ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA INFRASTRUKTURNOG KORIDORA NIŠ - GRANICA BUGARSKE

("Sl. glasnik RS", br. 74/2019)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Niš - granica Bugarske (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Niša i Pirota i opština Bela Palanka i Dimitrovgrad, i to na teritoriji:

1) grada Niša delove katastarskih opština: Čamurlija, Paljina, Rujnik, D. Matejevac II, Knez Selo, Manastir, Prosek, Rautovo, Čukljenik, Kunovica, Sićevo, Ostrovica, Ravni Do, Bancarevo i delove katastarskih opština: Radikina Bara, Jelašnica, Pasi Poljana, Niš "Bubanj", Novo Selo, Medoševac, Popovac, Trupale, Donji Komren, Niš "Crveni krst", Niš "Ćele kula", Niš "Pantelej", Hum, Brenica, Kamenica, D. Matejevac I, Gornji Matejevac, Donja Vrežina, Brzi Brod, Suvi Do, Prva Kutina, Niška Banja, Gornja Vrežina i Malča;

2) grada Pirota delove katastarskih opština: Vranište, Crnoklište, Crvenčevo, Kumanovo, Temska, Sopot, Nišor, Gradašnica, Berilovac, Izvor, Basara, Staničenje, Mali Suvodol, Veliki Suvodol, Gnjilan, Ponor, Blato, Kostur, Barje Čiflik, Rasnica, Pirot (grad), Pirot (van varoši), Poljska Ržana, Trnjana, Petrovac, Držina, Veliki Jovanovac, Mali Jovanovac, Veliko Selo, Krupac, Gradište, Činiglavci, Milojkovac, Obrenovac, Srećkovac, Sukovo i Vojnegovac;

3) opštine Bela Palanka delove katastarskih opština: Gradište I, Gradište II, Crnče, Dolac, Krupac, Lanište, Leskovik, Tamnjanica, Veta, Toponica, Vrandol, Draževo, Moklište, Crveni Breg, Glogovac, Crvena Reka, Špaj, Vrgudinac, Novo Selo, Mokra, Oreovac, Kremenica, Klisura, Telovac, Čiflik, Sinjac, Trešnjanci, Ljubatovica, Klenje, Bukurovac Dol, Dol, Bela Palanka (varoš) i Bela Palanka - van varoš;

4) opštine Dimitrovgrad delove katastarskih opština: Paskašija - Petačnici, Gojin Dol, Željuša, Lukavica, Gradinje, Bačevo i Dimitrovgrad.

Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim su definisani osnovni pravci razvoja svih infrastrukturnih sistema u Republici Srbiji; prekogranična, međuregionalna i transdržavna integracija Republike Srbije i njenih regiona i opština u okruženju. Ovaj pojas jača mogućnost prostorne integracije Republike Srbije u pravcu Bosne i Hercegovine na zapadu odnosno Bugarske i Koridora IV na istoku;

2) Uredbi o utvrđivanju Programa implementacije Prostornog plana Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 104/16), kojom su utvrđeni strateški prioriteti u realizaciji plana razvoja do 2020. godine. Izgradnja autoputa Niš - granica sa Republikom Bugarskom kod Dimitrovgrada (Koridor Xc) (SEETO) predstavlja prvi prioritet razvoja;

3) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RSˮ, broj 1/13), kojim izgradnja infrastrukturnog koridora Niš - granica Bugarske utiče podsticajno na bolju saobraćajnu i privrednu povezanost Republike Srbije sa okruženjem kao i na brži razvoj regiona koji se naslanja na ovaj koridor. Preko ovog koridora i regionalne saobraćajne mreže ostvaruju se bolje veze jugoistočne Srbije sa zapadnom, centralnom i južnom Srbijom i timočkim Podunavljem. Intenziviranje i povezivanje saobraćajnih tokova u koridoru utiče na jačanje privrednih i drugih funkcija Niša, koji je već sada najznačajnije čvorište u Srbiji posle Beograda;

4) Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Niš - granica Bugarske ("Službeni glasnik RS", br. 86/09 i 96/17), kojom je utvrđeno da putni pravac E-80 Niš - granica Bugarske ima veoma značajnu saobraćajnu funkciju u Republici Srbiji (DP br. IA - A4)(M1.12), kao i u mreži E puteva srednje i jugoistočne Evrope. Funkcionalno predstavlja krak osnovnog magistralnog puta (DP br. IA - A1) (M-1), koji se pruža u pravcu Bugarske i Turske odnosno zemalja Bliskog i Srednjeg Istoka, a saobraćajno-strateški se poklapa sa pravcem transevropskog (TEM) puta i krakom "C" Panevropskog multimodalnog koridora "10". Kao sastavni deo optimalne putne veze između evropske i azijske putne mreže ima veliki značaj u komuniciranju Evrope sa Bliskim Istokom preko teritorije Republike Srbije i u povezivanju zemalja zapadno evropskog i alpskog područja sa zemljama na jugoistoku Evrope i području Azije.

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana biće zasnovana na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, kao i drugim važećim propisima Republike Srbije.

5. Vizija i ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja je obezbeđenje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture i održivi razvoj planskog područja u skladu sa razvojnim potencijalima.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na uspostavljanju planskog osnova za izgradnju pratećih sadržaja u infrastrukturnom koridoru autoputa Niš - granica Bugarske, i to posebno baza za održavanje puteva na dve nove lokacije u okviru postojećih petlji "Bela Palanka" i "Niš Malča".

Izmene i dopune Prostornog plana će sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja čime će se stvoriti odgovarajući planski osnov u smislu direktnog sprovođenja izdavanjem lokacijskih uslova u skladu sa zakonom.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izmene i dopune Prostornog plana se obavljaju po skraćenom postupku.

8. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbediće JP "Putevi Srbije".

9. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, posebne organizacije, imaoci javnih ovlašćenja i druge institucije, dužni su da na zahtev nosioca izrade izmena i dopuna Prostornog plana, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji, dostave uslove i sve raspoložive podatke, bez naknade.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organi, odnosno organizacije ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 15 dana u zgradama jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Odluka o nepristupanju izradi Strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Niš - granica Bugarske na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 58/19) je sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka izmena i dopuna Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje izmena i dopuna Prostornog plana.

14. Odluka o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Niš - granica Bugarske se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA