ODLUKA

O PROGLAŠENJU SPOMENIKA OD ZNAČAJA ZA GRAD KRALJEVO

("Sl. list grada Kraljeva", br. 27/2019)

Član 1

Proglašavaju se za spomenike od značaja za grad Kraljevo:

I KRALJEVO

1. SPOMEN-PARK KRALJEVO

Spomen-park Kraljevo je memorijalni kompleks posvećen tragediji koju je Kraljevo doživelo oktobra 1941. godine, kada je u okviru kruga tadašnje Železničke radionice (Fabrike vagona) nemački okupator streljao nekoliko hiljada stanovnika ovog kraja.

2. SPOMENIK SRPSKIM RATNICIMA 1912-1918. GODINE

Spomenik podignut na Trgu Srpskih ratnika u Kraljevu u slavu izginulih ratnika u dva balkanska i Prvom svetskom ratu.

3. SPOMENIK OSLOBODIOCIMA KRALJEVA

Spomenik podignut na kraju Pljakine ulice u Kraljevu, odnosno na ulazu u park Pljakin šanac, posvećen oslobodiocima Kraljeva 1944. godine.

4. SPOMENIK OTPORA I POBEDE

Spomenik podignut u parku kod Železničke stanice, posvećen borbi i žrtvama koje je Kraljevo dalo tokom Drugog svetskog rata.

5. GROBNICA HEROJA

Spomen-grobnica podignuta sa desne strane ulaza u park kod Gospodar Vasinog konaka, odnosno na početku Karađorđeve ulice, u koju su položeni posmrtni ostaci Dragoslava Bogavca, Mira Dragišića i Momčila Petrovića.

6. ALEJA NOSILACA SPOMENICE 1941. GODINE

Spomen-grobnica podignuta na Starom groblju u Kraljevu (u neposrednoj blizini glavnog ulaza u groblje), u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci 38 pripadnika partizanskog pokreta - nosilaca partizanske spomenice 1941. godine.

7. SPOMEN-PIRAMIDA POGINULIM AUSTROUGARSKIM VOJNICIMA 1914-1916. GODINE NA STAROM GROBLJU U KRALJEVU

Spomen-grobnica podignuta na Starom groblju u Kraljevu poginulim austrougarskim vojnicima u Prvom svetskom ratu.

8. SPOMEN-GROBNICA NA STAROM GROBLJU U KRALJEVU

Spomen-grobnica podignuta kao zajednička grobnica na Starom groblju u Kraljevu, u kojoj su ostaci neidentifikovanih lica stradalih u Drugom svetskom ratu, najverovatnije u drugoj polovini 1941. godine.

9. SPOMENIK SA SPOMEN-FONTANOM POGINULIM U RATOVIMA 1991-1999. GODINE

Spomenik podignut na Trgu Jovana Sarića u Kraljevu, kraj gradske Skupštine, u znak sećanja na poginule u ratovima od 1991. do 1999. godine.

10. SPOMEN-ČESMA POSVEĆENA DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomen-česma podignuta u neposrednoj blizini Železničke stanice u Kraljevu, u znak sećanja na događaje iz jula 1941. godine.

11. SPOMEN-OBELEŽJE POSVEĆENO DRUGOM SVETSKOM RATU U ČIBUKOVCU

Spomen-obeležje podignuto u dvorištu Šumarske škole u Kraljevu, posvećeno II čibukovačkoj četi i žrtvama fašističkog terora.

12. SPOMEN-OBELEŽJE POSVEĆENO DRUGOM SVETSKOM RATU NA SENJAKU

Spomen-obeležje podignuto sa desne strane puta Kraljevo-Kragujevac, odnosno u Dositejevoj ulici, u znak sećanja na akciju kraljevačkih skojevaca u avgustu 1941. godine.

13. SPOMEN-BISTE U PLJAKINOM ŠANCU

Biste podignute u parku poznatijem kao Pljakin šanac, u spomen na junake iz srpskih ustanaka.

14. SPOMEN-BISTE NARODNIH HEROJA U PARKU KOD GOSPODAR VASINOG KONAKA

Biste podignute u parku kod Gospodar Vasinog konaka u čast narodnih heroja Rada Vilotijevića, Olge Jovičić-Rite i Dragoslava Bogavca.

15. SPOMEN-BISTA DIMITRIJU TUCOVIĆU

Bista podignuta u dvorištu istoimene osnovne škole, levo od ulazne kapije, u spomen na Dimitrija Tucovića.

16. SPOMEN-PLOČA NA ŽELEZNIČKOJ STANICI U KRALJEVU

Spomen-ploča postavljena na severnom zidu Železničke stanice u Kraljevu, levo od ulaznih vrata, posvećena radnicima poginulim tokom NOR-a od 1941-1945. godine.

17. SPOMEN-PLOČA NA STAROM VATROGASNOM DOMU U KRALJEVU

Spomen-ploča postavljena u Ulici Milana Toplice broj 8 u Kraljevu, na nekadašnjoj zgradi Vatrogasnog doma, odnosno na mestu odakle je četa bleh muzike-vatrogasaca otišla u partizane septembra 1941. godine.

18. SPOMEN-PLOČA U OMLADINSKOJ ULICI

Spomen-ploča postavljena u Omladinskoj ulici u Kraljevu, posvećena članovima SKOJ-a Mirku Bajalici i Miroslavu Ličini.

