PRAVILNIK
O NAKNADI TROŠKOVA ZA DOLAZAK NA RAD I ODLAZAK SA RADA ZAPOSLENIH KOD DIREKTNIH I INDIREKTNIH BUDŽETSKIH KORISNIKA GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 24/2019 i 25/2019 - ispr.)

Član 1

Zaposlenima kod direktnih i indirektnih budžetskih korisnika u gradu Kikindi, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se imenovana, izabrana i postavljena lica, lica koja se nalaze u radnom odnosu, lica angažovana za rad van radnog odnosa kod direktnih i indirektnih korisnika budžeta grada Kikinde, a kojima se u cilju naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada, isplaćuje novčani iznos u visini stvarnih troškovi prevoza po ceni dnevne ili mesečne pretplatne karte u javnom prigradskom, gradskom i/ili međugradskom saobraćaju.

Član 2

Smatra se da zaposleni ostvaruje pravo na naknadu troškova prevoza:

1) ako nema obezbeđeno službeno vozilo;

2) ako poslodavac ne omogući zaposlenom korišćenje sopstvenog prevoza u službene svrhe;

3) kada se ne nalazi na godišnjem odmoru, plaćenom ili neplaćenom odsustvu, bolovanju i u svim drugim slučajevima odsustva sa rada.

Član 3

Zaposleni ostvaruje pravo na naknadu troškova prevoza:

1) za odlazak i dolazak sa rada u prigradskom saobraćaju - za zaposlene koji imaju mesto prebivališta/boravišta i mesto rada u istom ili različitom prigradskom mestu;

2) za odlazak i dolazak sa rada u gradskom saobraćaju- za sve zaposlene kod direktnih i indirektnih korisnika budžeta;

3) za odlazak i dolazak sa rada u međugradskom saobraćaju- za zaposlene koji imaju mesto prebivališta/boravišta i mesto rada u različitim gradovima, ili u gradu i u prigradskom mestu.

Naknada za troškove odlaska i dolaska sa rada u smislu ovog pravilnika podrazumeva slučajeve iz stava 1. ovog člana na koje zaposleni ima pravo u smislu potreba i organizacije rada kod direktnih i indirektnih korisnika budžeta grada Kikinde.

Isplate na osnovu stava 1. ovog člana međusobno se ne isključuju.

Član 4

Zaposlenom se isplaćuje novčana protivvrednost cene odgovarajućih karata prevoznika po izboru direktnog i indirektnog korisnika budžeta grada Kikinde na osnovu stvarnih troškova prevoza, odnosno za odgovarajući broj dana ostvarenog prevoza.

Ukoliko je peronska karta obavezna, iznos za peronsku kartu uračunava se u naknadu za troškove dolaska i odlaska sa rada.

Ukoliko zaposleni koristi privatno vozilo za dolazak na rad i odlazak sa rada, potrebno je dostaviti fiskalni račun za gorivo. Zaposlenom će se izvršiti naknada troška prevoza po priloženom računu, a najviše do iznosa utvrđenog stavom 1 ovog člana.

Izjava zaposlenog o mestu stanovanja i relaciji putovanja, fiskalni računi za gorivo, dnevne ili mesečne pretplatne karte predstavljaju verodostojnu računovodstvenu dokumentaciju da je trošak prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada i nastao.

Član 5

Za zaposlene kojima se naknada troškova prevoza isplaćuje na tekući račun posle isteka meseca za koji su to pravo ostvarili, vrši se na osnovu navedenih dokaza o nastalom trošku (fiskalni računi za gorivo, dnevne ili mesečne pretplatne karte u javnom prevozu), izjave zaposlenog i evidencije prisustva na poslu i odsustva sa posla.

Zaposleni do kraja meseca za koji se vrši obračun putnih troškova je u obavezi da licu zaduženom za evidenciju prisutnosti/odsutnosti na radu dostavi originalne dokaze o nastalom trošku prevoza (fiskalni račun za gorivo, dnevne ili mesečnu pretplatnu kartu), kopiju istih na kojoj će stajati ime, prezime i potpis lica koje je predalo dokaze sa naznačenim datumom predaje.

Lice zaduženo za evidenciju prisutnosti/odsutnosti na radu do 5. u mesecu dostavlja obračunskoj službi tabelu koja sadrži podatak o: imenu i prezimenu zaposlenog, broju dana redovnog rada, relacija na koju je lice putovalo, broj fiskalnog računa, ukupan iznos po računima kao i kompletnu dokumentaciju navedenu u prethodnom stavu ovog člana.

Indirektni korisnici budžeta grada Kikinde u nadležnosti Sekretarijata za društvene delatnosti imaju mogućnost korišćenja privatnog vozila za dolazak na rad i odlazak sa rada samo ukoliko nisu u mogućnosti da koriste usluge javnog prevoznika i to iz zdravstvenih razloga, neusklađenosti linija sa radnim vremenom i iz drugih opravdanih okolnosti po oceni direktora. Isti su u obavezi da poseduju dokumentaciju definisanu članovima 4. i 5. ovog Pravilnika što predstavlja verodostojnu računovodstvenu dokumentaciju da je trošak prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada i nastao.

Indirektni korisnici budžeta grada Kikinde u smislu člana 5. stava 4. ovog Pravilnika u obavezi su da Sekretarijatu za društvene delatnosti do 5. u meseci za prethodni mesec dostave tabelarni prikaz zaposlenih za koje se trebuju sredstva na ime prevoza, u tabeli prikazati specifikaciju obračuna troškova prevoza i iznos poreza na dohodak građana koji se plaća po ovom osnovu. Uz trebovanje sredstava dostaviti izjavu overenu od strane direktora i zaposlenog kojom se verodostojno prikazuje mesto stanovanja zaposlenog, dani redovnog rada, relacija putovanja, a na poleđini izjave popisati brojeve fiskalnih isečaka kojim se pravda utrošak sredstava. Kompletnu dokumentaciju u smislu evidencije prisutnosti i fiskalnih računa nije potrebno dostavljati Sekretarijatu za društvene delatnosti, već indirektni korisnik ima obavezu čuvanja iste prema zakonskim propisima za potrebe prikaza organima kontrole.

Indirektni korisnici budžeta grada Kikinde u nadležnosti Sekretarijata za društvene delatnosti grada Kikinde koji koriste usluge javnog prevoznika ili drugi vid autobuskog prevoza u obavezi su da Sekretarijatu uz trebovanje sredstava dostave fakture prevoznika za dnevne ili mesečne pretplatne karte sa prilogom u smislu izjave overene od strane zaposlenog i direktora ustanove o mestu stanovanja, relaciji putovanja, kao i specifikaciju obračuna što predstavlja verodostojnu računovodstvenu dokumentaciju da je trošak prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada i nastao.

Izjavu i propratnu dokumentaciju koja je potrebna za sprovođenje ovog Pravilnika definisaće organ koji je nadležan za kontrolu primene Pravilnika.

Član 6

Isplata troškova prevoza vrši se do 15-og u tekućem mesecu za prethodni mesec na račun zaposlenog u visini cene usluga javnog prevoza u skladu sa Rešenjem o davanju saglasnosti na cene usluga prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju JP "Autoprevoz" ("Službeni list grada Kikinde" br. 17/2018).

U slučaju promene cene usluga, nadležni sekretarijat Gradske uprave obaveštava Gradsko veće grada Kikinde i poslodavce na odgovarajući način.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a primenjuje se od 01.01.2020. godine.