PRAVILNIK

O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA BIOGORIVA I BIOTEČNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 73/2019)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi koje moraju da ispunjavaju biogoriva i biotečnosti, koja se stavljaju na tržište Republike Srbije, kao i način ocenjivanja usaglašenosti biogoriva i biotečnosti.

Član 2

Pojedini izrazi koji se upotrebljavaju u ovom pravilniku, a nisu njime definisani, imaju značenje definisano propisima kojima se uređuje oblast energetike.

Član 3

Biogoriva u smislu ovog pravilnika su:

1) bioetanol;

2) bio-ETBE;

3) bio-MTB;

4) biodizel;

5) hidrogenizovano biljno ulje.

Biotečnost u smislu ovog pravilnika je bio gasno ulje ekstra lako.

Član 4

Bioetanol u smislu ovog pravilnika je etanol proizveden iz biomase, koji se koristi za namešavanje bezolovnih motornih benzina, u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN 228.

Član 5

Bio-ETBE u smislu ovog pravilnika je etil-tercijarni-butil-etar proizveden od bioetanola, koji se koristi za namešavanje bezolovnih motornih benzina, u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN 228.

Član 6

Bio-MTBE u smislu ovog pravilnika je metil-tercijarni-butil-etar proizveden od biometanola, koji se koristi za namešavanje bezolovnih motornih benzina, u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN 228.

Član 7

Biodizel u smislu ovog pravilnika je metil-estar masnih kiselina BIODIZEL B100, proizveden iz biomase, koji se koristi za namešavanje gasnog ulja:

1) EVRO DIZEL, u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN 590;

2) dizel gorivo GASNO ULJE 0,1, u skladu sa propisom kojim se uređuju zahtevi za tečna goriva naftnog porekla.

Član 8

Hidrogenizovano biljno ulje u smislu ovog pravilnika je biljno ulje termohemijski obrađeno vodonikom HVO, koje se koristi za namešavanje gasnog ulja:

1) EVRO DIZEL u odnosu koji obezbeđuje da je namešano gasno ulje u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN 590;

2) dizel gorivo GASNO ULJE 0,1, u odnosu koji obezbeđuje da je namešano gasno ulje u skladu sa propisom kojim se uređuju zahtevi za tečna goriva naftnog porekla.

Član 9

Biotečnost bio gasno ulje ekstra lako u smislu ovog pravilnika je metil-estar masnih kiselina BIO EKSTRA LAKO BEL-100, proizveden iz biomase, koja se koristi u energetske svrhe i to:

1) kao energetsko gorivo u uređajima za zagrevanje projektovanim ili prilagođenim za ovu vrstu goriva, u koncentraciji od 100%;

2) za namešavanje gasnog ulja ekstra lako EVRO EL u odnosu koji obezbeđuje da je namešano gasno ulje u skladu sa zahtevima propisa kojim se uređuju tečna goriva naftnog porekla.

II TEHNIČKI I DRUGI ZAHTEVI

Član 10

Bioetanol iz člana 4. ovog pravilnika mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS EN 15376.

Član 11

BIODIZEL B100 iz člana 7. ovog pravilnika mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS EN 14214.

Član 12

BIO EKSTRA LAKO BEL-100 iz člana 9. ovog pravilnika mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS EN 14214.

BIO-EKSTRA LAKO BEL-100 iz člana 9. tačka 1) ovog pravilnika mora da zadovolji, u zavisnosti od klimatskih uslova, sledeći zahtev za tačku filtrabilnosti (CFPP):

Sezona

Datum

Tačka filtrabilnosti, CFPP (°C, najviše)

Metoda

Leto

1. april - 31. avgust

0

SRPS EN 116

SRPS EN 16329

Zima

1. septembar - 31. mart

-10

 

III OCENJIVANJE USAGLAŠENOSTI I ISPRAVE KOJE PRATE PROIZVOD

Član 13

Za biogoriva i biotečnost koja se na tržište Republike Srbije stavljaju iz domaće proizvodnje proizvođač izdaje Deklaraciju o usaglašenosti proizvoda (u daljem tekstu: Deklaracija) sa zahtevima iz čl. 10-12. ovog pravilnika.

Deklaracija iz stava 1. ovog člana izdaje se na osnovu Izveštaja o ispitivanju koje sprovodi telo za ocenjivanje usaglašenosti, koje je imenovano od strane ministra nadležnog za poslove energetike, u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i posebnim propisom donetim na osnovu tog zakona, kojim se propisuje način imenovanja tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Ako proizvođač iz stava 1. ovog člana ima u svom sastavu akreditovano telo za ispitivanje, u tom slučaju Izveštaj o ispitivanju, umesto imenovanog tela za ocenjivanje usaglašenosti, može da izda to akreditovano telo.

Član 14

Postupak ocenjivanja usaglašenosti biogoriva i biotečnosti sa zahtevima iz čl. 10-12. ovog pravilnika sprovodi imenovano telo za ocenjivanje usaglašenosti i na osnovu Izveštaja o ispitivanju izdaje Potvrdu o usaglašenosti biogoriva i biotečnosti (u daljem tekstu: Potvrda) sa zahtevima ovog pravilnika.