19. SPOMEN-PLOČA NA GLAVNOJ POŠTI U KRALJEVU

Spomen-ploča postavljena na zgradi glavne Pošte u Kraljevu posvećena rezervnom poručniku Žarku Tomiću.

20. SPOMEN-PLOČA NA ŽELEZNIČKOM MOSTU NA KAMIDŽORI

Spomen-ploča postavljena na železničkom mostu preko Morave na Kamidžori posvećena dešavanjima na ovom mestu septembra (avgusta) 1941. godine.

21. SPOMENIK POSVEĆEN FABRICI AVIONA I STRELJANIM RADNICIMA 1941. GODINE

Spomenik podignut u Dositejevoj ulici ispred ulaza u nekadašnju francusku Fabriku aviona "Brege", u znak sećanja na postojanje Fabrike aviona u Kraljevu pre Drugog svetskog rata i njene radnike streljane u oktobru 1941. godine.

22. SPOMENIK "TAOC" U KRUGU FABRIKE VAGONA

Spomenik Taoc (Spomenik streljanim železničarima) podignut u krugu nekadašnje Fabrike vagona u Kraljevu, posvećen železničarima, streljanim u oktobru mesecu 1941. godine, kao i poginulim tokom NOB-a i revolucije.

23. SPOMEN-PLOČA U POLJOPRIVREDNOJ ŠKOLI "DR ĐORĐE RADIĆ" KRALJEVO

Spomen-ploča postavljena na zidu Poljoprivredne škole "Dr Đorđe Radić", sa desne strane, odmah do ulaznih vrata, posvećena poginulim u ratovima od 1886. do 1945. godine.

24. SPOMEN-OBELEŽJE POSVEĆENO PRVOM SVETSKOM RATU NA STAROM GROBLJU U KRALJEVU

Spomen obeležje - beli krst podignut na Starom groblju u Kraljevu, u znak sećanja na poginule iz Brezne koje su streljali austrougarski vojnici.

25. SPOMEN-OBELEŽJE POSVEĆENO DRUGOM SVETSKOM RATU U DVORIŠTU STARE LOŽIONICE

Spomen-obeležje koje su 1972. godine podigli radnici Železničke ložionice u Kraljevu u znak sećanja na poginule radnike ložionice tokom Drugog svetskog rata.

26. SPOMEN-OBELEŽJE POSVEĆENO STRELJANIM ŽENAMA U KRALJEVU

Spomen-obeležje podignuto u krugu nekadašnje fabrike ŠIK Jasen, na mestu gde je izvršeno streljanje dvadeset pet žena oktobra 1941. godine.

27. SPOMEN-BISTA ŽIVANA MARIČIĆA U KRUGU FABRIKE VAGONA

Bista podignuta u krugu Fabrike vagona parku u čast narodnog heroja Živana Maričića.

II KONAREVO

28. SPOMEN-PIRAMIDA NA GROBLJU U KONAREVU

Spomenik-piramida podignuta na groblju u Konarevu kod Kraljeva, u kojoj počivaju ratni siročići koji su bili smešteni u sirotištu u Mataruškoj Banji, a preminuli tokom Drugog svetskog rata.

29. SPOMENIK U KONAREVU

Spomenik podignut sa spoljne strane dvorišta Osnovne škole "Đura Jakšić" u Konarevu, posvećen streljanim i palim borcima Čibukovačke čete i žrtvama fašističkog terora u Drugom svetskom ratu.

III CERJE

30. SPOMENIK SRPSKIM RATNICIMA 1912-1918. GODINE

Spomenik srpskim ratnicima 1912-1918. godine u Cerju, podignut na desnoj obali reke Ibar, u slavu svim poginulim junacima ovog kraja u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

31. SPOMEN-ČESMA U CERJU

Spomen-česma podignuta u neposrednoj blizini Spomenika srpskim ratnicima 1912-1918. godine (kraj puta Kraljevo-Novi Pazar) koja sa pomenutim spomenikom čini jednu spomeničku celinu.

IV UŠĆE

32. SPOMEN-KOSTURNICA

Spomenik sa spomen-kosturnicom podignut u varošici Ušće, na vidikovcu iznad reke Ibar, posvećen poginulim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu. Natpis na postamentu glasi: "Palim borcima za slobodu i nezavisnost domovine 1914-1918". U spomen-grobnici su pohranjeni posmrtni ostaci i boraca NOP-a poginulih oko Ušća u periodu od 1941. do 1945. godine.

33. SPOMEN-ČESMA U PARKU

Spomen-česma (sa spomen-pločom) podignuta u centru varošice Ušće, posvećena oslobađanju Ušća septembra 1941. godine.

34. SPOMEN-PLOČA NA DOMU U UŠĆU

Spomen-ploča postavljena na zidu zgrade Doma kulture u Ušću, posvećena Četvrtoj proleterskoj crnogorskoj brigadi.

35. SPOMENIK POGINULIM U RATOVIMA 1991-1999. GODINE

Spomenik podignut u centru Ušća poginulim meštanima Ušća i okoline u ratovima od 1991-1999. godine.

36. SPOMENIK POGINULIM RUDARIMA

Spomenik podignut na putu Ušće - Studenica u znak sećanja na nastradale rudare rudnika u Ušću.

