II PRAVILNIK

ZA RASPODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETSKOG FONDA ZA RAZVOJ LOVSTVA AP VOJVODINE ZA 2019. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 44/2019)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom za dodelu podsticajnih sredstava putem konkursa za sufinansiranje aktivnosti kod Izrade i realizacije programa i projekata razvoja lovstva i unapređivanja stanja populacije divljači i njenih staništa na teritoriji AP Vojvodine i druge namene u skladu sa Zakonom (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuju se namene, visina i način dodele sredstava, pravo i uslovi učešća na konkursu i dokumentacija koja se podnosi uz prijavu, postupak s neblagovremenim i nekompletnim prijavama, razmatranje prijava i odlučivanje o dodeli sredstava, kriterijumi i bodovanje za dodelu sredstva, ugovor o realizaciji aktivnosti, realizacija ugovorenih obaveza, plaćanje radova, praćenje realizacije ugovora, završne odredbe i druga pitanja značajna za realizaciju tačke III Programa korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva Autonomne pokrajine Vojvodine u 2019. godini, koji je sastavni deo Pokrajinske skupštinske odluke o programu korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva Autonomne pokrajine Vojvodine u 2019. godini (2Službeni list APV", broj 60/18 i 40/19).

Program iz stava 1. ovog člana donela je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat), zadužen je za njegovu realizaciju.

Namene za koje se mogu koristiti podsticajna sredstva

Član 2

Prihvatljivi troškovi za realizaciju aktivnosti - Izrada i realizacija programa i projekata razvoja lovstva i unapređivanja stanja populacije divljači i njenih staništa na teritoriji AP Vojvodine (tačka III podtačka 1. Programa) - sufinansiranje izgradnje lovno - tehničkih objekata, dati su u tabeli broj 1.

Tabela 1.

Sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije i sanacije lovno - tehničkih objekata, uzgajališta za divljač, reprocentara i nabavka žive divljači

izgradnju i rekonstrukciju objekata za obradu trofeja

podizanje remiza za divljač

izgradnju objekta za uzgoj autohtone divljači u otvorenim lovištima-reprocentar

nabavka visokih natkrivenih drvenih čeka

nabavka žive autohtone divljači

Prihvatljivi troškovi za realizaciju aktivnosti - Druge namene u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu (tačka III podtačka 2. Programa) - sufinansiranje nabavke terenskog vozila, sufinansiranje nabavka digitalnih kamera - foto klopke i nabavka uređaja za noćno osmatranje, dati su u tabeli broj 2.

Tabela 2.

Vrsta aktivnosti -

2a) Nabavka terenskog vozila

Troškovi nabavke terenskog vozila

2b) Nabavka mopeda

Troškovi nabavke novog mopeda

Sredstva koja se dodeljuju ne mogu se koristiti za:

1) izmirenje poreza na dodatu vrednost za javna preduzeća;

2) troškove bankarske provizije, troškove jemstva i slične troškove ili naknade;

3) troškove bruto zarada zaposlenih;

4) naknadne i nepredviđene troškove nabavke.

Visina i način dodele sredstava

Član 3

1. sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije i sanacije lovno - tehničkih objekata, uzgajališta za divljač, reprocentara i nabavka žive divljači (tačka III podtačka 1. Programa), do 90% u ukupnom iznosu do 4.000.000,00 dinara i to za:

• izgradnju i rekonstrukciju objekata za obradu trofeja, do 600.000,00 dinara za izgradnju i do 400.000,00 dinara za rekonstrukciju;

• podizanje remiza za divljač, do 200.000,00 dinara po hektaru;

• izgradnju objekta za uzgoj autohtone divljači u otvorenim lovištima-reprocentar do 500.000,00 dinara sa pdv-om dinara po jednom projektu, a u skladu sa prihvaćenim projektom;

• najviše dve visoke natkrivene drvene čeke, do 18.000,00 dinara sa pdv-om po čeki;

• nabavka žive autohtone divljači za potrebe novoosnovanih uzgajališta divljači, do 4.000.000,00 dinara, bez pdv-a, a u skladu sa prihvaćenim projektom.

