ODLUKA

O IZMENAMA I DOPUNAMA OSNIVAČKOG AKTA PRIVREDNOG DRUŠTVA SPORTSKI CENTAR "TAŠMAJDAN" D.O.O. BEOGRAD

("Sl. list grada Beograda", br. 91/2019)

 

UVODNE ODREDBE

Član 1

Skupština Grada Beograda, 30. novembra 2018. godine, donela je Odluku o nastavku obavljanja delatnosti Ustanove za fizičku kulturu Sportsko-rekreativni centar "Tašmajdan" u formi društva sa ograničenom odgovornošću pod nazivom Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd, pod brojem 66-1067/18-S ("Službeni list Grada Beograda", broj 109/18) - Osnivački akt društva.

Grad Beograd je vlasnik udela od 100% u Privrednom društvu Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd, matični broj 07046103, pib 100209082.

Osnovna delatnost Privrednog društva Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd je 93.11. Delatnosti sportskih objekata.

Članom 4. Odluke o nastavku obavljanja delatnosti Ustanove za fizičku kulturu Sportsko-rekreativni centar "Tašmajdan" u formi društva sa ograničenom odgovornošću pod nazivom Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd, kao ciljevi društva proklamovani su: razvoj i unapređenje sporta i sportskih aktivnosti, obezbeđivanje tehničko-tehnološkog i ekonomskog jedinstva za iskorišćavanje i održavanje sportskih objekata, pružanje usluga u obavljanju sportsko-rekreativnih i kulturnih aktivnosti građana.

Ustanova za fizičku kulturu Sportsko-rekreativni centar "Tašmajdan", koja predstavlja pravnog prethodnika Privrednog društva Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd, upravljala je nepokretnostima koje su su svojini Grada Beograda a koje predstavljaju sportske objekte, i to: Sportskom halom "Aleksandar Nikolić" ukupne površine 10.532,41 m2, Ledenom dvoranom "Pionir" ukupne površine 7.912,61 m2, Zatvorenim i otvorenim plivalištem "Tašmajdan" ukupne površine 13.038,06 m2, Stadion "Tašmajdan" ukupne površine 16.559,59 m2.

Privredno društvo Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd predstavlja pravnog sledbenika Ustanove za fizičku kulturu Sportsko-rekreativni centar "Tašmajdan.

PREDMET IZMENA I DOPUNA OSNIVAČKOG AKTA

Član 2

Ovim izmenama i dopunama Osnivačkog akta, osnivač Privrednog društva Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd, poverava društvu na upravljanje nepokretnosti koje predstavljaju sportske objekte, i to: Sportsku halu "Aleksandar Nikolić" ukupne površine 10.532,41 m2, Ledenu dvoranu "Pionir" ukupne površine 7.912,61 m2, Zatvoreno i otvoreno plivalište "Tašmajdan" ukupne površine 13.038,06 m2, Stadion "Tašmajdan" ukupne površine 16.559,59 m2, sa opremom koja predstavlja sastavne delove nepokretnosti.

Navedena nepokretna imovina iz prethodnog stava ne predstavlja dodatni nenovčani ulog osnivača u društvo, već se ista poverava društvu na upravljanje radi ostvarivanja ciljeva društva.

Član 3

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd će imovinom iz člana 1. ove odluke upravljati u skladu sa njenom namenom, a istu može koristiti i na drugi način radi ostvarivanja prihoda, uz uslov da se na taj način ne ugrožavaju obavljanje delatnosti za koju je društvo registrovano i ciljevi društva.

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd odgovara za štetu koja nastane na poverenoj imovini, koja nastane krivicom zaposlenih ili lica koja se nalaze pod kontrolom SC "Tašmajdan" d.o.o., nezavisno da li se radi o aktima činjenja ili propuštanja činjenja.

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd je dužan da obavesti Grad Beograd o šteti većeg obima koja nastane na objektima, bez obzira na uzrok štete.

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd ne odgovara za štetu nastalu na poverenoj imovini koja nastane kao posledica više sile.

Član 4

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd će upravljati nepokretnom imovinom iz člana 2. ove odluke za organizaciju sportskih, kulturnih i drugih programa, kao poslove iz svoje osnovne delatnosti, tako što programe može da organizuje samostalno, kao suorganizator ili da daje u zakup deo objekta ili ceo objekat.

Pored poslova iz stava 1. ovog člana, Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd, može izdavati u zakup i poslovni prostor koji se nalazi u okviru nepokretnosti iz člana 2. ove odluke, kao i parking mesta koja se nalaze na zemljištu koje služi redovnoj upotrebi nepokretnosti iz člana 2. ove odluke.

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd može trećim licima izdavati u zakup reklamni prostor u unutrašnjem i spoljnom delu nepokretnosti iz člana 2. ove odluke.

Član 5

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd stiče prihode samostalnim organizovanjem programa, suorganizacijom programa, davanjem u zakup imovine koja mu je poverena na upravljanje i na druge načine u skladu sa zakonom.

Član 6

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd snosi sve komunalne troškove koji se odnose na nepokretnu imovinu iz člana 2. ove odluke.

Član 7

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd je dužan da na zahtev Grada Beograda, upućenog preko gradskog Sekretarijata za sport i omladinu, dostavi izveštaj o svim ostvarenim prihodima i rashodima, stanju potraživanja, stanju obaveza, ostvarenom prometu na tekućim i deviznim računima i stanju kreditne zaduženosti, kao i o svim zaključenim ugovorima sa trećim licima.

Član 8

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd dostavlja Gradu Beogradu, u toku tekuće godine za narednu godinu:

- Godišnji program poslovanja,

- Poseban program subvencija.

Član 9

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd, pored navedenih, ima i sledeće obaveze:

1. da nepokretnom imovinom iz člana 2. ove odluke upravlja u skladu sa njenom namenom i da se o njoj stara kao dobar privrednik;

2. da vrši tekuće održavanje objekata o svom trošku;

3. da objekte o svom trošku osigura od osnovnih rizika;

4. da unapređuje objekte;

5. da o svom trošku angažuje fizičko-tehničko i protivpožarno obezbeđenje, neposredno ili posredno preko organizatora priredbi;

6. da redovno čisti objekte;

7. da primenjuje sve standarde u vezi sa ekologijom i zaštitom životne sredine.

Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd ima obavezu da održava objekte koji su mu povereni na upravljanje, neposredno ili posredno preko trećih lica koja se nalaze u zakupu, i to:

1. da redovno održava objekte o svom trošku;

2. da vanredno održava objekte o svom trošku, uz saglasnost Sekretarijata za sport i omladinu, izuzev kada je vanredno održavanje neophodno preduzeti bez odlaganja kako bi se sprečila opasnost po život i zdravlje ljudi ili imovinu veće vrednosti;

3. da investiciono održava objekte, uz saglasnost nadležne organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

U preostalom delu Osnivački akt Privrednog društva Sportski centar "Tašmajdan" d.o.o. Beograd ostaje neizmenjen.

Član 11

Na sva pitanja koja nisu regulisana ovom odlukom, primenjivaće se Zakon o privrednim društvima.

Član 12

Zakonski zastupnik društva je u obavezi da nakon izmene osnivačkog akta sačini i potpiše prečišćeni tekst osnivačkog akta društva.

Izmene osnivačkog i prečišćeni tekst osnivačkog akta biće registrovan u skladu sa zakonom o registraciji.

Član 13

Ova odluka objaviće se u "Službenom listu Grada Beograda", stupa na snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja, a primenjivaće se od dana registracije u registru privrednih subjekata Agencije za privredne registre.