V RUDNO

37. SPOMEN-PLOČA NA ZADRUŽNOM DOMU

Spomen-ploča postavljena na zidu zgrade Zadružnog doma u Rudnu, u znak sećanja na Predraga Vilimonovića, učitelja iz Rudna.

38. SPOMENICI POSVEĆENI DRUGOM BALKANSKOM RATU

Spomenici (dva kenotafa) podignuta u centru Rudna, posvećena stanovnicima ovog mesta poginulim u srpsko-bugarskom ratu 1913. godine odnosno Drugom balkanskom ratu.

VI GOKČANICA

39. SPOMEN-ČESMA U GOKČANICI

Spomen-česma podignuta u centru Gokčanice, posvećena poginulim učesnicima Drugog svetskog rata i žrtvama fašističkog terora.

VII STUDENICA

40. SPOMEN-OBELEŽJE U STUDENICI

Spomen-obeležje podignuto u centru Studenice, posvećeno meštanima Studenice poginulim u Drugom svetskom ratu.

VIII PUT KRALJEVO-RAŠKA

41. SPOMEN-ČESMA SAVATIJA BOŽIĆA

Spomen-česma podignuta nedaleko od srednjovekovnog grada Magliča, sa desne strane puta Kraljevo-Raška, u vreme prokopavanja puta kroz Ibarsku klisuru, obnovio 1931. godine paroh kraljevački Savatije Božić.

IX TOLIŠNICA

42. SPOMENIK U TOLIŠNICI

Spomenik podignut u porti Crkve Svih Svetih u Tolišnici u čast poginulim učesnicima balkanskih, Prvog svetskog rata i Solunskog fronta 1912-1918. godine, kao i poginulim u Drugom svetskom ratu (1941-1945), odnosno Sremskom frontu.

X BOGUTOVAC

43. SPOMENIK U BOGUTOVCU

Spomen-kosturnica sa spomen-pločom podignuta u dvorištu osnovne škole u Bogutovcu, u koju su pohranjeni ostaci poginulih pripadnika 17. divizije koji su nastradali tokom borbi 1944. godine u Ibarskoj klisuri, kao i posmrtni ostaci vojnika iz Prvog svetskog rata zajedno sa posmrtnim ostacima tri partizanska borca iz ovog kraja.

44. SPOMEN-PLOČA NA OSNOVNOJ ŠKOLI U BOGUTOVCU

Spomen-ploča na ulazu u osnovnu školu u Bogutovcu, posvećena Drugom svetskom ratu i palim borcima narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora 1941-1945. godine.

XI MATARUŠKA BANJA

45. SPOMEN-OBELEŽJE U MATARUŠKOJ BANJI

Spomen-obeležje podignuto u Mataruškoj banji na mestu gde je nemački okupator streljao grupu boraca II čibukovačke čete, kraljevačkog narodnooslobodilačkog odreda Jovo Kursula.

46. SPOMEN-ČESMA U MATARUŠKOJ BANJI

Spomen-česma podignuta u porti crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara u znak sećanja na poginule u ratovima od 1912. do 1918. godine.

47. SPOMEN-BISTA DR DRAGUTINA GVOZDENOVIĆA U MATARUŠKOJ BANJI

Spomen-bista dr Dragutina Gvozdenovića u znak sećanja na prvog stalnog banjskog lekara Mataruške Banje postavljena u parku kod "Starog kupatila" u Mataruškoj banji.

XII ŽIČA

48. SPOMEN-BISTA ŽIVANA MARIČIĆA

Spomen-bista narodnog heroja Živana Maričića (1911-1943) postavljena u dvorištu Osnovne škole "Živan Maričić" u Žiči u znak sećanja na radnika i komandanta Četvrtog kraljevačkog bataljona i narodnog heroja Živana Maričića.

49. SPOMENIK POSVEĆEN DRUGOM SVETSKOM RATU U ŽIČI

Spomenik podignut u selu Žiči, kraj puta Kraljevo-Mataruška Banja, posvećen izginulim borcima iz ovog sela, kao i žrtvama fašizma od 1941-1945. godine.

50. SPOMEN-PLOČA U ŽIČI

Spomen-ploča postavljena na spoljnom zidu Doma kulture u Žiči, posvećena ratnicima iz ovog kraja poginulim od 1912-1918. godine.

51. SPOMEN-PLOČA U ŽIČI

Spomen-ploča postavljena na spoljnom zidu Zadružnog doma u Žiči, a u čast zaslužnog građanina učitelja i pčelara Tihomira Kuzmanovića.

52. SPOMEN-PLOČA U PORTI MANASTIRA ŽIČE

Spomen-ploče u porti manastira Žiča na kojima je uklesano 231 ime poginulih u ratovima 1912-1918. godine.

53. SPOMEN-ČESMA NA MANASTIRSKOM IMANJU U ŽIČI

Spomen-česma podignuta na manastirskom imanju, uz ribnjak u Žiči, u znak sećanja na poginule ratnike u ratovima od 1912. do 1919. godine.

54. SPOMEN-OBELEŽJE POSVEĆENO ŽIVANU MARIČIĆU

Spomen-obeležje podignuto na imanju Županjac Mirka u Žiči (Trešnjar), na mestu gde se nalazila kuća narodnog heroja Živana Maričića.

