UREDBA
O NAČINU OBUČAVANJA I KATEGORIJAMA GRAĐANA KOJE ZA POTREBE ODBRANE ZEMLJE OBUČAVA MINISTARSTVO ODBRANE

("Sl. glasnik RS", br. 76/2019)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način obučavanja građana i kategorije građana koje za potrebe odbrane zemlje obučava Ministarstvo odbrane.

Član 2

Kategorije građana koje, u skladu sa zakonom, za potrebe odbrane zemlje obučava Ministarstvo odbrane su:

1) lica u rezervnom sastavu koja nisu odslužila vojni rok;

2) lica u rezervnom sastavu koja su odslužila vojni rok sa oružjem, a nije im određen raspored u rezervnom sastavu;

3) žene vojni obveznici.

Lica u rezervnom sastavu koja nisu odslužila vojni rok su građani koji su sa navršenih 30 godina života rešenjima nadležnih teritorijalnih organa Ministarstva odbrane prevedeni u rezervni sastav.

Lica u rezervnom sastavu koja su odslužila vojni rok sa oružjem, a nije im određen raspored u rezervnom sastavu su građani koji nemaju raspored u jedinicama Vojske Srbije, civilnoj zaštiti i drugim snagama odbrane.

Žene vojni obveznici su žene koje se vode u vojnoj evidenciji.

Član 3

Obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje je proces izvođenja teorijske i praktične nastave, koja je namenjena za sticanje znanja, veština, uvežbavanje radnji i postupaka, stvaranje navika i razvijanje svesti, sposobnosti i osobina građana od kojih zavisi uspešno izvršavanje dodeljenih zadataka.

Član 4

Teorijska nastava, kao način obučavanja građana za potrebe odbrane zemlje, obuhvata sledeće sadržaje:

1) mesto i uloga sistema odbrane u društvu i sistemu nacionalne bezbednosti;

2) osnovne odredbe međunarodnog humanitarnog prava i Pravila upotrebe Vojske Srbije;

3) opasnosti od vojnih i nevojnih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji;

4) razvijanje i negovanje bezbednosne kulture, vojničke tradicije i moralnih normi, kao značajnih komponenata ukupnih priprema za odbranu i sprovođenje odbrane zemlje.

Član 5

Praktična nastava, kao način obučavanja građana za potrebe odbrane zemlje, izvodi se pokaznim vežbama i praktičnim uvežbavanjem:

1) strojevih radnji i postupaka;

2) radnji i postupaka rukovanja, upotrebe i održavanja naoružanja i vojne opreme;

3) taktičkih radnji i postupaka za uspešno samostalno i grupno vođenje borbe;

4) postupaka otklanjanja ili ublažavanja posledica proisteklih iz opasnosti od vojnih i nevojnih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji;

5) radnji i postupaka pružanja samopomoći i prve pomoći povređenim i nastradalim licima;

6) radnji i postupaka zaštite životne sredine i zaštite od požara.

Član 6

Obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje sprovodi se kroz: osnovnu obuku, specijalističku obuku i druge oblike obuke.

Osnovna obuka namenjena je sticanju vojničkih veština i ovladavanju radnjama i postupcima potrebnim za izvršavanje individualnih i kolektivnih zadataka.

Specijalistička obuka namenjena je sticanju specijalističkih znanja i veština za određenu vojnoevidencionu specijalnost, radi osposobljavanja za samostalno obavljanje formacijske dužnosti.

Drugi oblici obuke namenjeni su unapređenju postojećih i usvajanju novih znanja, veština i navika za izvršavanje zadataka i dužnosti.

Član 7

Osnovna obuka se izvodi u centrima za osnovnu obuku Vojske Srbije u trajanju od najduže 25 dana u toku kalendarske godine.

Specijalistička obuka se izvodi u centrima za specijalističku obuku i jedinicama Vojske Srbije u narednoj godini u odnosu na vreme završetka osnovne obuke u trajanju od najduže 25 dana u toku kalendarske godine.

Drugi oblici obuke se izvode u nadležnim komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije u trajanju od najduže 20 dana u toku kalendarske godine.

Član 8

Osnovnoj i specijalističkoj obuci podležu lica u rezervnom sastavu koja nisu odslužila vojni rok i žene vojni obveznici.

Drugim oblicima obuke podležu lica u rezervnom sastavu koja su odslužila vojni rok sa oružjem, a nije im određen raspored u rezervnom sastavu i žene vojni obveznici.

Član 9

Pre pozivanja na obuku, građani iz člana 2. stav. 1 ove uredbe upućuju se, u skladu sa zakonom, na lekarske i druge preglede i psihološka ispitivanja.

Pozivanje na obuku građana iz člana 2. stav 1. ove uredbe vrši se u skladu sa zakonom.

Član 10

Građaninu iz člana 2. stav 1. ove uredbe pozvanom na obuku za potrebe odbrane zemlje koju sprovodi Ministarstvo odbrane, obuka se prekida, odnosno odlaže na njegov zahtev u skladu sa zakonom.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o obučavanju građana za odbranu zemlje ("Službeni list SRJ", br. 36/94 i 44/94 - ispravka).

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".