ZAJEDNIČKA IZJAVA
O NAMERAMA O SARADNJI IZMEĐU DEPARTMANA VAL DOAZ (REPUBLIKA FRANCUSKA) I AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (REPUBLIKA SRBIJA)

("Sl. list AP Vojvodine", br. 45/2019)

Departman Val Doaz (Republika Francuska) koji zastupa prvi potpredsednik Veća departmana i gradonačelnik Ongjon le Bon Filip Suer,

i Autonomna pokrajina Vojvodina (Republika Srbija) koju zastupa predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u daljem tekstu "partneri",

imajući u vidu težnju da se razviju i unaprede odnosi između dva partnera i uspostave nove veze i kontakti između građana oba regiona,

izražavaju želju da dodatno intenziviraju saradnju.

Partneri su saglasni s tim da će saradnju proširiti, pre svega, u sledećim oblastima:

• Privredna saradnja i razvoj slobodnih zona;

• Školstvo, obrazovanje, kultura i turizam;

• Razvoj poljoprivrede i ruralnih oblasti;

• Podrška partnerstvima između lokalnih samouprava;

• Razmena zaposlenih dveju administracija.

Partneri će nastojati da za gorenavedene oblasti saradnje razviju konkretne akcione planove i da ih redovno aktualizuju.

Kao podrška saradnji, intenzivno će se koristiti programi Evropske unije. Saradnja može biti produbljena organizovanjem konferencija, seminara i radionica.

Nakon što oba partnera potpišu zajedničku izjavu o namerama, ona stupa na snagu i važi narednih pet godina. Shodno zajedničkoj izjavi o namerama, svaka strana može da raskine saradnju pismenim putem, s rokom najave od šest meseci.

Potpisano u Novom Sadu, dana 24. novembra 2018. godine, u dva istovetna primerka, od kojih svaka strana zadržava po jedan primerak na francuskom i srpskom jeziku.

 

Za departman Val Doaz
(Republika Francuska)

 

za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu

prvi potpredsednik Veća departmana

 

(Republika Srbija)

gradonačelnik Ongjon le Bon

 

predsednik Pokrajinske vlade

_________________________________

 

________________________________

Filip Suer, sr.

 

Igor Mirović, sr.