XIII VITANOVAC

55. SPOMEN-OBELEŽJE U VITANOVCU

Spomen-obeležje sa spomen-pločom podignuto 1967. godine u dvorištu Osnovne škole "Milunka Savić" u Vitanovcu, posvećeno palim borcima narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora od 1941-1945. godine.

56. SPOMEN-OBELEŽJE NA MARIĆA BRDU U VITANOVCU

Spomen-obeležje sa spomen-pločom podignuto u Vitanovcu, na Marića brdu, u spomen 3. četi odreda Jovo Kursula, koja je formirana 1941. godine.

XIV PEČENOG

57. SPOMEN-ČESMA U PEČENOGU

Spomen-česma i spomen-ploča podignuta u centru Pečenoga u spomen na poginule u Drugom svetskom ratu (palim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora).

58. SPOMEN-PLOČA U PEČENOGU

Spomen-ploča postavljena na zidu stare škole u Pečenogu, sa imenima poginulih u ratovima 1912-1918. godine.

XV VITKOVAC

59. SPOMENIK U VITKOVCU

Na spomeniku podignutom u centru Vitkovca ispisana su imena poginulih meštana Vitkovca u ratovima od 1875. do 1999. godine.

60. SPOMENIK CRVENOARMEJCIMA U VITKOVCU

Spomenik posvećen crvenoarmejcima, podignut u centru Vitkovca.

XVI MILAKOVAC

61. SPOMENIK U MILAKOVCU

Spomenik podignut u centru Milakovca posvećen poginulima u balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i žrtvama fašističkog terora u Drugom svetskom ratu.

XVII ZAKUTA

62. SPOMEN-ČESMA SA SPOMEN-PLOČOM U ZAKUTI

Spomen-česma i spomen-ploča podignuta u centru Zakute posvećena palim borcima, kao i poginulim u Drugom svetskom ratu.

63. SPOMEN-KOSTURNICA U ZAKUTI

Spomen-kosturnica podignuta u porti crkve Svete mati Angeline, posvećena poginulim i nestalim ratnicima u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

XVIII SIBNICA

64.SPOMEN-PLOČA U SIBNICI

Spomen-ploča u selu Sibnica, posvećena poginulim u Drugom svetskom ratu 1941-1945. godine.

XIX PETROPOLJE

65. SPOMEN-PLOČA U PETROPOLJU

Spomen-ploča postavljena u selu Petropolje posvećena poginulim u Drugom svetskom ratu 1941-1945. godine.

XX GLEDIĆ

66. SPOMEN-ČESMA POSVEĆENA DRUGOM SVETSKOM RATU U GLEDIĆU

Spomen-česma sa spomen-pločom podignuta u selu Gledić posvećena palim borcima i žrtvama narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine.

67. SPOMEN-ČESMA POSVEĆENA POGINULOM RATNIKU U PRVOM SVETSKOM RATU U GLEDIĆU

Spomen-česma podignuta sa leve strane puta Godačica-Gledić, u znak sećanja na 1914. godine poginulog ratnika Radovana Markovića.

XXI GODAČICA

68. SPOMEN-BISTA OLGE MILUTINOVIĆ U GODAČICI

Spomen-bista Olge Milutinović, sekretarke Okružnog komiteta KPJ 1920-1944. godine, postavljena u dvorištu osnovne škole u Godačici.

69. SPOMEN-ČESMA POSVEĆENA BALKANSKIM, PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU U GODAČICI

Spomen-česma podignuta u Godačici u znak sećanja na poginule ratnike i borce u ratovima od 1912. do 1945. godine.

XXII RAVANICA

70. SPOMENIK POSVEĆEN BALKANSKIM, PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU U RAVANICI

Spomenik u selu Ravanica, podignut poginulim u Balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i žrtvama fašističkog terora.

XXIII ČUKOJEVAC

71. SPOMEN-OBELEŽJE POSVEĆENO DRUGOM SVETSKOM RATU I CRVENOJ ARMIJI U ČUKOJEVCU

Spomen-obeležje podignuto u centru sela u znak sećanja na poginule u periodu 1944-1945. godine - žrtve fašističkog terora, pripadnike Crvene armije i meštanina Čukojevca - Nikolić Milana, poginulog na Kosovu i Metohiji, tokom NATO agresije na našu zemlju 1999. godine.

XXIV STUBAL

72. SPOMEN-PLOČA U STUBLU

Spomen-ploča postavljena na zidu Mesne kancelarije u Stublu, u znak sećanja na poginule meštane u ratu od 1912. do 1918. godine poginule borce NOR-a i žrtve fašističkog terora 1941-1945. godine kao i u spomen na poginule u ratovima devedesetih godina prošlog veka Dragana Pljakića i Predraga Ivanovića.

73. SPOMEN-OBELEŽJE U STUBLU

Spomen-obeležje podignuto u selu Stubal, u čast sto devedeset četvoro poginulih u Drugom svetskom ratu, između ostalih i narodnog heroja Miodraga Čajetinca-Čajke, komandanta 3. čete Rasinskog partizanskog odreda.

XXV VRBA

74. SPOMENIK U VRBI

Spomenik podignut u centru Vrbe posvećen borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora nastradalim tokom Drugog svetskog rata, kao i pripadnicima Crvene armije izginulim tokom borbi za oslobođenje u jesen 1944. godine.

