ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA PLANOVE GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 21/2015, 27/2017 i 23/2019)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom obrazuje se Komisija za planove grada Vranja (u daljem tekstu: Komisija), uređuje sastav i mandat Komisije, delokrug i način rada Komisije, prava i dužnosti članova Komisije, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 2

Komisija se osniva kao posebno stalno stručno radno telo Skupštine grada Vranja (u daljem tekstu: Skupština Grada), u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon), propisima kojim se uređuju uslovi i način rada komisija za planove jedinica lokalnih samouprava i Statutom Grada.

Član 3

Komisiju imenuje i razrešava Skupština Grada, na predlog Komisije za mandatno-imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanje Skupštine Grada.

Komisija je nezavisna u svom radu.

Za svoj rad, Komisija odgovara Skupštini Grada.

Član 4

Sredstva za rad Komisije obezbeđuju se u budžetu Grada.

II SASTAV I MANDAT KOMISIJE

Član 5

Komisija ima sedam članova, uključujući predsednika, zamenika predsednika i sekretara Komisije.

Od ukupnog broja članova Komisije iz stava 1. ovog člana, jedna trećina se imenuje na predlog ministra nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Član 6

Za predsednika, zamenika predsednika, sekretara i članove Komisije mogu se imenovati lica koja ispunjavaju sledeće uslove: da su priznati stručnjaci iz oblasti planiranja i izgradnje, da imaju visoku stručnu spremu, odgovarajuću licencu Inženjerske komore Srbije i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Imenovanjem glavnog urbaniste grada Vranja, glavni urbanista postaje po funkciji predsednik Komisije.

Član 7

Mandat Komisije traje četiri godine.

Članovima Komisije, odnosno Komisiji, mandat prestaje istekom perioda na koji su imenovani, na lični zahtev (podnošenjem ostavke) ili razrešenjem.

Skupština Grada razrešiće, pre isteka mandata, pojedine članove Komisije ili Komisiju, ako:

1) Komisija utvrđenu delatnost sprovodi protivno Zakonu, propisima kojim se uređuju uslovi i način rada komisija za planove jedinica lokalnih samouprava i ovoj Odluci;

2) član Komisije neopravdanim odsustvovanjem, nestručnim ili nesavesnim radom onemogućava rad Komisije;

3) u postupku preispitivanja akta o imenovanju utvrdi nepravilnosti;

4) su dužnost i funkcija nespojivi sa dužnošću člana Komisije;

5) ako bude osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci, ili ako bude osuđen za krivično delo koje ga čini nepodobnim za vršenje funkcije;

6) nastupe druge okolnosti utvrđene zakonom.

Predlog za razrešenje člana Komisije ili Komisije može podneti, u pisanoj formi, najmanje jedna trećina odbornika u Skupštini Grada.

Inicijativu za razrešenje člana Komisije može podneti, u pisanoj formi, glavni urbanista grada Vranja.

Predlog, odnosno inicijativa iz st. 4. i 5. ovog člana, mora biti obrazložena.

Mandatni period novoimenovanog pojedinog člana traje do isteka mandata Komisije.

U slučaju isteka mandatnog perioda na koji je imenovana Komisija, ili podnošenja ostavke pojedinih članova Komisije, odnosno Komisije, Skupština Grada, posebnim aktom, bez pretresa i odlučivanja, utvrđuje da je Komisiji, odnosno pojedinim članovima, prestao mandat pre isteka vremena na koji su imenovani.

Odredbe ovog člana odnose se i na prestanak mandata sekretara Komisije.

III DELOKRUG I NAČIN RADA KOMISIJE

Član 8

Komisija obavlja stručne poslove u postupku izrade i sprovođenja planskih dokumenata iz nadležnosti Grada, obavlja stručnu proveru usklađenosti urbanističkog projekta sa planskim dokumentom i Zakonom, obavlja poslove javnog uvida u planski dokument iz nadležnosti Grada, daje stručna mišljenja po zahtevu organa Grada i obavlja druge poslove, u skladu sa Zakonom i ovom odlukom.

Član 9

Komisija radi prema odredbama Zakona, odnosno u skladu sa propisima kojima se uređuje stručna kontrola, rani javni uvid i javni uvid u planski dokument.

