PRAVILNIK
O SADRŽINI, NAČINU USPOSTAVLJANJA I ODRŽAVANJA REGISTRA RIZIKA OD KATASTROFA

("Sl. glasnik RS", br. 78/2019)

Predmet pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina, način uspostavljanja i održavanja registra rizika od katastrofa (u daljem tekstu: Registar rizika).

Fizičko-geografski podaci o prostoru zahvaćenom rizikom

Član 2

Fizičko-geografski podaci o prostoru zahvaćenom rizikom, koji se unose u Registar rizika, jesu podaci o geografskom položaju, podaci o hidrografskim karakteristikama, podaci o reljefu, podaci o meteorološko-klimatskim karakteristikama, podaci o demografskim karakteristikama, podaci o poljoprivredi, podaci o materijalnim i kulturnim dobrima i zaštićenim prirodnim dobrima, podaci o biljnom pokrivaču.

Podaci o broju i strukturi, kao i izloženosti i ranjivosti stanovništva, koje može biti pogođeno nastupanjem katastrofe

Član 3

Podaci o broju i strukturi, kao i izloženosti i ranjivosti stanovništva, koje može biti pogođeno nastupanjem katastrofe i koji se unose u Registar rizika, jesu podaci o broju i strukturi i karakteristikama stanovništva i zajednice koje može biti podložno nekoj od identifikovanih opasnosti.

Podaci o stambenim zgradama i zgradama druge namene, infrastrukturnim i drugim objektima, njihovoj izloženosti i ranjivosti

Član 4

Podaci o stambenim zgradama i zgradama druge namene, infrastrukturnim i drugim objektima, njihovoj izloženosti i ranjivosti, koji se unose u Registar rizika, jesu podaci o broju, veličini, vrsti gradnje, godini izgradnje, nameni, kapacitetu stambenih zgrada, zgrada druge namene, infrastrukturnih objekata i drugih objekata, njihovoj podložnosti i osetljivosti na dejstvo katastrofa.

Podaci o ranijim katastrofama i njihovim posledicama

Član 5

Podaci o ranijim katastrofama i njihovim posledicama, koji se unose u Registar rizika, jesu podaci o vremenu, trajanju, obimu i posledicama katastrofa po štićene vrednosti.

Podaci iz stava 1. ovog člana se odnose na referentne događaje koji su se desili u prošlosti, a koji su od značaja za određivanje verovatnoće događaja prilikom budućih procena rizika.

Opis i karakteristike opasnosti

Član 6

Opis i karakteristike opasnosti, koje se unose u Registar rizika, podrazumevaju osnovne elemente koji karakterišu svaku identifikovanu opasnost u skladu sa aktom kojim se reguliše metodologija za izradu procene rizika od katastrofa.

Podaci o zonama neposrednog rizika

Član 7

Podaci o zonama neposrednog rizika, koji se unose u Registar rizika, jesu podaci o geografsko prostornim celinama koje su odlukama nadležnog organa o utvrđivanju zona neposrednog rizika utvrđene za zone neposrednog rizika.

Podaci o kapacitetima za smanjenje rizika jedinica lokalne samouprave

Član 8

Podaci o kapacitetima za smanjenje rizika jedinica lokalne samouprave, koji se unose u Registar rizika, odnose se na podatke o subjektima i snagama sistema smanjenja rizika na prostoru jedinice lokalne samouprave.

Način uspostavljanja Registra rizika

Član 9

Subjekti sistema smanjenja rizika dostavljaju podatke od značaja za uspostavljanje Registra rizika Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje nakon obrade i u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom, podatke unosi u Registar rizika.

Način održavanja Registra rizika

Član 10

Pouzdanost, funkcionalnost i dostupnost tehničke infrastrukture za vođenje i održavanje Registra rizika obezbeđuje se u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom.

Stupanje na snagu

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".