75. SPOMEN-PLOČA NA PAROHIJSKOM DOMU U VRBI

Spomen-ploča, sa reljefnom predstavom lika junaka Kosovskog boja Miloša Obilića postavljena na zvoniku koji je u sastavu Parohijske kuće u Vrbi, na kojoj je upisano sto osamdeset imena vojnika poginulih od 1912-1918. godine iz sela Vrbe, Zaklopače, Dragosinjaca, Metikoša i Ratine.

76. SPOMEN-PLOČE NA DOMU U VRBI

Spomen-ploča postavljena na Domu kulture u Vrbi, u spomen na poginule u Drugom svetskom ratu 1941-1945. godine, uz koju je postavljena i ploča posvećena poginulim na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine sa imenima: Radenović R. Radivoje i Tijanić Nebojša.

XXVI ZAKLOPAČA

77. SPOMEN-ČESMA U ZAKLOPAČI

Spomen-česma podignuta u Zaklopači, pored puta Kraljevo-Kruševac i fudbalskog igrališta, u znak sećanja na poginule na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine Radenović R. Radivoja i Tijanić Nebojše.

XXVII RATINA

78. SPOMENIK U RATINI

Spomenik podignut u školskom dvorištu Osnovne škole "Dositej Obradović"u Ratini, sa dve spomen-ploče posvećene poginulim žiteljima Ratine 1941-1945. godine i pripadnicima Crvene armije koji su učestvovali u borbama za oslobođenje ovog kraja od okupatora 1944. godine.

79. SPOMEN-ČESMA U RATINI

Spomen-česma podignuta na ulazu u školsko dvorište Osnovne škole "Dositej Obradović" poginulom vojniku Ivici Draganjcu (1979-1999) iz Ratine, poginulom tokom agresije Nato pakta na SRJ 1999. godine.

XXVIII SIRČA

80. SPOMEN-ZVONARA U SIRČI

Spomen-zvonara podignuta 1927. godine u porti crkve Svetog proroka Ilije u Sirči, posvećena izginulim ratnicima u ratovima 1912-1918. godine, sa mermernim spomen-pločama na kojima su ispisana imena ratnika iz Sirče, Popovića, Oplanića, Vitanovca, Kraljeva, Trgovišta, Milića, Šumarica, Miločaja, Ribnice, Milavčića, Adrana, Lađevaca, Musine Reke.

81. SPOMEN-PLOČA POSVEĆENA POGINULIM U DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomen-ploča u porti crkve Svetog proroka Ilije u Sirči sa imenima poginulih u Drugom svetskom ratu.

82. SPOMENIK U SIRČI

Spomenik podignut ispred osnovne škole u Sirči, u znak sećanja na izginule borce i žrtve fašističkog terora u narodnooslobodilačkom ratu 1941-1945. godine.

XXIX GRDICA

83. SPOMENIK U GRDICI

Spomenik podignut u dvorištu osnovne škole u Grdici u spomen ratnicima i borcima od 1912. do 1945. godine, kao i žrtvama fašističkog terora u Drugom svetskom ratu.

XXX VRDILA

84. SPOMEN-ČESMA POSVEĆENA POGINULIM U PRVOM SVETSKOM RATU U VRDILIMA

Spomen-česma podignuta na Bogojavljenje 1981. u podnožju crkvenog doma u Vrdilima, posvećena "junacima I i II parohije u Vrdilima koji položiše živote braneći svoju veru i otadžbinu u ratovima od 1912. do 1918. godine".

85. SPOMEN-CRKVA POSVEĆENA POGINULIM U BALKANSKIM I PRVOM SVETSKOM RATU U VRDILIMA

Spomen crkva "Sv. Bogojavljenje" u Vrdilima podignuta 1922. godine u slavu i sećanje na poginule, umrle i nestale srpske vojnike u balkanskim i Prvom svetskom ratu 1912-1918. godine.

86. SPOMEN-OBELEŽJE BRAĆI PAJIĆ

Spomen-obeležje podignuto sa desne strane puta Vrdila-Dedevci, posvećeno braći Pajić: Dragojlu, Dobrici i Rajici koji su zajedno, sa tog mesta, krenuli u rat 1912. godine.

XXXI DEDEVCI

87. SPOMEN-PLOČA U DEDEVCIMA

Spomen-ploča postavljena na seoskoj prodavnici u Dedevcima, posvećena Dedevačkoj četi partizanskog odreda Jovo Kursula.

XXXII ROĆEVIĆI

88. SPOMEN-PLOČA NA STAROJ ŠKOLI U ROĆEVIĆIMA

Spomen-ploča postavljena na zidu stare osnovne škole u Roćevićima posvećena Partizanskom odredu Jovo Kursula.

89. SPOMEN-ČESMA U ROĆEVIĆIMA

Spomen-česma podignuta u centru sela Roćevići u slavu i sećanje poginulim tokom otadžbinskih ratova devedesetih godina XX veka.

90. SPOMEN-BISTA U ROĆEVIĆIMA

Spomen-bista Radoša Rakića iz Roćevića, učesnika Drugog svetskog rata, postavljena u dvorištu osnovne škole u Roćevićima.

XXXIII BUKOVICA

91. SPOMENIK U BUKOVICI

Spomenik podignut 1997. godine u centru sela Bukovica. posvećen je poginulim ratnicima u balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i žrtvama fašističkog terora i nestalim u periodu 1941-1945. godine.

