ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU JAVNOG OSVETLJENJA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 16/2019 - sveska 1)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja na teritoriji grada Valjeva, prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti i korisnika usluga, finansiranje, način obezbeđivanja kontinuiteta u obavljanju komunalne delatnosti i obaveze u slučaju planiranih i neplaniranih prekida u pružanju usluge, nadzor i druga pitanja od značaja za obavljanje ove komunalne delatnosti.

Član 2

Delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja obuhvata održavanje, adaptaciju i unapređenje objekata i instalacija javnog osvetljenja kojima se osvetljavaju saobraćajne i druge površine javne namene.

Javno osvetljenje, u smislu odredaba ove odluke, je sistem objekata, uređaja i instalacija za osvetljavanje površina javne namene.

Površine javne namene, u smislu odredaba ove odluke, su ulice, trgovi, mostovi, parkovi, podzemni pešački prelazi i stepeništa, pešačke površine javne namene pored stambenih i drugih objekta, javni parkinzi i javne zelene površine u naseljima, sportski i objekti za rekreaciju u javnoj svojini, groblja, uređene rečne obale i druge površine na kojima je planskim dokumentom predviđena izgradnja javne rasvete.

II USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA DELATNOSTI OBEZBEĐIVANJA JAVNOG OSVETLJENJA

Član 3

Delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja obavljaće pravno lice kome grad Valjevo poveri obavljanje delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja u postupku propisanom zakonom (u daljem tekstu: Vršilac komunalne delatnosti).

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da ispunjava uslove u pogledu minimalne stručne osposobljenosti kadrova i minimalnog tehničkog kapaciteta potrebnih za obavljanje komunalne delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja propisane Uredbom o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

Član 4

Delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja obavlja se prema Godišnjem programu (u daljem tekstu: Program) koji sadrži:

1. obim poslova koji se obavljaju u okviru delatnosti obezbeđenja javnog osvetljenja,

2. način organizovanja i izvršavanja poslova delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja,

3. iznos potrebnih sredstava za realizaciju Programa.

Program donosi Vršilac komunalne delatnosti do 1. decembra tekuće godine za narednu godinu, uz saglasnost Skupštine grada Valjeva (u daljem tekstu: Skupština grada).

Član 5

Naseljena mesta mogu se dekorativno osvetljavati povodom državnih i verskih praznika, kulturnih i sportskih priredbi i manifestacija, na osnovu odluke Gradskog veća grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Objekti i ambijentalne celine koje imaju istorijski, kulturni, arhitektonski, administrativni, privredni ili drugi značaj mogu se trajno dekorativno osvetljavati, na osnovu odluke Gradskog veća.

Gradsko veće donosi odluku iz stava 1. i 2. ovog člana na osnovu predloga Vršioca komunalne delatnosti, uz koji se prilaže projekat dekorativnog osvetljavanja, koji izrađuje Vršilac komunalne delatnosti.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da instalacije i uređaje za dekorativno osvetljavanje iz stava 1. ovog člana ukloni u roku od petnaest dana posle praznika, priredbe ili manifestacije.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da vrši nabavku, montira, demontira, održava i skladišti uređaje za dekorativno osvetljenje, kao i da obezbedi tehničke uslove za snabdevanje električnom energijom uređaja za dekorativno osvetljenje.

Član 6

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja obavlja u skladu sa zakonom i važećim propisima, da objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja održava u stanju funkcionalne osposobljenosti za trajno i kontinuirano obezbeđenje javnog osvetljenja i da obezbedi tehničke uslove za redovno snabdevanje električnom energijom.

Član 7

Grad Valjevo zaključuje ugovor o isporuci električne energije za obezbeđivanje javnog osvetljenja sa snabdevačem električne energije, u skladu sa zakonom.

Pod snabdevanjem električnom energijom za javno osvetljenje podrazumeva se redovna isporuka električne energije za potrebe javnog osvetljenja, u skladu sa zakonom.

III PRAVA I OBAVEZE VRŠIOCA DELATNOSTI I KORISNIKA USLUGA

Član 8

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da obezbedi:

1. trajno i nesmetano obavljanje delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, a pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima i standardima donesenim na osnovu zakona,

2. propisani ili ugovoreni obim i kvalitet obezbeđenja javnog osvetljenja koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika, u skladu sa pozitivnim propisima,

3. preduzimanje mera održavanja, razvoja i zaštite komunalnih objekata i opreme, koji služe za obavljanje delatnosti obezbeđenja javnog osvetljenja,

4. razvoj i unapređenje kvaliteta obezbeđenja javnog osvetljenja, kao i unapređenje organizacije i efikasnosti rada.

Član 9

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu obavljanja delatnosti iz člana 2. stav 1. ove odluke, u trajanju najmanje 15 dana.

Poziv za izjašnjavanje iz stava 1. ovog člana objavljuje se na zvaničnoj internet stranici grada Valjeva i Vršioca komunalne delatnosti, a dostavlja se i sredstvima javnog informisanja radi saopštenja.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da u roku od 15 dana od dana završetka izjašnjavanja iz stava 1. ovog člana dostavi Gradskoj upravi grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradska uprava) izveštaj o rezultatima izjašnjavanja korisnika o kvalitetu.

Ukoliko su rezultati izjašnjavanja korisnika takvi da većina korisnika nije zadovoljna obezbeđenim javnim osvetljenjem, Gradska uprava preispituje rad Vršioca komunalne delatnosti, sačinjava analizu sa predlogom mera za otklanjanje nedostataka navedenih u izjašnjavanju korisnika i dostavlja je Gradskom veću.

Gradsko veće, nakon razmatranja, analize i predloženih mera iz stava 4. ovog člana, donosi akt kojim nalaže Vršiocu komunalne delatnosti da otkloni nedostatke koji su navedeni u izjašnjavanju korisnika, u roku koji ne može biti duži od 90 dana.

