ODLUKA

O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU GRADA NOVOG SADA, REPUBLIKA SRBIJA I GRADA SEN LU LA FORE, REPUBLIKA FRANCUSKA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 47/2019)

Član 1

Ovom odlukom Grad Novi Sad, Republika Srbija, uspostavlja saradnju sa Gradom Sen Lu la Fore, Republika Francuska, na osnovama uzajamnog poverenja i ravnopravnosti, u sferi delatnosti koje su od obostranog interesa za dva naroda.

Član 2

Grad Novi Sad i Grad Sen Lu la Fore uspostaviće saradnju u oblasti kulture, ekonomije, obrazovanja, ekologije, socijalne politike, informacionih tehnologija, turizma i sporta.

Član 3

Gradonačelnik Grada Novog Sada i Gradonačelnik Grada Sen Lu la Fore potpisaće Sporazum, koji je sastavni deo ove odluke.

Član 4

Sredstva za finansiranje saradnje obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a objaviće se po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije.

 

* * *

1. Grad Novi Sad (Republika Srbija), koga zastupa Gradonačelnik Grada Novog Sada i
2. Grad Sen Lu la Fore (Republika Francuska), koga zastupa Gradonačelnica Grada Sen Lu la Fore, (u daljem tekstu: Strane)

U ________________________________ godine, zaključuju

SPORAZUM O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU
GRADA NOVOG SADA I GRADA SEN LU LA FORE

Strane potpisnice, na osnovu Pisma o namerama za uspostavljanje saradnje, potpisanog 10. oktobra 2016. godine u Seržiju, Republika Francuska, izražavaju spremnost i zainteresovanost za dalju promociju i produbljivanje uzajamnih odnosa i saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Tačka 1.

Strane potpisnice će uspostavljati i razvijati partnerske odnose na osnovu uzajamnosti i ravnopravnosti u sferi delatnosti koje su od obostranog interesa, i to u oblasti: ekonomije, privrede, kulture, obrazovanja, sa posebnim akcentom na visoko obrazovanje, ekologije, socijalne politike, kao i u oblastima informacionih tehnologija, turizma i sporta.

Tačka 2.

Privreda

Strane potpisnice podržavaće lokalne kompanije u uspostavljanju bilateralne saradnje, a pomagaće i razvoj malih i srednjih preduzeća, zajednička ulaganja, obrazovanje organizacija sa učešćem u investiranju, organizovanje sajmova, prezentacija i seminara,

Radi stvaranja i realizacije zajedničkih projekata, prvenstveno iz oblasti privrede i stvaranja povoljnog investicionog ambijenta, Strane potpisnice će raditi na uspostavljanju odnosa na nivou privrednih komora, kao i u oblasti turizma.

Tačka 3.

Obrazovanje

Strane potpisnice radiće na stvaranju uzajamnih veza na nivou univerziteta, kako međusobnom razmenom iskustava, tako i konkretnom razmenom profesora i studenata, uključujući i podršku učešća u evropskim programima i projektima.

Tačka 4.

Sport i kultura

Strane potpisnice će pružati pomoć u međusobnom razvoju u sportskoj i kulturnoj sferi, a naročito nakon izbora Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine, održavanjem kulturnih i sportskih manifestacija, kao što su izložbe, koncerti, festivali i razna sportska takmičenja.

Tačka 5.

Socijalna politika

U cilju podizanja nivoa kvaliteta života građana, Strane potpisnice će pružati pomoć u socijalnom umrežavanju ustanova, organizacija i udruženja u oblasti socijalne politike, kao implementaciji dobrih praksi između Strana.

Tačka 6.

Strane potpisnice će razmenjivati svoja iskustva u politici upravljanja gradovima, uzajamnim posetama zvaničnih delegacija i radnih grupa.

Tačka 7.

Realizacija Sporazuma o uspostavljanju saradnje sprovodiće se na način i postupcima predviđenim zakonodavstvom Republike Francuske i Republike Srbije.

Tačka 8.

Strane potpisnice na sebe preuzimaju obavezu da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se ostvarili ciljevi predviđeni ovim Sporazumom. Time se izražava nada i spremnost za ostvarivanje i produbljivanje kontakata, susreta, razmene informacija, prijateljstva i partnerstva između stanovnika Gradova Sen Lu la Fore i Novog Sada.

Tačka 9.

Strane će se redovno konsultovati o svim važnim pitanjima koja su od zajedničkog interesa za sprovođenje Sporazuma.

Tačka 10.

Sporna pitanja, koja se tiču tumačenja i primene članova Sporazuma, rešavaće se putem pregovora i konsultacija, po proceduri usaglašenoj od obe Strane.

Izmene i dopune ovog Sporazuma, vršiće se po obostranom dogovoru Strana, na način i u postupku na koji je zaključen ovaj Sporazum.

Tačka 11.

Sporazum o uspostavljanju saradnje će se primenjivati od dana potpisivanja.

Tačka 12.

Sporazum o uspostavljanju saradnje sačinjen je u četiri (4) istovetna primerka, od kojih svaka Strana zadržava po dva (2) primerka.

Tačka 13.

Sporazum o uspostavljanju saradnje sačinjen je na dva jezika: francuskom i srpskom, i oba teksta imaju isti sadržaj i istu pravnu snagu.

 

Za Grad Novi Sad

 

Za Grad Sen Lu la Fore

 

 

 

_________________________

 

_________________________

Miloš Vučević

 

Sandra Bije

Gradonačelnik

 

Gradonačelnica

 

Tekst na francuskom jeziku možete pogledati OVDE