PRAVILNIK
O NAČINU PAKOVANJA, OZNAČAVANJA I PREVOZA LJUDSKIH ORGANA

("Sl. glasnik RS", br. 73/2019)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način pakovanja, označavanja i prevoza ljudskih organa u okviru nacionalne i međunarodne saradnje.

Član 2

Svi zdravstveni radnici koji učestvuju u postupcima pripreme i procene podobnosti davaoca, nabavci, uzimanju, testiranju i presađivanju ljudskih organa preduzimaju sve mere za osiguranje kvaliteta i bezbednosti organa za presađivanje.

Pakovanje i označavanje ljudskih organa

Član 3

Tim za uzimanje ljudskih organa obezbeđuje prevoz ljudskih organa, sve potrebne materijale za pakovanje i označavanje ljudskih organa, epruvete za biološke uzorke, rastvore, kao i transportne kontejnere.

Ljudski organ se potapa u adekvatan rastvor i čuva se u dvostrukom ili trostrukom sterilnom pakovanju.

Materijal pakovanja je inertan, nepropustljiv i sterilan, u cilju očuvanja kvaliteta ljudskih organa u toku prevoza.

Sav materijal za pakovanje je licenciran za svoju namenu, uključujući održavanje temperature unutar određenog raspona tokom određenog vremena.

Spoljni kontejner treba da obezbedi toplotnu izolaciju i izrađen je od čvrstog otpornog materijala, kroz koji ne može da ističe sadržaj, koji trpi udarce, promene pritiska i druge moguće uslove tokom prevoza ljudskih organa.

Na prikupljene organe za presađivanje stavljaju se nalepnice sa svim potrebnim podacima, čime se čuva anonimnost davaoca.

Pre puštanja ljudskih organa u transport, obavezno se proverava sadržaj paketa i obezbeđuje prisutnost svih relevantnih informacija i dokumentacije, zajedno sa adekvatnim nalepnicama.

Kontejneri za prevoz ljudskih organa označavaju se sledećim podacima:

1) identifikacija zdravstvene ustanove za darivanje ljudskih organa, odnosno ustanove davaoca ljudskog organa, što uključuje adresu i telefonske kontakte,

2) identifikacija centra za presađivanje ljudskih organa, što uključuje adresu i telefonske kontakte,

3) oznaka "LJUDSKI ORGAN", i vrsta organa, uz natpis "RUKOVATI S OPREZOM",

4) preporučeni uslovi prevoza ljudskih organa, što uključuje uputstva o odgovarajućoj temperaturi i položaju kontejnera.

Ljudski organi u prilogu sadrže "DONOR INFO", u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje način procene podobnosti davaoca ljudskih organa i podobnosti ljudskih organa, kao i izveštaj o uzetom ljudskom organu.

Centar za presađivanje ljudskih organa pre svakog presađivanja ljudskog organa proverava da li je sprovedena procena podobnosti davaoca ljudskih organa i podobnosti ljudskih organa, kao i da li su ispunjeni uslovi očuvanja i prevoza dostavljenih ljudskih organa.

Prevoz ljudskih organa

Član 4

Vreme prevoza ljudskih organa obavlja se u najkraćem mogućem vremenskom roku u cilju očuvanja njihovog kvaliteta i funkcionalnosti.

Za organizaciju odgovarajućeg prevoza ljudskih organa odgovoran je tim za uzimanje ljudskih organa koji uzima ljudske organe, u koordinaciji sa Upravom za biomedicinu, u skladu sa zakonom.

Sve zdravstvene ustanove, odnosno pravna lica koja učestvuju u prevozu ljudskih organa obezbeđuju primenu odgovarajućih standardnih operativnih postupaka i primenu standarda za prevoz bioloških uzoraka kojima se garantuje kvalitet ljudskih organa za presađivanje za vreme prevoza, kao i prihvatljivo vreme prevoza.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".