92. SPOMEN-TOP U BUKOVICI

Spomen-top postavljen u centru Bukovice, sa desne strane puta.

XXXIV SAMAILA

93. SPOMEN-BISTA PETRA NIKOLIĆA U SAMAILIMA

Spomen-bista Petru Nikoliću, postavljena u dvorištu osnovne škole u Samailima, u znak sećanja na Petra Nikolića, meštanina ovog sela, organizatora ustanka ovog kraja u Drugom svetskom ratu i učesniku Drugog svetskog rata.

94. SPOMEN-PLOČA SA SPOMEN-ČESMOM U SAMAILIMA

Spomen-česma podignuta u centru Samaila, posvećena poginulim stanovnicima ovog kraja u ratovima koji su vođeni od 1912. do 1945. godine.

95. GALERIJA KRAJPUTAŠA U SAMAILIMA

Galerija krajputaša formirana ispred crkvene porte u Samailima, u kojoj se nalaze trideset tri spomenika krajputaša posvećena poginulim i umrlim tokom ratova daleko od rodnog kraja.

96. SPOMEN-PLOČA U CRKVI U SAMAILIMA

Spomen-ploča ratnicima poginulim u Prvom i Drugom svetskom ratu postavljena na crkvi Svetog Pantelije u Samailima.

XXXV LAZAC

97. SPOMEN-BISTA U LASCU

Spomen-bista Ratka Mitrovića, sekretara okružnog komiteta KPJ i prvog političkog komesara partizanskog odbora "Dr Dragiša Mišović", podignuta u dvorištu osnovne škole u Lascu.

98. SPOMEN-PLOČA NA ZADRUŽNOM DOMU U LASCU

Spomen-ploča postavljena na Zadružnom domu sa imenima poginulih boraca Lasca u Drugom svetskom ratu.

99. SPOMENIK POSVEĆEN BALKANSKIM, PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU U LASCU

Spomenik podignut u centru sela u Lascu palim borcima NOR-a 1941-1945. godine, palim žrtvama fašističkog terora 1941-1945. godine i palim ratnicima 1912-1918. godine.

100. SPOMENIK POSVEĆEN 1999. U LASCU

Spomenik podignut u centru sela Zoranu Tomoviću (1970-1999) poginulom tokom agresije NATO pakta na SRJ.

101. SPOMEN-ČESMA POSVEĆENA BALKANSKIM I PRVOM SVETSKOM RATU

Spomen-česma podignuta u centru Lasca posvećena poginulim ratnicima u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

XXXVI DRAKČIĆI

102. SPOMEN-KOMPLEKS U DRAKČIĆIMA

Uređeni spomenički kompleks: spomen-obeležje sa spomen-pločom i spomen-topom u Drakčićima, na Ružića brdu, posvećen prvoborcima druge Čibukovačke čete odreda Jovo Kursula.

103. SPOMEN-TOP U DRAKČIĆIMA

Spomen-top postavljen u blizini spomen kompleksa u selu Drakčići, na Ružića brdu posvećen prvom partizanskom topu.

104. SPOMEN-PLOČA U DRAKČIĆIMA

Spomen-ploča postavljena na imanju Nebojše Dukića, na kući porodice Dukić, u kojoj je 1941. godine bio Operativni štab partizanskih jedinica koje su se borile za oslobođenje Kraljeva i okoline.

XXXVII MRSAĆ

105. SPOMENIK POSVEĆEN BALKANSKIM, PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomenik podignut u centru Mrsaća posvećen ratovima koje je Srbija vodila od 1912. do 1945. godine.

106. SPOMEN-PLOČA NA DOMU U MRSAĆU

Spomen-ploča postavljena na Domu u Mrsaću posvećena palim borcima u NOR od 1941-1945. godine.

107. SPOMEN-PLOČE U CRKVI U MRSAĆU

Spomen-ploče postavljene u crkvi posvećenoj svetom Petru i Pavlu u Mrsaću, na kojima su ispisana imena poginulih ratnika i boraca od 1912-1945. godine.

108. KRAJPUTAŠI U PORTI CRKVE U MRSAĆU

Tri spomenika krajputaša postavljena u porti crkve posvećenoj svetom Petru i Pavlu u Mrsaću, posvećena ratnicima poginulim u dva balkanska i Prvom svetskom ratu.

XXXVIII BAPSKO POLJE

109. SPOMENIK POSVEĆEN DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomenik podignut 1990. godine u centru Bapskog Polja, posvećen žrtvama Drugog svetskog rata.

XXXIX MILOČAJ

110. SPOMEN-PLOČA NA ZADRUŽNOM DOMU U MILOČAJU

Spomen-ploča postavljena na Zadružnom domu u Miločaju, posvećena poginulim u balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu i žrtvama fašističkog terora.

111. SPOMEN-ČESMA SA SPOMEN-PLOČOM POSVEĆENA POGINULIM U OTADŽBINSKIM RATOVIMA 1991-1999. GODINE

Spomen-česma sa spomen-pločom podignuta u parkovskom delu školskog dvorišta osnovne škole u Miločaju, u znak sećanja na poginule u ratovima 1991-1999. godine, odnosno posvećena Petrović Vlastimiru (1973-1992) i Sretović Milutinu (1967-1991) godine.

