ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE MEŠOVITOG VOJNO-CIVILNOG AERODROMA "MORAVA"

("Sl. glasnik RS", br. 78/2019)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene mešovitog vojno-civilnog aerodroma "Morava" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorije grada Kraljeva i grada Čačka, i to:

1) na teritoriji grada Kraljeva - katastarske opštine: Lađevci, Obrva i Tavnik;

2) na teritoriji grada Čačka - katastarska opština Katrga.

Obuhvat Prostornog plana dat je u Prilogu - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), u kome je navedeno da je osnovni cilj prostornog razvoja vazdušnog saobraćaja Republike Srbije da vazduhoplovni sistem bude integralni deo evropskog vazduhoplovnog sistema, a vazduhoplovni saobraćaj postane glavni vid transporta na relacijama dužim od 45 minuta letenja, uz mogućnost da svaki region u budućnosti ima aerodrom određene kategorije;

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 39/14), u kojoj je navedeno da se razvoj vazdušnog saobraćaja na ovom području zasniva na formiranju regionalnog aerodroma "Morava" i da bi on bio najvažnije regionalno čvorište u sistemu regionalnih vazdušnih pristaništa. Takođe, navedeno je da se principi razvoja vazdušnog saobraćaja zasnivaju na efikasnosti i bezbednosti, orijentisanosti ka zaštiti životne sredine i integraciji sa okruženjem i drugim vidovima saobraćaja.

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji.

5. Vizija i dugoročni cilj razvoja i donošenja Prostornog plana je obezbeđenje prostornih uslova za ekonomski razvoj regiona, koji će se postići rekonstrukcijom i modernizacijom vojno-civilnog aerodroma "Morava" i na taj način će se poboljšati ukupna pristupačnost regionu i omogućiti bolja dostupnost vazdušnog saobraćaja stanovništvu ovog područja.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za proširenje kapaciteta aerodroma, za poboljšanje saobraćajnog položaja područja i ostvarivanje kvalitetnih veza sa postojećim aerodromima u okruženju, kao i na povećanju atraktivnosti područja za razvoj industrije, turizma i drugih privrednih grana.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu za planirane namene i za infrastrukturne objekte za potrebe odbrane, čime će se stvoriti odgovarajući planski osnov u smislu direktnog sprovođenja izdavanjem lokacijskih uslova u skladu sa zakonom, odnosno u skladu sa procedurama definisanim Pravilnikom o planiranju, izgradnji i održavanju objekata infrastrukture koje koriste Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ("Službeni vojni list", br. 29/11, 13/17 i 2/19).

7. Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, posebne organizacije, imaoci javnih ovlašćenja i druge institucije, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji, dostave uslove i sve raspoložive podatke, bez naknade.

Na zahtev ministarstva nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma, nadležni organi, odnosno organizacije ustupaju postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, bez naknade u roku utvrđenom Zakonom o planiranju i izgradnji.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištu jedinica lokalne samouprave koje su u obuhvatu Prostornog plana.

12. Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene mešovitog vojno-civilnog aerodroma "Morava" na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 73/19) je sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene mešovitog vojno-civilnog aerodroma "Morava" se objavljuje u Centralnom registru planskih dokumenata.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA