MEMORANDUM O SARADNJI
IZMEĐU REGIJE LOMBARDIJA (REPUBLIKA ITALIJA) I AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (REPUBLIKA SRBIJA)

("Sl. list AP Vojvodine", br. 45/2019)

Regija Lombardija (Republika Italija) i Autonomna pokrajina Vojvodina (Republika Srbija), u daljem tekstu strane, imaju nameru da uspostave saradnju u oblastima od zajedničkog interesa s ciljem da doprinesu društveno-ekonomskom razvoju u svojim regijama, kao i da podstaknu međuregionalnu saradnju u okviru procesa evropskih integracija.

U skladu s poverenim nadležnostima u oblasti međuregionalnih odnosa, a na osnovu člana 117. Ustava Republike Italije, regija Lombardija pristupa zaključivanju ovog memoranduma o saradnji u skladu sa članom 6. stav 2. Zakona broj 131/2013, a Autonomna pokrajina Vojvodina u skladu sa članom 181. Ustava Republike Srbije i u skladu s Pokrajinskom skupštinskom odlukom o zaključivanju sporazuma između Autonomne pokrajine Vojvodine i odgovarajućih teritorijalnih zajednica drugih država ("Službeni list APV" broj 18/2015).

Strane su se sporazumele o tekstu ovog memoranduma o saradnji, koji prihvataju, i dele zajedničke obaveze.

Memorandum o saradnji obuhvata sledeće:

Član 1

Strane se obavezuju da će promovisati stvaranje uslova za ekonomski razvoj u svojim regijama, uz poseban akcenat na mala i srednja preduzeća i razvoj lokalnih proizvodnih procesa.

Strane će promovisati razvoj tehnologije i upravljanje ljudskim resursima u definisanim oblastima.

U skladu sa unutrašnjim pravnim propisima, strane promovišu moguće oblike pomoći fizičkim i pravnim licima, koja učestvuju u saradnji u oblasti stručnog usavršavanja kao i zdravstvene infrastrukture, s ciljem obezbeđivanja harmoničnog razvoja društvenih, ekonomskih i zdravstvenih oblasti.

Strane podstiču i omogućavaju redovnu razmenu informacija, kao i procenu uključenosti institucija, organizacija i udruženja, istovremeno poštujući njihovu autonomiju, u skladu s nacionalnim pravnim sistemima.

Član 2

Strane su saglasne da će osnažiti saradnju, posebno u dole navedenim oblastima, a u skladu sa svojim nadležnostima i finansijskim mogućnostima:

• Poljoprivreda, šumarstvo i zaokruženi proces poljoprivredno-prehrambene proizvodnje (poljoprivredna mehanizacija; prerada, bezbednost i sledljivost prehrambenih proizvoda i proizvoda šumarstva);

• Industrija (posebno tekstilna industrija - dizajn i moda), istraživanja i tehnološke inovacije;

• Energetika (uključujući obnovljive izvore energije i biomasu);

• Zdravstvo;

• Promovisanje zaštite životne sredine;

• Kultura.

Strane rade zajedno na promociji izrade zajedničkih projekata, uključujući naučne i tehnološke inicijative, u jednoj ili više oblasti, koji će biti dostavljeni i odobreni u skladu sa zakonodavstvom njihovih matičnih država.

Svaka strana imenuje po jednu osobu zaduženu za jedan ili više projekata u okviru iste oblasti, koja je odgovorna za nadzor i izveštavanje o projektnim aktivnostima.

Sve finansijske obaveze koje mogu proizaći iz ovog memoranduma o saradnji ispunjavaju strane potpisnice, bez stvaranja dodatnih troškova za budžete nacionalnih vlada.

Član 3

Strane su saglasne da započnu zajedničke aktivnosti, u skladu s planom rada koji će usaglasiti obe strane, sa svrhom da se upravlja aktivnostima saradnje između strana, kao i da se sprovode nadzor i procena projekata.

Strane obaveštavaju ambasade koje imaju teritorijalnu nadležnost za date države, o napredovanju aktivnosti saradnje, koje su planirane u okviru sprovođenja ovog memoranduma o saradnji.

Član 4

Memorandum o saradnji sklapa se na italijanskom, srpskom i engleskom jeziku, od kojih su sva tri teksta jednako autentična. U slučaju različitog tumačenja odredaba, merodavna je verzija na engleskom jeziku.

Član 5

Memorandum o saradnji sklapa se na period od pet godina, počevši od trenutka stupanja na snagu u oba pravna sistema, u skladu sa unutrašnjim pravnim propisima obe strane.

Član 6

Obe strane mogu otkazati saradnju, pismenim putem, uz otkazni rok od 90 dana od datuma obaveštavanja druge ugovorne strane.

Član 7

Svi sporovi koji nastanu u tumačenju i primeni ovog memoranduma o saradnji biće rešeni u okviru prijateljskih konsultacija i pregovora između strana, u skladu s pozitivnim pravom.

Član 8

Ovaj memorandum o saradnji primenjuje se u potpunosti u skladu sa zakonima, propisima i pravilima, koji su na snazi u matičnim državama, kao i sa međunarodnim međusobno preuzetim obavezama i obavezama proisteklim iz članstva Republike Italije u Evropskoj uniji.

Memorandum o saradnji je zaključen u Novom Sadu, dana 24. novembra 2018. godine.

U ime predsednika Regije Lombardija

 

U ime Autonomne pokrajine Vojvodine

Republika Italija

 

Republika Srbija

_______________________________

 

_________________________________

Alan Kristijan Rici, sr.

 

Igor Mirović, sr.

Podsekretar

 

predsednik Pokrajinske vlade