MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 12/2019)

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (u daljem tekstu: "Ministarstvo"), Nemanjina 22-26, Beograd, koje zastupa ministar g. Zoran Đorđević

po osnovu zaključka Vlade br:

i

Federalna državna budžetska ustanova visokog obrazovanja "Ruski državni socijalni univerzitet" (u daljem tekstu - "RDSU"), pravna adresa: 129226, g. Moskva Vilhelma Pika br. 4, obj. 1, koji zastupa rektor Počinok Natalija Borisovna (u daljem tekstu zajedno: "Strane potpisnice"),

zaključuju ovaj memorandum o razumevanju (u daljem tekstu: "Memorandum") polazeći od međusobne zainteresovanosti, u želji da razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti obrazovanja u domenu socijalne zaštite.

Član 1

Ovim memorandumom definiše se i regulišu predmet i način međusobne saradnje u oblasti visokog obrazovanja, čiji će razvoj Strane potpisnice podsticati u okviru svojih važećih pravnih propisa i na principima uzajamnosti.

Član 2

Ovim memorandumom Strane potpisnice uspostavljaju stratešku saradnju u oblasti naučne i stručne delatnosti na polju obrazovanja i nauke, socijalno-društvenih nauka, psiholoških nauka ili pedagoških i andragoških nauka, kao i u svim drugim oblastima vezanim za delatnost u okviru nadležnosti ministarstva.

Član 3

Cilj saradnje je da se studentima univerziteta, koji su deo obrazovnog sistema Republike Srbije, omogući na nastave studije na RDSU na smerovima koji su definisani u članu 2. Memoranduma.

Sve potrebne uslove, postupak izbora i broj studenata, uslove koji se odnose na mogućnost nastavljanja njihovih studija, kao i sve ostale elemente koji su od važnosti za realizaciju ovog memoranduma, Strane potpisnice će utvrđivati tokom dalje saradnje i regulisati zaključivanjem dopunskih memoranduma ili aneksa uz ovaj memorandum.

Član 4

Potpisivanje ovog memorandum ne stvara nikakve finansijske obaveze za Strane potpisnice.

Član 5

Ovaj memorandum stupa na snagu danom potpisivanja i važi pet (5) godina. U slučaju postojanja namere Strana potpisnica da raskinu ovaj memorandum, o tome se one moraju međusobno obavestiti tri meseca pre planiranog raskida. Sve izmene i dopune moraju se vršiti u pisanom obliku i moraju ih potpisati Strane potpisnice. Odgovarajući aneksi predstavljaju sastavne delove ovog memoranduma.

Član 6

Sve eventualne sporove vezane za ovaj memorandum ili njegovu realizaciju Strane potpisnice će rešavati mirnim putem.

Član 7

Ovaj memorandum je sastavljen u četiri istovetna primerka, dva na srpskom i dva na ruskom jeziku, od kojih svaki ima podjednaku pravnu snagu, po jedan za svaku Stranu potpisnicu.

Potpisano u Beogradu, 3. oktobra 2019. godine.

Ministar za rad, zapošljavanje,
boračka i socijalna pitanja,
Zoran Đorđević, s.r.

 

Rektor Ruskog državnog
socijalnog univerziteta,
Počinok Natalija Borisovna, s.r.