ODLUKA
O USLOVIMA IZDAVANJA I KORIŠĆENJA GRADSKE KARTE ZA UPOTREBU DELA AUTO-PUTA E-75 I E-80

("Sl. list grada Niša", br. 85/2019)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način i uslovi izdavanja i korišćenja Gradske karte i uslovi pod kojim Grad Niš plaća posebnu naknadu za upotrebu dela auto-puta E-75 i E-80 (u daljem tekstu: putarina), u ime lica sa prebivalištem na području gradskih opština Crveni Krst, Medijana, Palilula, Pantelej i Niška Banja.

Član 2

Grad Niš plaća putarinu u ime lica iz člana 1. ove odluke kojem je izdata Gradska karta za upotrebu delova auto-puta E-75 i E-80, odnosno svih relacija između sledećih naplatnih stanica: Niš jug, Niš sever, Niš istok i Niš Malča (u daljem tekstu: naplatne stanice u zoni Grada Niša).

Gradska karta izdaje se za upotrebu delova auto-puta E-75 i E-80 od mesta prebivališta do naplatne stanice u zoni Grada Niša i obratno.

Gradska karta izdaje se fizičkom licu iz člana 1. ove odluke, koje je vlasnik motornog vozila prve kategorije registrovanog na teritoriji Grada Niša, odnosno članu porodičnog domaćinstva tog lica koje ima prebivalište na adresi vlasnika vozila, pod uslovom da lice na koje glasi Gradska karta poseduje vozačku dozvolu.

Vozilo prve kategorije, u smislu odredaba ove odluke je motorno vozilo sa dve osovine i visine jednake ili niže od 1,30 m, mereno kod prve osovine i motorno-kombi vozilo sa dve osovine i ukupne visine jednake ili niže od 1,9 m, a čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg.

Član 3

Gradska karta izdaje se na ime lica koje ispunjava uslove iz člana 2. ove odluke, za vozilo čiji je registarski broj unet u Gradsku kartu, a za upotrebu autoputa na relacijama koje su u njoj naznačene.

Gradska karta izdaje se za period od tri godine.

Član 4

 

Fizičko lice kome je izdata Gradska karta dužno je da:

- prilikom uključivanja na auto-put uzme magnetnu karticu iz distributera za izdavanje kartica i

- prilikom isključenja sa auto-puta preda magnetnu karticu, a Gradsku kartu pruži na uvid inkasantu na naplatnoj stanici.

Član 5

Sredstva za plaćanje putarine obezbeđuju se u budžetu Grada Niša, a uplaćuju se na račun budžeta Republike Srbije.

Međusobna prava i obaveze, kao i način i dinamika plaćanja ugovorenih obaveza bliže će se urediti ugovorom koji zaključuju Grad Niš i JP "Putevi Srbije".

Ugovor iz stava 2. ovog člana, u ime Grada Niša zaključuje Gradonačelnik Grada Niša.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".