Član 15

Da bi bilo imenovano za sprovođenje ocenjivanja usaglašenosti - ispitivanje iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da ispuni sledeće uslove:

1) telo za ocenjivanje usaglašenosti, njegov direktor, odnosno članovi izvršnog odbora direktora ili članovi upravnog odbora tog tela, kao i zaposlena i druga angažovana lica (u daljem tekstu: lica) odgovorna za sprovođenje ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa ovim pravilnikom ne mogu biti zastupnici proizvođača ili subjekata koji se bave trgovinom biogoriva i biotečnosti, što ne isključuje mogućnost razmene tehničkih informacija;

2) telo za ocenjivanje usaglašenosti kao i njegova lica dužna su da sprovode ocenjivanje usaglašenosti sa najvišim stepenom profesionalnog integriteta i tehničke osposobljenosti i ne smeju biti izloženi bilo kakvim pritiscima, niti biti u konfliktu interesa, posebno finansijskih, koji bi mogli uticati na njihovu ocenu ili rezultate ispitivanja, posebno od strane lica ili grupe lica koje su zainteresovane za rezultate ocenjivanja usaglašenosti;

3) telo za ocenjivanje usaglašenosti mora raspolagati licima sa tehničkim znanjem, kao i dovoljnim i odgovarajućim iskustvom za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti;

4) telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da ima odgovarajuću opremu za ispitivanja u zavisnosti od zahteva sadržanih u srpskim standardima iz čl. 10-12. ovog pravilnika;

5) lica koja vrše ocenjivanje usaglašenosti biogoriva i biotečnosti moraju biti nepristrasna i zarada, odnosno nagrada lica ne može da zavisi od broja obavljenih ispitivanja, niti od rezultata takvih ispitivanja;

6) telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da ima odgovarajući opšti akt kojim će biti propisan postupak za obavljanje poslova ocenjivanja usaglašenosti, uključujući i postupak odlučivanja po prigovorima na rad tog tela i donete odluke;

7) telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu;

8) lica tela za ocenjivanje usaglašenosti dužna su da čuvaju kao poslovnu tajnu sve informacije koje dobiju prilikom obavljanja poslova ocenjivanja usaglašenosti, u skladu sa svojim opštim aktom o poslovnoj tajni, ovim pravilnikom i drugim propisima.

Član 16

Uzimanje uzoraka biogoriva i biotečnosti vrši se u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN ISO 3170 i SRPS EN ISO 3171.

Član 17

Uzimanje uzoraka biogoriva i biotečnosti za potrebe izrade Izveštaja o ispitivanju radi izdavanja Deklaracije odnosno Potvrde vrši se iz rezervoara u skladištima energetskih subjekata koja imaju licencu za obavljanje energetske delatnosti proizvodnje biogoriva, proizvodnje biotečnosti i trgovine naftom, derivatima nafte, biogorivima i komprimovanim prirodnim gasom.

Član 18

Deklaracija odnosno Potvrda sadrže:

1) poslovno ime, odnosno ime ili naziv i adresu sedišta proizvođača ili uvoznika;

2) naziv proizvoda;

3) količinu, broj i datum pojedinačne otpremnice odnosno carinske deklaracije za biogoriva i biotečnosti koja se na tržište Republike Srbije stavljaju iz uvoza;

4) naziv države u kojoj je proizvod proizveden;

5) broj i datum Izveštaja o ispitivanju i podatke o imenovanom ili akreditovanom telu koje ga je izdalo;

6) naziv tehničkog propisa na osnovu koga je ocenjena usaglašenost predmetnog proizvoda, uključujući i broj "Službenog glasnika Republike Srbije" u kome je taj propis objavljen;

7) podatke o primenjenim standardima na koje se ovaj pravilnik poziva, a u odnosu na koje se izjavljuje da postoji usaglašenost;

8) identifikaciju i potpis ovlašćenog lica, odgovornog za izdavanje Deklaracije odnosno Potvrde u ime proizvođača ili imenovanog tela za ocenjivanje usaglašenosti;

9) mesto i datum izdavanja Deklaracije odnosno Potvrde.

Obavezni prilog Deklaracije odnosno Potvrde je Izveštaj o ispitivanju.

Proizvođač odnosno imenovano telo za ocenjivanje usaglašenosti dužni su da čuvaju Deklaraciju odnosno Potvrdu, kao i Izveštaj o ispitivanju najmanje pet godina od dana izdavanja.

Član 19

Prilikom stavljanja na tržište Republike Srbije biogoriva i biotečnosti mora da prati:

1) otpremnica;

2) Deklaracija odnosno Potvrda;

3) Izveštaj o ispitivanju;

4) Izjava o proizvodu;

5) druga akta u skladu sa posebnim propisima.

Izuzetno, za biogoriva iz člana 3. tač. 2), 3) i 5) ovog pravilnika umesto dokumentacije iz tač. 2) i 3) ovog člana, biogorivo mora da prati akt proizvođača o kvalitetu.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Danom primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva bioporekla ("Službeni list SCG", broj 23/06).

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2020. godine.