ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA INFRASTRUKTURNOG KORIDORA AUTOPUTA E-75 SUBOTICA - BEOGRAD (BATAJNICA)

("Sl. glasnik RS", br. 76/2019)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa E-75 Subotica - Beograd (Batajnica) (u daljem tekstu: izmene i dopune Prostornog plana).

2. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove delove teritorija gradova Subotica, Novi Sad i Beograd, kao i opština Kanjiža, Bačka Topola, Srbobran, Vrbas, Temerin i Mali Iđoš, i to:

1) u gradu Subotici delove katastarskih opština Bački Vinogradi, Palić, Bikovo, Žednik, Čantavir, Stari grad i Donji grad;

2) u gradu Novom Sadu delove katastarskih opština Čenej, Kisač, Rumenka, Novi Sad 4, Novi Sad 1, Novi Sad 3, Kać, Kovilj i Budisava;

3) u gradu Beogradu, gradskoj opštini Zemun deo katastarske opštine Batajnica;

4) u opštini Kanjiža deo katastarske opštine Horgoš;

5) u opštini Bačka Topola delove katastarskih opština Mali Beograd i Bačka Topola;

6) u opštini Mali Iđoš delove katastarskih opština Mali Iđoš, Lovćenac i Feketić;

7) u opštini Srbobran deo katastarske opštine Srbobran;

8) u opštini Vrbas delove katastarskih opština Vrbas, Bačko Dobro Polje i Zmajevo;

9) u opštini Temerin deo katastarske opštine Sirig;

10) u opštini Inđija delove katastarskih opština Beška, Krčedin i Novi Karlovci;

11) u opštini Stara Pazova delove katastarskih opština Stara Pazova, Stari Banovci, Nova Pazova i Novi Banovci.

Okvirna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana data je u Prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu izmena i dopuna Prostornog plana, sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđeno "završetak izgradnje druge polovine autoputa u dužini od 107 km: Horgoš - Novi Sad (Koridor Xb)" i "kompletiranje autoputske obilaznice oko Subotice (Y krak autoputa E-75) (granični prelaz Kelebija - petlja Subotica jug)";

2) Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11), kojom se među prioritetima razvoja putnog saobraćaja navodi i prilagođavanje evropskim standardima i kvalitetnije upravljanje kroz planiranje, projektovanje i izvođenje, eksploataciju i održavanje putne infrastrukture.

Izrada izmena i dopuna Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, uređenje, zaštita i korišćenje prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji.

5. Vizija i ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja je obezbeđenje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture i održivi razvoj planskog područja u skladu sa razvojnim potencijalima.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na uspostavljanju planskog osnova za izgradnju pratećih sadržaja u koridoru državnog puta IA reda broj 1 (autoput E-75) Subotica-Beograd, i to posebno:

1) baza za održavanje puteva na tri nove lokacije u okviru postojećih petlji "Subotica jug", "Vrbas" i "Kovilj";

2) dva planirana parkirališta.

Izmene i dopune Prostornog plana će sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja čime će se stvoriće odgovarajući planski osnov u smislu direktnog sprovođenja izdavanjem lokacijskih uslova u skladu sa zakonom.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Izmene i dopune Prostornog plana se obavljaju po skraćenom postupku.

8. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje JP "Putevi Srbije".

9. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, posebne organizacije i imaoci javnih ovlašćenja, dužni su da na zahtev nosioca izrade izmena i dopuna Prostornog plana, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji, za deo planskog dokumenta koji se menja i dopunjuje, dostave sve uslove i raspoložive podatke bez naknade.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organ, odnosno organizacija ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 15 dana u sedištima jedinica lokalne samouprave koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

12. Odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora auto-puta E-75 Subotica - Beograd (Batajnica) na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 58/19), čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka izmena i dopuna Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuju izmene i dopune Prostornog plana.

14. Odluka o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa E-75 Subotica - Beograd (Batajnica) se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA