MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU IZMEĐU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA VIŠENACIONALNE DRŽAVE BOLIVIJE O USPOSTAVLJANJU MEHANIZMA BILATERALNIH KONSULTACIJA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 12/2019)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Višenacionalne Države Bolivije, dalje u tekstu: Učesnici;

Deleći univerzalne principe i vrednosti Povelje Ujedinjenih nacija i prepoznajući zajedničke izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica u 21. veku;

Saglasni da miran i konstruktivni dijalog predstavlja osnovu spoljne politike obe zemlje u unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje u okviru međunarodnih organizacija;

Zainteresovani za jačanje veza prijateljstva između Republike Srbije i Višenacionalne Države Bolivije;

Prepoznajući potrebu da se uspostavi praktičan i efikasan mehanizam za konsultacije o pitanjima od zajedničkog interesa:

Saglasili su se o sledećem:

Član I

Učesnici će se sastajati na nivou pomoćnika ministra spoljnih poslova ili drugih zvaničnika o kojima se postigne dogovor.

Učesnici će konsultacije održavati naizmenično u Srbiji i u Boliviji u cilju razmatranja međusobnih bilateralnih odnosa i razmene mišljenja o regionalnim i multilateralnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Član II

Učestalost, mesto, termin i dnevni red konsultacija biće utvrđeni unapred, diplomatskim kanalima.

Član III

Na konsultacijama Učesnici mogu na osnovu obostrane saglasnosti da formiraju radne grupe ili da u njih uključe stručnjake, u zavisnosti od karaktera datih pitanja.

Član IV

Na kraju svake runde konsultacija Učesnici usaglašavaju zapisnik koji sadrži kratak sadržaj i zaključke sa konsultacija. Učesnici mogu uz obostranu saglasnost da pripreme zajedničku izjavu ili saopštenje za medije po okončanju konsultacija.

Član V

Učesnici će podsticati saradnju između Republike Srbije i Višenacionalne Države Bolivije u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, o pitanjima od zajedničkog interesa.

Član VI

Ovim memorandumom o razumevanju upotpunjuje se komunikacija koja se među Učesnicima odvija postojećim kanalima i intenzivira dijalog uspostavljen preko diplomatskih kanala.

Član VII

Svi sporovi koji nastanu u pogledu tumačenja ili primene ovog memoranduma o razumevanju rešavaće se prijateljski, putem konsultacija između Učesnika.

Član VIII

Ovaj memorandum o razumevanju može se izmeniti i dopuniti u svakom trenutku uz pismenu međusobnu saglasnost Učesnika.

Član IX

Ovaj memorandum o razumevanju stupa na snagu na dan potpisivanja. Svaki od Učesnika može da raskine ovaj memorandum o razumevanju u bilo kom trenutku tako što će uputiti pismeno obaveštenje drugom Učesniku šest (6) meseci unapred, diplomatskim putem.

Potpisano u Njujorku, 25. septembra 2019. godine u dva originalna primerka, na srpskom, španskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi jednako verodostojni.

Za Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije
Nj.E. Ivica Dačić, s.r.
Prvi potpredsednik Vlade
i Ministar spoljnih poslova Republike Srbije

 

Za Ministarstvo spoljnih
poslova Višenacionalne Države Bolivije
Nj.E. Diego Pari
Rodrigez, s.r.
ministar spoljnih poslova Višenacionalne Države Bolivije