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da obezbedi korisnicima zakonom propisane uslove koji omogućavaju brz i efikasan kontakt u vezi kvaliteta i korišćenja ove komunalne delatnosti.

Korisnici, mogu kontinuirano u toku godine dostavljati pitanja, primedbe i predloge vezane za delatnost obezbeđenja javnog osvetljenja preko internet stranice Vršioca komunalne delatnosti, a isti je dužan da na dostavljena pitanja, primedbe i predloge odgovori u roku od 2 dana.

Član 10

Korisnik javnog osvetljenja u obavezi je da:

1) ne ometa druge korisnike i ne ugrožava životnu sredinu;

2) ne ugrožava objekte i opremu, koji su u funkciji obavljanja delatnosti obezbeđenja javnog osvetljenja.

IV FINANSIRANJE OBAVLJANJA DELATNOSTI OBEZBEĐIVANJA JAVNOG OSVETLJENJA

Član 11

Sredstva za obavljanje i razvoj delatnosti obezbeđenja javnog osvetljenja obezbeđuju se iz:

- prihoda budžeta grada Valjeva,

- drugih izvora, u skladu sa Zakonom.

Član 12

Sredstva za obavljanje i razvoj delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, odnosno obavljanje poslova iz člana 2. stav 1. ove odluke, obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva, kao i iz drugih izvora u skladu sa zakonom, a na osnovu Programa i to za sledeće namene:

1) održavanje, adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

2) troškove osiguranja objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

3) troškove dekorativnog osvetljenja (pribavljanje, montiranje, demontiranje, održavanje i skladištenje uređaja za dekorativno osvetljenje i dr.);

4) troškove za snabdevanje električnom energijom i

5) ostale troškove obavljanja delatnosti.

V NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U OBAVLJANJU DELATNOSTI OBEZBEĐIVANJA JAVNOG OSVETLJENJA I OBAVEZE VRŠIOCA KOMUNALNE DELATNOSTI U SLUČAJU PLANIRANIH I NEPLANIRANIH PREKIDA U OBAVLJANJU DELATNOSTI OBEZBEĐENJA JAVNOG OSVETLJENJA

Član 13

Vršilac komunalne delatnosti je dužan da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u obavljanju delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida.

Član 14

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, Vršilac komunalne delatnosti je dužan da odmah o tome obavesti Gradsku upravu i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja.

Član 15

Po prijemu obaveštenja o neplaniranom prekidu isporuke, odnosno po utvrđivanju poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, Gradska uprava je dužna da:

1. odredi red prvenstva i način obavljanja delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja onim korisnicima kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica, ili bi nastala značajna, odnosno nenadoknadiva šteta,

2. preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena i

3. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid obavljanja delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, kao i odgovornost za učinjenu štetu.

Član 16

U slučaju nastupanja neplaniranih, odnosno neočekivanih poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, Vršilac komunalne delatnosti je dužan da obezbedi osvetljenje javnih površina po sledećem redu prvenstva:

1) javno osvetljenje glavnih saobraćajnica i objekata od posebnog značaja;

2) javno osvetljenje trgova;

3) javno osvetljenje ulica;

4) javno osvetljenje pešačkih staza;

5) javno osvetljenje sportskih objekata.

Član 17

U slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, kao i u slučaju štrajka zaposlenih kod Vršioca komunalne delatnosti, Gradsko veće preduzima operativne i druge mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetan rad i poslovanje Vršioca komunalne delatnosti i obavljanje delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

VI MERE ZABRANE

Član 18

Zabranjeno je:

1) uklanjanje, rušenje, prljanje i oštećenje na bilo koji način objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

2) razbijanje sijalica, lampiona ili izolatora na objektima i instalacijama javnog osvetljenja;

3) neovlašćeno priključenje na objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja;

4) neovlašćeno postavljanje reklamnih panoa na objekte javnog osvetljenja;

5) neovlašćeno pričvršćivanje stvari i lepljenje plakata na objekte javnog osvetljenja,

6) svako neovlašćeno korišćenje objekata javnog osvetljenja suprotno njihovoj nameni.

VII NADZOR

Član 19

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši odeljenje Gradske uprave nadležno za komunalne poslove.

Član 20

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši odeljenje Gradske uprave nadležno za inspekcijske poslove.

Poslove komunalne policije obavlja odeljenje Gradske uprave nadležno za poslove komunalne policije.

Komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, ovlašćen je da: izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom i obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Vršilac komunalne delatnosti ako:

1. ne donese godišnji Program iz člana 4. stav 2. ove odluke,

2. ne postupi u skladu sa članom 5. ove odluke,

3. ne postupi u skladu sa članom 8. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice Vršioca komunalne delatnosti novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 22

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Vršilac komunalne delatnosti ako:

1. ne postupi u skladu sa članom 6. stav 4. ove odluke,

2. ne sprovede postupak izjašnjavanja iz člana 9. stav 1, 2. i 3. ove odluke,

3. ne postupi u skladu sa članom 13. ove odluke,

4. ne postupi u skladu sa članom 14. ove odluke,

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice Vršioca komunalne delatnosti novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Član 23

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj korisnik - pravno lice ako koristi javno osvetljenje suprotno odredbi člana 10. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara.

Član 24

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 60.000,00 dinara kazniće se za prekršaj korisnik - pravno lice ako koristi javno osvetljenje suprotno odredbi člana 18. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 25

Do izbora Vršioca komunalne delatnosti po odredbama ove odluke delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja će se obavljati u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 26

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi član 77. Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti i komunalnom redu ("Službeni glasnik grada Valjeva" broj 8/15).

Član 27

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".