2. druge namene u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu (tačka III podtačka 2. Programa), u ukupnom iznosu do 4.961.410,32 dinara, sa pdv-om, za:

• sufinansiranje nabavke opreme za korisnike lovišta u AP Vojvodini, do 60%, i to za:

- novo terensko vozilo do 750.000,00 dinara i do 400.000,00 dinara, sa pdv-om, za polovno terensko vozilo, koje ne može biti starije od 5 godina.

• sufinansiranje nabavke opreme za korisnike lovišta u AP Vojvodini, do 60%, i to za:

- nabavku novog mopeda za lovočuvarsku službu, do 180.000,00 dinara, sa pdv-om.

Korisnici sredstava

Član 4

Korisnici sredstava po ovom konkursu su korisnici lovišta teritorije AP Vojvodine.

Privredno društvo može ostvariti pravo na podsticaje ako je razvrstano u mikro i malo pravno lice, u skladu sa Zakonom o računovodstvu ("Službeni glasnik RS", broj 62/13 i 30/18).

Pravo na učešće na konkursu

Član 5

Pravo učešća na konkursu ima korisnik lovišta, sa teritorije AP Vojvodine.

Pored navedenih uslova, za tačku 1. namena: nabavka žive autohtone divljači za potrebe novoosnovanih uzgajališta divljači, dodatni uslov je i da je korisnik lovišta lovnom osnovom planirao nabavku divljači za uzgajališta divljači i koji ima lovnom osnovom predviđenu izgradnju i završetak izgradnje uzgajališta za autohtonu divljač u lovnoj 2019/2020 i 2020/2021 godini.

Privredno društvo može ostvariti pravo na podsticaje ako je razvrstano u mikro i malo pravno lice, u skladu sa Zakonom o računovodstvu ("Službeni glasnik RS", broj 62/13 i 30/18).

Uslovi za učešće na konkursu

Član 6

Uslov za učešće na konkursu je da podnosilac prijave za istu namenu i za istu lokaciju nije koristio, niti koristi sredstva budžetskog fonda za razvoj lovstva Republike Srbije i budžetskog fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine, i to:

- za sredstva iz tačke 1. - korisnici lovišta sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine.

- za sredstva iz tačke 2a i 2b) - korisnici lovišta sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, osim korisnika lovišta posebne namene.

Dokumentacija koja se podnosi uz prijavu

Član 7

Za učešće na konkursu potrebna je sledeća osnovna dokumentacija:

1. prijava na konkurs;

2. fotokopija rešenja o upisu u registar u agenciji za privredne registre;

3. fotokopija - izvod lovne osnove lovišta za deo koji se odnosi na plan uređivanja i održavanja lovišta.

Ukoliko podnosilac prijave ne dostavi potrebnu dokumentaciju navedenu pod tačkama 2 i 3 Pokrajinski sekretarijat po službenoj dužnosti od navedenih organa pribavlja podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak.

Uz napred navedenu dokumentaciju potrebno je dostaviti i sledeće:

a) za izgradnju objekata za obradu trofeja:

- lokacijsku ili građevinsku dozvolu i projekat sa predmerom i predračunom materijala i radova sa PDV, izrađenog i overenog od strane licenciranog lica (licenca odgovornog projektanta);

b) za rekonstrukciju objekata za obradu trofeja:

- prijavu radova nadležnom organu lokalne samouprave i projekat sa predmerom i predračunom materijala i radova sa PDV, izrađenog od strane licenciranog lica (licenca odgovornog projektanta);

v) za podizanje remiza:

- na zemljištu u vlasništvu lovačkih udruženja dostaviti izvod iz lista nepokretnosti s podacima o vlasništvu i ograničenjima za sve katastarske parcele koje su predmet prijave (ne stariji od 30 dana) pored kojeg podnosilac prijave koji nije vlasnik zemljišta dostavlja i ugovor o zakupu (original ili overena kopija), koji važi najmanje 5 godina od objavljivanja konkursa i skicu podizanja remiza s predmerom i predračunom radova i iskazanim troškovima sadnog materijala, rada i nege sa PDV-om, koje su izradili registrovani rasadnici ili pravna lica registrovana za oblast šumarstva ili lovstva.