Komisija bliže uređuje svoj rad Poslovnikom o radu Komisije (u daljem tekstu: Poslovnik Komisije).

Poslovnikom Komisije uređuje se naročito: način sazivanja sednice, rad na sednici, način vođenja zapisnika, način glasanja i odlučivanja, način sačinjavanja i potpisivanja zapisnika, izveštaja o obavljenoj stručnoj kontroli, odnosno obavljenom javnom uvidu i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Poslovnik Komisije donosi Komisija na konstitutivnoj sednici, većinom glasova od ukupnog broja članova Komisije, na predlog predsednika Komisije.

Član 10

Komisija može obrazovati radne timove za pojedina složena pitanja iz oblasti: saobraćaja, pejzažnog uređenja i ekologije, zaštite graditeljskog nasleđa i urbane rekonstrukcije, infrastrukture, kao i za tehnoekonomska pitanja i arhitektonsko oblikovanje.

Komisija, aktom o obrazovanju radnog tima, određuje broj članova i sastav radnih timova.

Poslovnikom Komisije bliže se uređuje način rada i odlučivanja radnih timova, u skladu sa propisima kojima se uređuju uslovi i način rada komisija za planove jedinica lokalnih samouprava.

IV PRAVA I DUŽNOSTI ČLANOVA KOMISIJE

Član 11

Članovi Komisije imaju pravo i dužnost da učestvuju u radu Komisije, u skladu sa zakonom, propisima kojima se uređuju uslovi i način rada komisija za planove jedinica lokalnih samouprava, ovom Odlukom i Poslovnikom Komisije.

Član 12

Predsednik Komisije saziva sednice, predlaže dnevni red, predsedava sednicama, potpisuje zapisnike i zaključke Komisije, stara se o pravilnoj primeni Zakona, propisa kojima se u uređuju uslovi i način rada komisija za planove jedinica lokalnih samouprava, ove Odluke i Poslovnika Komisije, obavlja i druge poslove koje mu poveravaju druge stručne komisije u skladu sa propisima kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Zamenik predsednika Komisije zamenjuje predsednika u njegovom odsustvu obavljajući poslove iz njegovog delokruga, odnosno pomaže mu u radu i obavlja poverene poslove drugih stručnih komisija, u skladu sa propisima kojim se uređuje planiranje i izgradnja i uslovi i način rada komisija za planove jedinica lokalnih samouprava.

Član 13

Sekretar Komisije pomaže predsedniku Komisije u sazivanju sednice, predlaganja dnevnog reda u saradnji sa nadležnim licima nosioca izrade planskog dokumenta koji je predmet zasedanja, vodi i sačinjava zapisnik i zaključke Komisije i obavlja druge stručne poslove koje mu poveri predsednik Komisije, odnosno zamenik predsednika Komisije.

U radu i odlučivanju, sekretar Komisija ima prava i ovlašćenja člana Komisije.

Član 14

Predsedniku, zameniku predsednika, članovima i sekretaru Komisije pripada naknada za rad u Komisiji, u iznosu od 5.000,00 dinara, na mesečnom nivou.

Pravo na naknadu za rad imaju članovi Komisije koji su prisustvovali sednicama, prema evidenciji o prisutnosti sednici odnosno sednicama Komisije, kao i izuzetno, članovima koji svoj izostanak opravdaju pisanim putem.

Članovi Komisije koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Vranja imaju pravo na naknadu troškova prevoza, u visini cene povratne autobuske karte na relaciji od mesta prebivališta do mesta održavanja sednice Komisije.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma u koordinaciji sa sekretarom Komisije.

Član 16

Odredbe ove Odluke neposredno se primenjuju i na glavnog urbanistu grada Vranja, izuzev odredaba koje se odnose na imenovanje i razrešenje članova Komisije.

Uslovi, način i postupak imenovanja i razrešenja glavnog urbaniste grada Vranja utvrđuje se posebnim osnivačkim aktom, u skladu sa Zakonom.

Član 17

Na pitanja koja nisu regulisana ovom Odlukom neposredno će se primenjivati odredbe Zakona i drugih propisa kojima se kojim se uređuje planiranje i izgradnja i uslovi i način rada komisija za planove jedinica lokalnih samouprava.

Član 18

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o obrazovanju Komisije za planove grada Vranja

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 27/2017)

Član 4

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".