge elektronske uprave

Elektronsko upravno postupanje

Član 30

Radi podnošenja prijave u elektronskom obliku i elektronskog upravnog postupanja i elektronske komunikacije u vezi sa postupkom selekcije, akreditacije i angažovanja realizatora i sprovodilaca, Nacionalna akademija u okviru dokumentaciono informacionog sistema, uspostavlja softversko rešenje koje na jednom mestu omogućava elektronsko upravno postupanje, odnosno postupanje u upravnim stvarima elektronskim putem.

7. Prelazne i završne odredbe

Zadržavanje statusa

Član 31

Lica koja su, po propisima koji su se primenjivali do dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima ("Službeni glasnik RS", broj 94/17) i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave ("Službeni glasnik RS", broj 113/17), odlukom nadležnog organa, stekla status lica koja sprovode programe, odnosno status realizatora programa (predavača, mentora, kouča i sl.) i akreditovana ili na drugi način ovlašćena da učestvuju u sprovođenju, odnosno realizaciji programa i koja se nalaze na postojećim listama lica ovlašćenih za sprovođenje, odnosno realizaciju programa, koje vode nadležni organi, zadržavaju stečeni status i nastavljaju da sprovode, odnosno realizuju programe na kojima jesu ili na kojima budu angažovani, dok ne budu akreditovani i upisani u Stalnu listu realizatora, odnosno Evidenciju sprovodilaca obuka, u skladu sa odredbama ove uredbe.

Lica iz stava 1. ovog člana upisuju se u Stalnu listu realizatora i Evidenciju sprovodilaca obuka, na osnovu podataka o stečenom statusu iz evidencija koje su vodili nadležni organi do stupanja na snagu zakona iz stava 1. ovog člana.

Lica iz stava 1. ovog člana koja nisu podnela prijavu ili ne budu akreditovana za realizatora, odnosno sprovodioca u skladu sa ovom uredbom, u rokovima utvrđenim zakonima iz stava 1. ovog člana, brišu se iz Stalne liste realizatora, odnosno Evidencije sprovodilaca obuka.

Prvi javni poziv

Član 32

Za selekciju i akreditaciju predavača, drugih realizatora i sprovodilaca programa u skladu sa ovom uredbom Nacionalna akademija raspisaće javni poziv u roku od 60 dana od dana donošenja ove uredbe.

Javni poziv oglašava se u službenom glasilu Republike Srbije, odnosno na zvaničnoj internet stranici Nacionalne akademije.

Stupanje na snagu

Član 33

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".