Površina zemljišta za podizanje remiza za divljač ne može biti manja od pet ari;

g) za izgradnju objekta za uzgoj autohtone divljači u otvorenim lovištima:

- građevinski i tehnološki projekat (sa naznačenom lokacijom), predmerom i predračunom radova sa iskazanim troškovima materijala i rada sa PDV, izrađenog i overenog od strane licenciranih lica (licenca Lovačke komore Srbije - vrsta 1);

- dokaz o vlasništvu nad zemljištem na kome se planira podizanje lovnih i drugih objekta, izvod lista nepokretnosti (ne stariji od 30 dana) sa naznakom katastarske parcele na kojoj je planirano podizanje lovnih i drugih objekta (original ili overena kopija) pored kojeg podnosilac prijave koji nije vlasnik zemljišta dostavlja i ugovor o zakupu (original ili overena kopija), koji važi najmanje 10 godina od dana objavljivanja konkursa.

Površina zemljišta za izgradnju objekta za uzgoj divljači ne može biti manja od deset hektara;

d) za izgradnju visoke drvene natkrivene čeke:

- skicu (sa naznačenom lokacijom) sa predmerom i predračunom radova sa iskazanim troškovima materijala i rada sa PDV, izrađenog od strane licenciranog lica (licenca Lovačke komore Srbije - vrsta 1),

- dokaz o vlasništvu nad zemljištem na kome se planira podizanje lovnih i drugih objekta,

izvod lista nepokretnosti (ne stariji od 30 dana) sa naznakom katastarske parcele na kojoj je planirano podizanje lovnih i drugih objekta (original ili overena kopija) pored kojeg podnosilac prijave koji nije vlasnik zemljišta dostavlja i pisanu saglasnost vlasnika zemljišta da se na njegovoj imovini mogu postavljati lovni i drugi privremeni objekti predviđeni projektom ili ugovor o zakupu ili ustupanju zemljišta za podizanje lovnih i drugih objekta (original ili overena kopija), koji važe najmanje 5 godina od dana objavljivanja konkursa;

đ) za nabavku žive autohtone divljači:

- za novoformirana uzgajališta divljači, tehnološki projekat uzgajališta divljači sa overom od strane licenciranog lica (licenca Lovačke komore Srbije - vrsta 1);

- predračun sa iskazanim troškovima nabavke divljači sa i bez PDV-a.

Podnosioci prijava mogu podneti najviše jednu prijavu na konkurs po korisniku lovišta, sa po jednom lokacijom za nabavku žive autohtone divljači za uzgajališta divljači.

a. POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA TAČKU 2A) DRUGE NAMENE U SKLADU SA ZAKONOM O DIVLJAČI I LOVSTVU (TAČKA III PODTAČKA 2. PROGRAMA) ZA SUFINANSIRANJE NABAVKE OPREME ZA KORISNIKE LOVIŠTA - TERENSKOG VOZILA

1. prijava na konkurs;

2. fotokopija rešenja o upisu u registar u agenciji za privredne registre;

3. fotokopija rešenja o davanju saglasnosti na lovnu osnovu.

Dokumentacija navedena pod rednim brojem 2. i 3. podnosioci prijava nisu u obavezi da dostave ovom organu već će biti pribavljeno u skladu sa članom 9. Zakona o opštem upravnom postupku.

Uz napred navedenu dokumentaciju potrebno je dostaviti i sledeće:

- za nabavku terenskog vozila za korisnike lovišta u AP Vojvodini - fotokopija ugovora o radu sa zaposlenim stručnim licem i lovočuvarom ili zaposlenim lovočuvarima (korisnik više lovišta), predračun prodavca vozila sa iskazanim načinom kupovine vozila (isplata na račun dobavljača vozila u celosti, kredit ili lizing) ili predugovor sa kopijom saobraćajne dozvole za nabavku polovnog terenskog vozila, koje ne može biti starije od 5 godina, a za najviše jedno terensko vozilo po korisniku lovišta.

b. POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA TAČKU 2A) DRUGE NAMENE U SKLADU SA ZAKONOM O DIVLJAČI I LOVSTVU (TAČKA III PODTAČKA 2. PROGRAMA) ZA SUFINANSIRANJE NABAVKE OPREME ZA KORISNIKE LOVIŠTA - MOPEDA

1. prijava na konkurs;

2. fotokopija rešenja o upisu u registar u agenciji za privredne registre;

3. fotokopija rešenja o davanju saglasnosti na lovnu osnovu.