112. SPOMEN-PLOČA NA ŠKOLI U MILOČAJU

Spomen-ploča postavljena 1951. godine na zidu osnovne škole u Miločaju je posvećena Drugom svetskom ratu.

XL CVETKE

113. SPOMEN-ČESMA POSVEĆENA BALKANSKIM, PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU U CVETKAMA

Spomen-česma sa spomen-pločom podignuta u centru sela (u neposrednoj blizini osnovne škole), u znak sećanja na borce poginule u balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu.

114. SPOMEN PLOČA POSVEĆENA DRUGOM SVETSKOM RATU NA ZADRUŽNOM DOMU U CVETKAMA

Spomen-ploča postavljena u centru sela, na Zadružnom domu u Cvetkama, posvećena palim borcima u NOR (1941-1945) u borbi protiv fašističkih okupatora.

115. SPOMENIK OSLOBODIOCIMA CVETAKA

Spomenik podignut sa desne strane puta koji vodi od centra sela Cvetke do seoske crkve, posvećen oslobodiocima Cvetaka 1944. godine.

116. GROB JOVE KURSULE

Grob u porti crkve Svetog apostola Pavla u Cvetkama, u kome počiva Jovo Kursula (1768-1813), junak i megdandžija iz Prvog srpskog ustanka.

117. KRAJPUTAŠI U PORTI CRKVE U CVETKAMA

Galerija (24 spomenika) krajputaša postavljena u porti crkve Svetog apostola Pavla u Cvetkama posvećena poginulim u Prvom svetskom ratu.

XLI ČEMERNO

118. SPOMEN-KRST POSVEĆEN PRVOM SVETSKOM RATU NA ČEMERNU

Spomen-krst postavljen na vrhu planine Čemerno u znak sećanja poginule u Prvom svetskom ratu kada su na tom mestu, tokom povlačenja srpske vojske na jug 29. oktobra 1915. godine vođene jake borbe između Studeničkog i Užičkog odreda, kao i Donjovasojevićke brigade sa jedne strane, protiv četiri bataljona 10. brdske brigade Grupe Švarc austrougarske vojske.

XLII LAĐEVCI

119. SPOMEN-BISTA ĐOKOVIĆ DRAGAN-UČA U DVORIŠTU ŠKOLE U LAĐEVCIMA

Spomen-bista Đoković Dragana-Uče (1921-1944) postavljena u dvorištu osnovne škole u Lađevcima.

120. SPOMEN-BISTE BRAĆE VUKOVIĆ U LAĐEVCIMA

Spomen-biste postavljene u dvorištu ambulante u Lađevcima posvećene Vuković Miloju (1919-1942) studentu medicine i Vuković Dragoslavu (1917-1942) studentu tehnike, kao i Vuković Bogiću i Vuković Hristiforu streljanim oktobra 1941. godine u Kraljevu.

121. SPOMEN-PLOČA U LAĐEVCIMA

Spomen-ploča postavljena u holu ambulante u znak sećanja na ratnike i borce poginule u dva balkanska, Prvom i Drugom svetskom ratu.

122. SPOMENIK POSVEĆEN DRUGOM SVETSKOM RATU U GORNJIM LAĐEVCIMA

Spomenik podignut u dvorištu osnovne škole posvećen borcima Treće prekomoravske četa odreda Jovo Kursula.

XLIII OBRVA

123. SPOMEN-BISTA U OBRVI

Spomen-bista podignuta u centru Obrve posvećena Dragoslavu Lišaninu-Rajevcu (1918-1943).

124. SPOMEN-PLOČA U OBRVI

Spomen-ploča postavljena na zidu Zadružnog doma u Obrvi posvećena poginulim u ratovima od 1912. do 1945. godine.

XLIV TAVNIK

125. SPOMEN-PLOČA U TAVNIKU

Spomen-ploča postavljena na zidu osnovne škole u Tavniku posvećena poginulim ratnicima i borcima u ratovima od 1912-1945. godine.

126. SPOMEN-ČESMA U TAVNIKU

Spomenik podignut na raskrsnici puteva u Tavniku posvećen meštanima ovog sela poginulim tokom agresije NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

XLV ADRANI

127. SPOMENIK POSVEĆEN BALKANSKIM, PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomenik sa tri spomen-ploče podignut u centru Adrana, pored Zadružnog doma, posvećen poginulim u ratovima od 1912. do 1945. godine i Erčević Ljubivoju poginulom tokom agresije NATO pakta na SRJ.

128. SPOMEN-BISTA U ADRANIMA

Spomen-bista Marinković Dragana (1919-1943) iz Adrana, postavljena u dvorištu osnovne škole u Adranima.

XLVI LEŠEVO

129. SPOMENIK POSVEĆEN BALKANSKIM, PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU U LEŠEVU

Spomenik podignut u centru Leševa posvećen poginulim ratnicima 1912-1918. godine, palim borcima 1941-1945.godine i žrtvama fašističkog terora iz ovog sela.

XLVII OPLANIĆI

130. SPOMEN-PLOČA POSVEĆENA DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomen ploča postavljena na Omladinskom domu u Oplanićima posvećena poginulim meštanima u Drugom svetskom ratu.

