ODLUKA

O ZABRANI KORIŠĆENJA PLASTIČNIH KESA NA MESTU PRODAJE ROBA I USLUGA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 49/2019)

Član 1

Ovom odlukom propisuje se zabrana korišćenja plastičnih kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: teritorija Grada), osim biorazgradivih plastičnih kesa proizvedenih u skladu sa Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju, o ocenjivanju usaglašenosti i uslovima koje mora da ispuni imenovano telo (u daljem tekstu: biorazgradive plastične kese).

Član 2

Mesto prodaje robe i usluga, u smislu ove odluke, su sva maloprodajna i veleprodajna mesta, kao i registrovana pijačna mesta na kojima se vrši prodaja robe i usluga na teritoriji Grada.

Član 3

Na mestu prodaje robe i usluga na teritoriji Grada, zabranjuje se korišćenje plastičnih kesa za isporuku robe, osim biorazgradivih plastičnih kesa.

Na proizvode koji se pakuju u ambalažu i ambalažni materijal namenjen za taj proizvod i sa njim je u direktnom kontaktu ne primenjuje se odredba iz stava 1. ovoga člana.

Član 4

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove, Sektor za zaštitu životne sredine, Odsek za zaštitu životne sredine.

Član 5

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. Postupa suprotno članu 3. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 75.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice novčanom kaznom od 25.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1-4. ovoga člana ovlašćeni inspektor, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjuje se od 1. januara 2021. godine.