PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA POSEBNIH PARKIRALIŠTA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA ZA POVLAŠĆENE KORISNIKE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 46/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i način na koji pojedini korisnici (stanari, porodice sa troje i više dece, osobe sa invaliditetom i korisnici poslovnih prostora) mogu da koriste posebna parkirališta na teritoriji Grada Novog Sada, kao povlašćeni korisnici.

Član 2

Povlašćeni korisnici iz člana 1. ovog pravilnika, mogu da koriste posebna parkirališta na osnovu povlašćene parking-karte koju izdaje Javno komunalno preduzeće "Parking servis" Novi Sad (u daljem tekstu: Preduzeće), u skladu sa Odlukom o promeni cena parkiranja, uklanjanja motornih vozila i postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila, koju po prethodno pribavljenoj saglasnosti Gradskog veća Grada Novog Sada donosi Nadzorni odbor Preduzeća.

Član 3

Preduzeće izdaje povlašćenu parking-kartu:

1. Stanaru koji ima prebivalište u ulici u kojoj se nalazi posebno parkiralište, odnosno u pešačkoj zoni, i putničko vozilo u vlasništvu.

Uz zahtev za izdavanje povlašćene parking-karte, stanar podnosi Preduzeću uverenje o prebivalištu i fotokopiju saobraćajne dozvole za putničko vozilo u vlasništvu.

2. Porodici sa troje i više dece koja ima prebivalište u ulici u kojoj se nalazi posebno parkiralište, odnosno u pešačkoj zoni, i jedno putničko vozilo u vlasništvu.

Uz zahtev za izdavanje povlašćene parking-karte za porodicu, Preduzeću se podnosi: uverenje o prebivalištu, izvod iz matične knjige rođenih za svako dete i fotokopija saobraćajne dozvole za putničko vozilo.

3. Korisniku poslovnog prostora - preduzetniku ili drugom pravnom licu koji ima poslovni prostor u vlasništvu ili u zakupu u ulici u kojoj se nalazi posebno parkiralište, odnosno u pešačkoj zoni, za jedno putničko vozilo u vlasništvu.

Uz zahtev za izdavanje povlašćene parking-karte, korisnik poslovnog prostora - preduzetnik ili drugo pravno lice, podnosi Preduzeću fotokopiju ugovora o kupoprodaji ili zakupu poslovnog prostora i fotokopiju saobraćajne dozvole za putničko vozilo.

4. Članu zajedničkog domaćinstva osobe sa invaliditetom, odnosno osobi sa invaliditetom, na osnovu akta gradske uprave nadležne za socijalnu i dečju zaštitu o ispunjenosti uslova.

Član 4

Povlašćena parking-karta važi samo za posebna parkirališta za koja je izdata.

Povlašćena parking-karta za osobe sa invaliditetom iz člana 3. tačka 4. ovog pravilnika, važi na parking-mestima određenim za osobe sa invaliditetom.

Član 5

Donošenjem ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja posebnih parkirališta za povlašćene korisnike ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 2/08).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".