Dokumentacija navedena pod rednim brojem 2. i 3. podnosioci prijava nisu u obavezi da dostave ovom organu već će biti pribavljeno u skladu sa članom 9. Zakona o opštem upravnom postupku.

Uz napred navedenu dokumentaciju potrebno je dostaviti i sledeće:

- za nabavku mopeda za korisnike lovišta u AP Vojvodini - fotokopija ugovora o radu sa zaposlenim stručnim licem i lovočuvarom ili zaposlenim lovočuvarima (korisnik više lovišta), predračun prodavca mopeda, a za najviše nabavku jednog mopeda po korisniku lovišta.

Postupanje sa nepotpunim prijavama

Član 8

Za podnosioce nepotpunih prijava, Pokrajinski sekretarijat po službenoj dužnosti od nadležnih organa pribavlja podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak, a za ostalu dokumentaciju će biti pozvani da dopune u roku od osam (8) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju prijava će biti odbačena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene smatraće se urednim od momenta podnošenja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija će odbaciti:

• Neblagovremene prijave,

• Nedozvoljene prijave,

• Prijave koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 9

Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju je imenovao pokrajinski sekretar, razmatra podnete prijave i donosi zapisnik s predlogom odluke o dodeli sredstava.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu s Konkursom i Pravilnikom. U skladu s kriterijumima, koji su definisani Pravilnikom, formira se bodovna lista na osnovu koje se dodeljuju bespovratna sredstva.

Komisija ima pravo da zaseda, kada proceni da su se stekli uslovi za donošenje zapisnika sa predlogom odluke o dodeli sredstava u kom će navesti ukupan broj podnetih prijava sa prikazom traženih sredstava, prihvatljive prijave sa prikazom bodova i iznosa, neprihvatljive prijave razvrstane po razlozima neprihvatljivosti.

Predlogom odluke o dodeli sredstava utvrđeni su pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva i način bodovanja, a podnosiocima prijava kojima sredstva nisu odobrena navode se razlozi odbijanja/odbacivanja.

Odluku o dodeli sredstava donosi pokrajinski sekretar na osnovu predloga Komisije.

Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Kriterijumi za ocenu podnetih prijava

Član 10

Sve pristigle prijave Komisija će bodovati prema sledećim kriterijumima za ocenu prijava:

Kriterijum

Način bodovanja

Broj bodova

Maksimalan broj bodova - tačka 1. a, b, v, g, d

 

235

Maksimalan broj bodova - tačka 1.đ

 

210

Maksimalan broj bodova- tačka 2a)

 

375

Maksimalan broj bodova - tačka 2b) - nabavka novog mopeda

 

345

Visina sopstvenog učešća (tačka 2a i 2b)

Učešće 40%

5

Učešće do 40,01% - 42%

10

Učešće od 42,01% - 44%

20

Učešće od 44,01% - 46%

30

Učešće od 46,01% - 48%

40

Učešće preko 48,01%

50

Podnosilac prijave za poslednjih 12 meseci od trenutka objavljivanja konkursa nije bilo u blokadi duže od 30 dana (tačke 1, 2a i 2b)

ne

20

da

0

Dosadašnje korišćenje sredstava budžetskog fonda za razvoj lovstva za istu namenu na koju konkuriše (tačke 1, 2a i 2b)

prvi put

50

drugi put

25

treći put

15

četvrti put

5

Površina lovišta za koje se podnosi prijava (površina u ha) tačke1 a, b, v, g, d, 2a i 2b)

do 5.000

5

do 10.000

10

do 15.000

15

do 20.000

20

do 30.000

30

do 40.000

40

preko 40.000

50

Brojno stanje visoke divljači za lovnu 2019/2020 godinu iz lovne osnove za lovište za koje se nabavlja vozilo ili moped (broj jedinki - jelenska divljač, srneća divljač i divlja svinja) tačka 2a i 2b