XLVIII POPOVIĆI

131. SPOMENIK POSVEĆEN PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomenik podignut ispred osnovne škole u Popovićima posvećen poginulim u Prvom i Drugom svetskom ratu (1941-1945).

XLIX KOVAČI

132. SPOMENIK POSVEĆEN BALKANSKIM, PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU I OTADŽBINSKIM RATOVIMA 1991-1999. GODINE

Spomenik podignut u mestu Kovači posvećen poginulim u balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu, sa spomen-pločom sa imenima poginulih od 1991-1999. godine: Andrić Dragoslava (1958-1991), Slavković Mikice (1964-1991), Milašinović Predraga (1967-1993) i Beočanin Ivana (1972-1999).

L RIBNICA

133. SPOMENIK POSVEĆEN DRUGOM SVETSKOM RATU U RIBNICI

Spomenik podignut u neposrednoj blizini Doma kulture u Ribnici posvećen palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora od 1941-1945. godine.

134. SPOMEN-PLOČA NA DOMU KULTURE U RIBNICI

Spomen-ploča postavljena na Domu kulture u Ribnici posvećena Drugom svetskom ratu i palim borcima iz narodnooslobodilačke borbe narodne revolucije i žrtvama fašističkog terora.

LI ZMAJEVAC

135. SPOMENIK POSVEĆEN PRVOM SVETSKOM RATU U ZMAJEVCU

Spomenik podignut u Zmajevcu - Ribnici, kraj seoskog groblja i osnovne škole, posvećen poginulim u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

LII MOŠIN GAJ

136. SPOMEN-OBELEŽJE U MOŠINOM GAJU

Spomen-obeležje sa spomen-pločom podignuto u Mošinom Gaju - Ribnici, posvećeno Drugom svetskom ratu.

LIII KAMENICA

137. SPOMEN-ČESMA POSVEĆENA POGINULIM U DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomen-česma sa spomen-pločom podignuta u centru Kamenice, u znak priznanja i sećanja borcima palim u Drugom svetskom ratu.

LIV SOKOLJE-GOČ

138. SPOMEN-PLOČA NA ZGRADI PARTIZANSKE BOLNICE U SOKOLJI-GOČ

Spomen-ploča postavljena na šumarskoj kući u Sokolju, na Goču posvećena događaju iz 1941. godine kada je u tom objektu bila smeštena partizanska bolnica Kraljevačkog partizanskog odreda Jovo Kursula.

LV JOVAC

139. SPOMEN-OBELEŽJE POSVEĆENO POGINULIM U DRUGOM SVETSKOM RATU U JOVCU

Spomen-obeležje sa spomen-pločom podignuto 1947. godine u Jovcu, posvećeno palim borcima NOR-a i žrtvama u Drugom svetskom ratu.

LVI METIKOŠI

140. SPOMENIK POSVEĆEN POGINULIM U DRUGOM SVETSKOM RATU

Spomenik podignut u centru sela Metikoši, posvećen poginulim palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora 1941-1945. godine.

LVII DRAGOSINJCI

141. SPOMEN-ČESMA POSVEĆENA POGINULIM U DRUGOM SVETSKOM RATU U DRAGOSINJCIMA

Spomen-česma podignuta u centru sela Dragosinjci, u znak sećanja palim borcima u narodnooslobodilačkom ratu i žrtvama fašističkog terora od 1941-1945. godine.

142. SPOMENIK POSVEĆEN POGINULIM U DRUGOM SVETSKOM RATU U DRAGOSINJCIMA

Spomenik podignut u dvorištu osnovne škole u Dragosinjcima borcima Dragosinjačke čete poginulim u toku Drugog svetskog rata (1941-1945) godine.

LVIII STARO SELO (DRAGOSINJCI)

143. SPOMEN-OBELEŽJE U STAROM SELU

Spomen-obeležje sa spomen-pločom podignuto u Starom Selu (Dragosinjci) u šumi iznad kuća Tašića, u znak sećanja na Jevremovu četu Partizanskog odreda.

144. SPOMENIK POSVEĆEN RATOVIMA SRBIJE U DRUGOJ POLOVINI XIX VEKA I PRVOJ POLOVINI XX VEKA (DRAGOSINJCI)

Spomenik podignut na Savinoj vodi u Dragosinjcima, posvećen poginulim u srpsko-turskim ratovima 1876. godine kao i u dva balkanska i Prvom svetskom ratu, kao i spomenik podignut u znak sećanja na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

LIX BRESNIK

145. DEVET KRAJPUTAŠA U SELU BRESNIK

Devet krajputaša postavljeni na lokalnom groblju u selu Bresnik, posvećeni poginulim i nestalim u Prvom svetskom ratu.

LX VRANOVAC

146. SPOMEN OBELEŽJE NA VRANOVCU

Spomen krst sa spomen-pločom podignut u znak sećanja na bitku koja se na Vranovcu odigrala u drugoj polovini 1915. godine.

LXI KRALJEVO

147. ALEJA KRAJPUTAŠA U KRALJEVU

Aleja spomenika krajputaša formirana u Gradskom parku u Kraljevu (duž Čika Ljubine ulice) šezdesetih godina XX veka.

Član 2

Ovu odluku dostaviti: organizacionim jedinicama Gradske uprave grada Kraljeva nadležnim za poslove urbanizma, organa Grada, JP za uređivanje građevinskog zemljišta "Kraljevo" i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".