preko 2.000

60

od 1.400 do 1.999

55

od 1.000 do 1.399

45

od 900 do 999

35

od 700 do 899

25

od 600 do 699

15

od 300 do 499

10

od 100 do 299

5

do 100

0

Godišnji plan odstrela visoke divljači za lovnu 2019/2020 godinu (lovna osnova) za lovište za koje se planira izgradnja ili rekonstrukcija lovno tehničkih objekata ili nabavlja vozilo ili moped (broj jedinki - jelenska divljač, srneća divljač i divlja svinja) tačka1 a, b, v, g, d, 2a i 2b)

do 30 jedinki

0

od 30 do 89 jedinki

5

od 90 do 149 jedinki

10

od 150 do 199 jedinki

15

od 200 do 249 jedinki

20

od 250 do 299 jedinki

25

od 300 do 349 jedinki

30

od 350 do 399 jedinki

35

od 400 do 449 jedinki

40

od 450 do 499 jedinki

45

Preko 500 jedinki

50

Starost vozila koji je predmet nabavke (godina) - (tačka 2a, osim za moped)

novo vozilo

30

jedna godina

20

dve godine

15

tri godine

10

četiri godine

5

pet godina

0

Broj zaposlenih lovočuvara za lovište za koje se podnosi prijava - (tačka 2a i 2b)

tri

30

dva

20

jedan

10

Stručno lice - (tačka 2a i 2b)

Zaposleno na neodređeno vreme kod korisnika lovišta

20

Zaposleno po ugovoru sa preduzećem registrovanim za pružanje usluga u lovstvu

10

Površina uzgajališta za autohtonu divljač (površina u ha) tačka 1đ.

do 10 ha

0

do 20 ha

5

do 30 ha

20

do 40 ha

45

do 50 ha

60

preko 50 ha

75

Visina sopstvenog učešća (tačka 1)

Učešće 10%

5

Učešće do 10,01% - 12%

10

Učešće od 12,01% - 14%

20

Učešće od 14,01% - 16%

30

Učešće od 16,01% - 18%

40

Učešće preko 18,01%

50

Ocena opravdanosti investicije (tačke 1. i 2a)

5/10/15

5/10/15

Podnosioci prijava sa manje od 30% od maksimalnog zbira bodova, neće moći ostvariti sredstva po ovom konkursu.

Postupanje sa prijavama koje su odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene

Član 11

Na osnovu odluke, Komisija sačinjava a pokrajinski sekretar donosi rešenje sa obrazloženjem i poukom o pravnom sredstvu za podnosioce prijava kojima su prijave odbijene/odbačene ili nisu u potpunosti prihvaćene prijave na osnovu predloga odluke.

Pravo prigovora

Član 12

Pored navedenih lica iz člana 11. Pravilnika, pravo prigovora ima i svaki nezadovoljni podnosilac prijave kome su odobrena sredstva na osnovu Odluke o dodeli sredstava koja je objavljena na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Prigovor se ulaže pokrajinskom sekretaru u roku od tri (3) dana od dostavljanja pojedinačnog rešenja, odnosno najkasnije u roku od sedam (7) dana od dana objavljivanja odluke na sajtu Sekretarijata. Pokrajinski sekretar odlučuje o prigovoru u roku od sedam (7) radnih dana od dana prijema prigovora.

Prigovor sekretar može da odbaci kao neblagovremen, nedozvoljen, podnet od strane neovlašćenog lica, da ga usvoji u potpunosti ili delimično ili da odbije prigovor kao neosnovan.

O prigovoru odlučuje se rešenjem.

Konačna odluka

Član 13

Konačnu odluku donosi pokrajinski sekretar, na osnovu donetih rešenja po osnovu eventualnih prigovora a koja se objavljuje na zvaničnoj internet strani Pokrajinskog sekretarijata.

Ugovor o dodeli sredstava

Član 14

Nakon donošenja odluke o dodeli bespovratnih sredstava, pokrajinski sekretar u ime Pokrajinskog sekretarijata zaključuje ugovor o dodeli sredstava sa korisnikom sredstava kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 15

Kontrolu realizacije ugovorenih obaveza sprovodi Sektor lovstva i akvakulture i Sektor šumarsko lovne inspekcije, putem izveštaja i službene beleške šumarsko lovne inspekcije sa terena.

U slučaju neizvršavanja ugovorene obaveze ugovor će se raskinuti, a Korisnik sredstava u obavezi je da izvrši povraćaj sredstava.

Završna odredba

Član 16

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".